středa 5. listopadu 2008

Obama!

Píšu tenhle sloupek dva dni před americkými volbami. Vyjde ve středu ráno, kdy budou s největší pravděpodobností známy výsledky. Tedy pokud se nebude opakovat situace před osmi lety, kdy se ještě mnoho dní a vlastně i týdnů přepočítávaly hlasy na Floridě. Ale pokud vše půjde jakž takž normálně, víte jako čtenáři v tuto chvíli mnohem víc než já.

Je to jedno z traumat novináře píšícího pro papírové médium. Diktát uzávěrek mu o některých událostech neumožní psát, ani kdyby se rozkrájel. Když pět minut po půlnoci přistanou Marťani, v zítřejších novinách to zkrátka nebude. A v týdeníku možná ještě ani za týden.

U voleb je to ještě pikantnější v tom, že víte, že proběhnou. Ale pouze neznáte výsledek. Máte na výběr mezi dvěma možnostmi. Buď psát o něčem úplně jiném, i když víte, že ten den budou lidi nejvíc zajímat právě volby. Anebo z nepříjemné situace nějak vybruslit neurčitým textíkem. Ještě je tu jedna, velmi nedoporučovaná varianta. Výsledek prostě tipnete a článek píšete tak, jako byste ho znali.

Tuhle cestu zvolil autor populárního novinového komixu Doonesberry, který tisnou desítky deníků v celé Americe. Jejich redakce už o víkendu dostali strip, který má vyjít stejně jako tento sloupek ve středu a ve kterém se píše o Obamově vítězství. „Nejsem si jistý, že to tak dopadne,“ řekl autor Garry Trudeau deníku Washinton Post. Ale nechtěl prý přijít o možnost vyjádřit se k tak důležitá a vlastně i převratné historické události. Obamovo vítězství navíc předpovídají všechny průzkumy. „Když nevyhraje, bude to takové převapení a mediální rozruch, že se na jeden špatně předpovězený výsledek v komixu lehce zapomene,“ řekl Trudeau.

Je to handcap papírových novin, ale vlastně i jejich skryté kouzlo. Shodou okolností se v posledních dnech stále častěji mluví o tom, že by vydavatelé měli papírové noviny prostě přestat tisknout. V posledním týdnu redakce propustily tisíce novinářů a první významný deník – Christian Science Monitor – oznámil, že od příštího dubna přechází na výhradně internetovou verzi.

Bude mi to líto. Bylo by hezké papírové noviny zachránit. Už kvůli tomu vzrušení, kdy dva dny před volbami píšu text, který vyjde po volbách. A končí větou: je skvělé mít sloupek v novinách zrovna v den, kdy byl poprvé zvolen americkým prezidentem černoch.

(Psáno jako pravidelný středeční sloupek pro deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 3:

Blogger rantl řekl...

Být šéfredaktorem a mít dostatečný rozpočet (oboje stejně nepravděpodobné), nechám vytisknout 2 varianty daného čísla (jedno obamovské, jedno mccainovské) a na stánky na poslední chvíli pošlu jen to platné - exkluzivita se počítá (nehledě na to, kolika analytikům bych tím zamotal hlavu):)

5. listopadu 2008 v 16:45  
Blogger catt řekl...

chybná úvaha - v okamžiku odchodu do tiskárny už je vše zpečetěno. to bys musel na stánky doručit dvě různá vydání a nechat na prodavačích, kterou variantu mají rozdávat .)

7. listopadu 2008 v 13:57  
Blogger Jan Vaněk jr. řekl...

Chybná úvaha - chtěl jsi říct "v okamžiku rozesílání z tiskárny není ještě výsledek znám", nebo co sakra?

8. listopadu 2008 v 4:20  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka