středa 25. června 2008

Tip pro chytrý dav. Investujte do toho, co máte rádi

O „moudrém davu“ se těžko píše, i když do novin je to pořád lepší než na webu, kde víte, že sotva text dopíšete, bude ho komentovat banda psychopatů. Na druhou stranu je nepopiratelné, že „moudrý dav“ pomohl vytvořit unikátní Wikipedii, pomáhá (aniž si to nějak zvlášť uvědomuje) prodávat zboží v internetových obchodech a dělá spoustu dalších zajímavých věcí.

Posledním trendem je zkusit „vymačkat“ z davu nejen informace (angličtina pro to má termín „crowdsourcing“), ale také nějaké peníze („crowdfunding“). A nikoliv nějakým hloupým fousatým trikem („Jsem vdova po nigerijském ministru hospodářství ...“), nýbrž s chytrou rafinovaností.

Příklad: webová firma Sellaband umožňuje fanouškům neznámých kapel, aby do nich investovali. Každý si může koupit jednu i víc akcií po deseti dolarech. Když se jich prodá tisíc, zaplatí Sellaband zmíněné skupině čas v nahrávacím studiu a vydání cédéčka. Akcionáři tak získají nejen profesionální nahrávku svých oblíbenců, ale když bude prodej úspěšný, také odpovídající podíl na zisku. Web existuje něco přes rok a první kapely prý už svým fanouškům vydělávají.

Jiný příklad: irská firma Catwalk Genius nabízí to samé, ale začínajícím módním návrhářům. Jejich příznivci si mohou kupovat akcie po 15 Euro. Když se jich vybere 70 tisíc, dostane návrhář tuto sumu na vytvoření originální kolekce. Dál to funguje jako s kapelami. Irové teprve začínají, ale o peníze internetových uživatelů už soupeří přes padesát návrhářů.

Je to dobrý způsob, jak moudrý dav angažovat a zapojit do svého byznysu. Názory lidí podložené jejich vlastními penězi mohou pomoci prosadit se tomu nejlepšímu, a je jedno, jestli je to muzika, móda nebo cokoliv jiného. Hloupá je jen jedna věc: žádný moudrý dav není tak šílený, aby investoval do novinového sloupkaře.

(Psáno jako sloupek pro slovenské noviny Sme).

Důležité upozornění: Poznámka o PSYHOPATECH se SAMOZŘEJMĚ netýká chytrých, milých a autorem milovaných komentátorů tohoto blogu. To dá rozum.

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka