úterý 18. září 2007

A máme to zadarmo!

Jak se čekalo, společnost New York Times Co v pondělí oznámila, že ruší předplatné na svém webu. Zpoplatněny zde byly jednak archivy článků a jednak část aktuálního obsahu (služba zvaná TimesSelect). Čtenáři teď můžou číst všechno zadarmo. Jedinou výjimkou jsou články z let 1923 až 1986, za které budou zájemci stejně jako dosud platit řádově dolarové sumy.

Deník New York Times tak ukončil svůj dva roky trvající experiment, kdy čtenáři na webu museli platit za texty nejrenomovanějších autorů (jako například Thomase Freedmana, Davida Brookse či Mareen Dowdové), především komentátorů a sloupkařů.

Služba TimesSelect byla kontroverzní už od svého zavedení. Nelíbila se ani samotným autorům, kteří správně argumentovali, že se tak jejich články dostanou k výrazně menšímu počtu čtenářů a že na ně nebudou moci odkazovat ostatní autoři, například z blogů. "Uzamčení" části obsahu se pochopitelně nelíbilo také čtenářům. Vedla se poměrně bouřlivá diskuse o tom, zda příjmy z předplatného (cca 50 dolarů ročně pro jednoho čtenáře) vůbec vyváží ztrátu příjmů z reklamy. Teď se ukazuje, že zřejmě nevyváží, byť podle vydavatelství činily loňské příjmy z předplatného TimeSelect asi 10 miliónů dolarů.

Služba TimesSelect měla 227 000 předplatitelů (byl jsem jeden z nich). Zpoplatněná zůstává nadále také služba TimesReader, která nabízí předplatitelům čtení vybraného obsahu ve formátu, který se podobá tomu novinovému (články zalomené do sloupců a s velkými fotografiemi).

Dvouletý experiment potvrdil to, čemu mnozí byznysmeni znovu a znovu nevěří, ale co se vždycky nakonec ukáže jako spolehlivá pravda: totiž že na Internetu toho je tolik zadarmo, že jakákoliv zpoplatněná služba či obsah nemají šanci. Platné pochopitelně i nadále zůstávají dvě výjimky: pornografie a finanční informace. Otázka zní, jak dlouho, protože o "odblokování" placeného přístupu na web údajně uvažuje Rupert Murdoch, nový vlastník "bible kapitalismu", deníku Wall Street Journal.

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka