středa 30. ledna 2008

Historické prvenství

Toto je první sloupek ve slovenských novinách, který byl napsán prostřednictvím esemesek. Předpokládám, že redakce dnešní vydání vytiskne ve vyšším nákladu a že i cena inzerce bude odpovídajícím způsobem navýšena. Jde samozřejmě o marketingový tah.

Popíšu vám, jak tento sloupek vznikl. Minulý týden mě pozvali do České televize, abych nějak komentoval zprávu, že pět z deseti loni nejprodávanějších japonských románů napsaly mladé ženy na mobilních telefonech. Měl jsem připravenu odpověď, že Japonci jsou divní, což ví každý, kdo někdy navštívil nějakou japonskou pornostránku. Ale protože se jednalo o ranní vysílání, tak mě požádali, jestli bych neřekl něco jiného.

Odpověděl jsem tedy, že takové knihy vznikly už i v Evropě. Pokud vím, tak například v Itálii nebo ve Finsku. A že jde o dobrý trik, jak na knížku připoutat pozornost. „Předpokládám, že to brzy nějakého autora napadne i u nás,“ řekl jsem. „Napadá vás někdo konkrétní?“, zeptal se moderátor. Řekl jsem, že asi někdo, jehož knížky se v poslední době moc neprodávají. „Například?“, podíval se na mě moderátor teď už vyloženě sugestivně. „No dobře, možná to zkusím,“ odpověděl jsem rezignovaně.

První větu jsem napsal hned cestou z televize. Ale zjistil jsem strašlivou věc: na to, abych na tom malém hajzlíkovi napsal celou knížku, mám příliš velké prsty. A tak jsem se rozhodl, že napíšu sloupek. I to je pořádný krok směrem dopředu.

Prosím, abyste si uvědomili, že už jeho pouhým přečtením jste se stali součástí historie.

(Psáno jako pravidelný středeční sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 2:

Blogger eLKa řekl...

Psnáo prostřednictvím SMS... To jste psal každou větu do 160 znaků a postupně to odesílal do redakce?

30. ledna 2008 v 13:55  
Blogger Miloš Čermák řekl...

Dobra otazka! Puvodne jsem to ve sloupku mel vysvetleno, ale vzalo to za sve pri kraceni (to uz na pocitaci). Posilal jsem si ty sms na sve druhe cislo. Jeste z doby, kdy jsme v Reflexu delali esemeskovou soutez, si sms umim stahnout do pocitace (ono to neni nic tezkeho:). Tam jsem doplnil hacky a carky, prevedl do patricneho formatu ... a bylo.

30. ledna 2008 v 16:50  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka