čtvrtek 19. června 2008

Tlusťochu, zaplať!

Minulý týden vzbudily velký rozruch reklamy, které zveřejnily dva deníky v americké Filadelfii a které propagovaly novou leteckou společnost s revolučním způsobem stanování cen letenek. V čem spočívá? Zákazníci neplatí jednotnou cenu, ale sumu vypočtenou podle své váhy.

Jinak řečeno, v reklamě například stálo: "Cesta z Filadelfie do Los Angeles, 4,50 dolarů za kilogram". Do přepravované hmotnosti se započítává jak váha pasažéra, tak jeho zavazadla. Jak tvrdí společnost Derrie-Air, pokud se obojí vejde do 90 kilogramů, zaplatí pasažér až o polovinu méně, než u konkurence. Smůlu mají samozřejmě dvousetkilogramoví tlusťoši (v Americe jich není málo), kteří naopak zaplatí víc.

Jak asi správně tušíte, žádná taková společnost neexistuje a reklamy byly fiktivní. Údajně šlo o kampaň placenou mediální agenturou, která chtěla otestovat, jak lidé reagují na inzerci v tisku. Našvala ovšem jak lidi z reklamního byznysu, tak samozřejmě i tlouštíky. Na webu se objevila také výborně udělaná webová stránka dotyčné společnosti. Zda i ta je součástí kampaně, anebo se nápadu už bezplatně ujali vtipálci, není známo.

Celá věc má ovšem přesah do reality. Pro letecké společnosti zužované raketově rostoucími cenami paliva začínají být pasažéři s nadváhou opravdu problémem. Deník New York Times nedávno napsal, že letecké společnosti uvažují o tom, že z pilotních kabin odeberou kompletní pilotní manuály. Piloti je prý stejně nikdy nepoužívají, takže jde o zhruba patnáct kilogramů zbytečně přepravované váhy. Ročně tak bude možné ušetřit desítky tisíc dolarů.

Co z toho plyne? Kdyby všichni Američané (a pochopitelně nejen oni) zhubli na správnou váhu, ušetří aerolinky milióny. Tolik k problému "tlouštíci". Jen mě osobně trochu děsí, kdy někdo nastolí problém "dlouháni".

Štítky: ,

Komentáře: 3:

Anonymous Anonymní řekl...

No co, vytvoří se standardní cestující (průměrný zákazník je žádané zboží), ti těžší budou připlácet, ti hubenější dostanou slevu. A sleva bude na kilo nižší než příplatek.

20. června 2008 v 9:55  
Blogger banter řekl...

Přemýšlím o tom už dlouho. Divím se, že s takovým řešením ještě žádná nízkorozpočtová společnost nepřišla. Chce to odvahu. Jistě, byla by to diskriminace tlouštíků. Ale jak já k tomu teď přijdu, když vlastně težším spolucestujícím pozoruji letenku. Takže v současné době jsou diskriminovaní štíhlí. Co s tím?

20. června 2008 v 13:23  
Blogger Unknown řekl...

A anorektičky by měli další důvod navíc. Za svou váhu sice někteří lidé můžou, ale někteří také ne. Zdražit zavazadla!

20. června 2008 v 16:51  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka