středa 15. července 2009

Obyčejní lidé

V Česku se objevili obyčejní lidé. Poznáte je snadno, vypadají ... tak nějak obyčejně. Ale vědí, co je správné. Například "mít úctu ke strším lidem", "zastat se slabšího", případně "odmítat korupci". Aneb seznamte se s protagonisty předvolební kampaně sociálních demokratů.

Jejich plakáty visí na sloupech uprostřed magistrály, která protíná Prahu od severu k jihu. Pikantní je, že tam vystřídali neobyčejnou ženu. Konkrétně Olgu Zubovou, která se bezkonkurenčně stala hlavní nejznámější tváří kampaně před volbami. Zlé jazyky tvrdí, že její Demokratická strana zelených získala nakonec méně hlasů, než měla po republice billboardů.

Olga Zubová už zase kandiduje, tentokrát na kandidátce ČSSD v Praze. Nepřející novnáři ji nazývají "přeběhlicí", vypovídá to však jen o jejich neinformovanosti. Olga Zubová je ve skutečnici "odběhlicí", protože v ČSSD už byla v letech 2003 až 2005. Z této strany si odběhla k Zeleným, za které byla zvolena poslankyní, a od Zelených si zase odběhla k Demokratickým zeleným, za které pomohla sesadit vládu. No a teď se vrací do rodného socialistického hnízda.

I díky ní víme, kolik takové volitelné místo na kandidátce stojí. Kromě hlasu proti vládě je to nějakých plus mínu deset miliónů korun, které chce do kampaně investovat její sponzor Jaromír Soukup. Ten se označuje za "českého Berslusconiho", sama Zubová ho vidí jako vhodného kandidáta na ministra. Řeči o tm, že by její úsudek mohl být ovlivněn zmíněnými milióny, jsou jen ošklivou pomluvou.

Politika by se neměla dělat za každou cenu. Ale dělat ji za deset miliónů … to je tak nějak správné.

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka