úterý 8. ledna 2008

Olympiádu chceme ... vlastně nechceme

Podepíše vláda v požadovaném termínu olympijskou garanci, anebo udělá na pražskou radnici dlouhý nos? Toť otázka. Podle jednoho respektovaného deníku (Hospodářské noviny) se stane to první, zatímco jiný respektovaný deník (MF Dnes) na základě informací od "nejmenovaných zdrojů" předpovídá naopak druhou variantu. Ale to není na celé věci zdaleka to nezajímavější. Spíš se ptejme, proč se vedení ODS či konkrétně její předseda a první místopředseda zase chovají tak amatérsky.

V politice jsou víc než v jiných profesích důležité symboly. Politikovi, který se v rámci své sebepropagace vyškrábal až na nejvyšší horui světa, to netřeba vysvětlovat. Také proto spojil Pavel Bém své jméno s nápadem uspořádat olympijské hry. V konkrétní rovině je to nápad spíše špatný, protože objektivní šance na získání pořadatelství jsou malé. A i kdyby Praha uspěla, přinese to jejím obyvatelům i celé České republice spíše komplikace a nepříjemnosti.

Ale nepříjemná a nebezpečná je i cesta na nejvyšší horu světa. Přesto věříme, že pocit prožitý na vrcholu všechny tyhle komplikace vyváží, byť to lze těžko racionálně zdůvodnit či matematicky spočítat. Podobně je to s olympiádou. Zkušenosti předešlých pořadatelských měst ukazují, že ekonomicky vzato je olympiáda ztrátovým byznysem. Ale pak jsou tu těžko zaúčtovatelné položky jako radost, hrdost či pýcha. V rovině emocí je olympiáda dlouhodým cílem, ke kterému se lze upnout, a pak zážitkem, na který se dlouho vzpomíná. Z čehož plyne, že v symbolické, tedy politické rovině je nápad Pavla Béma skvělý.

Přijít s vizí, která přečnívá z denodenních malicherností a tahanic, je politicky chytré. Ale je to jen první krok. Mnohem důležitější a hlavně nesrovnatelně těžší je nadchnout pro tuto vizi ostatní. Jenže Pavlu Bémovi se zatím nepodařilo získat ani svého nejbližšího stranického kolegu Mirka Topolánka. Možná si myslel, že ho přesvědčí reklamními billboardy. Ovšem jako mistr symbolů si mohl spočítat, kam to povede, když premiéra nepozve ani na slavnostní podpis olympijské přihlášky.

K dnešnímu dohadování vůbec nemělo dojít. ODS neměla dopustit, aby český premiér a pražský primátor zase vypadali jako dva školáci, kteří se dohadují, kdo má hezčí bábovky nebo kdo dočůrá výš. Ne že by nebyla zábava je pozorovat. K tomutu účelu jsou však určeny stranické záchodky.

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka