pondělí 22. března 2010

Šéf ODS není antisemita ani xenofob. On jen někdy tak nějak přemýšlí těma svýma "gulema"

Za dobrotu na žebrotu. Mirek Topolánek se chtěl svézt na vlně politické korektnosti a poskytl rozhovor časopisu pro homosexuály. Nejspíš chtěl ukázat, jak je tolerantní a jak vysoko ční morálně nad odborářského bosse Jaromíra Duška. Ten před dvěma týdny obvinil ministerstvo dopravy a vedení státních Českých drah z "homosexuálního spiknutí", čímž si vysloužil odsudek asi celé politické scény. Nesouhlasit s Duškem je v současné atmosféře zkrátka válka, kterou nelze prohrát. Tedy s jedinou výjimkou ... pokud se zrovna nejmenujete Mirek Topolánek.

Šéf občanských demokratů jako obvykle rychleji mluvil než přemýšlel. Nejdřív s lehkostí sobě vlastní obvinil křesťanskou církev z oblbování lidí a brainwashingu. Redaktor nejspíš zavětřil snadnou oběť a začal Topolánka nutit, aby několika přídavnými jmény charakterizoval homosexuály. Mirek Topolánek odolával statečně, a vědom si toho, že reportér i publikum jsou homosexuálové, se nenechal dotlačit k žádnému homofobnímu výroku. Dokonce na příkladu ministra Slamečky a premiéra Fischera demonstroval, že pevnost jejich postoje nesouvisí s tím, zda ten či onen je, anebo není homosexuál. Ale co čert nechtěl, Mirek Topolánek nakonec redaktorovi nabídl jiný bonus: to když premiéra Fischera označil za "Žida".

Ne že by to nebyla pravda. Premiér úřednické vlády se za své vyznání nestydí a neskrývá ho, před vánoci například říkal, že dárky v jejich rodině nenosí Ježíšek, nýbrž Mojžíšek. Jsme však v zemi, kde je nálepkování "Židem" intuitivně nesprávné. Neznamená to, že bychom nemohli lidi židovské víry kritizovat, a už vůbec to neznamená, že by židovství bylo něčím, o čem se veřejně nemluví. Jen vzhledem k historické realitě (a také proto, že stále žijí pamětníci holocaustu) platí, že je nevhodné spojit obojí do jedné věty. Tečka.

Chápu, že je z toho štáb ODS včetně Topolánka nešťastný. Četl jsem podrobně přepis toho, jak rozhovor s šéfem ODS probíhal. Dal bych ruku do ohně, že Mirek Topolánek netrpí předsudky ani proti homosexuálům, ani proti Židům. Předseda ODS opravdu není xenofobní. Jeho problém není v tom, že by neměl rád menšiny nebo nebyl tolerantní. Je mužem velkého srdce, to říkám bez jakékoliv ironie. Ale slušel by mu větší rozum.

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 1:

Blogger fanda řekl...

Přemýšlí spíš gulama, než gulema :)
A jen na okraj aby někdo neřekl, že řeším píčoviny...ty naopak řeší všichni, kteří se tím ještě zabývají. Pokud se Topolánkovy výroky někoho "dotkly", tak lidí, kteří to využijí k odvrácení pozornosti od skutečných problémů. Toť můj skromný názor :)

22. března 2010 v 17:08  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka