středa 10. září 2008

Chcete mě nafilmovat, jak mám hysterický záchvat? Chvilku počkejte, aspoň se učešu!

Chudáci učitelé. Žáci je při hodinách natáčejí na mobilní telefony a pořízená videa publikují na webu. Odborníci na pedagogiku to považují za šikanu. České ministerstvo školství dokonce zřídí speciální tým, který se problémem bude zabývat. Budou v něm odborníci na výchovu, ale také zástupci nevládních organizací či experti na nové technologie.

Všichni budou nepochybně tvrdě pracovat, ale i tak je těžké odhadnout, co vymyslí. Řešení jsou dvě. Buď přísný zákaz jakéhokoliv používání telefonů během vyučování. Možná i jejich povinné odevzdávání. Tak jako si žáci nesmějí brát do třídy nabité pistole, nebudou moci mít ani telefony. Stejně se už dlouho mluví o tom, že s pomocí esemesek nebo i Internetu umožňují švindlovat při písemkách.

Druhou možností je se s existencí telefonů a jejich funkcemí smířit. Nechat žáky používat Google a Wikipedii, protože je stejně budou používat celý život. A nechat je fotografovat i filmovat, pokud to budou dělat šikovně a nepozorovaně. I to je realita, s kterou musíme počítat i v běžném životě. Vede to ke ztrátě soukromí, ale má to i pozitivní stránky. Například nás to nutí chovat se vždy tak, abychom své jednání „ustáli“, i kdyby nás zrovna někdo natáčel a pak to publikoval na YouTube.

Učitelé se často chovají směšně a nepřípadně. Všichni z nás si to pamatujeme. Z takových učitelů si žáci také vždycky tropili legraci. Parodovali je o přestávce nebo se jim vysmívali v tajných školních časopisech. Teď je jen k dispozici technologie, která to umožňuje dělat i pro pobavení široké veřejnosti. Když má ovšem učitel dostatek respektu a zároveň sebevědomí, tak recesi umí tolerovat a zároveň udržet v patřičných mezích.

Takhle jednoduché to je. Moc by mě zajímalo, co vlastně bude ten speciální ministerský tým plný expertů řešit. Určitě bude mít vlastní webovou stránku, zvláštní fond na občerstvení a pravidelná mnohahodinová jednání. Nezbývá než doufat, že některé z nich natočí jeden z členů týnu tajně na mobil.

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Kantor, který to ustojí je krásné, bohužel však nerealizovatelné řešení. Odkud tolik takto kvalitních kantorů vzít a jak je zaplatit. Stejně tak můžeme sestavit komisi například ke zkvalitněné práce novinářů a konstatovat, že nejlepší by bylo, kdyby novináře dělali nepodplatitelní a nestranní odborníci.
Takže ve školách to nakonec skončí zákazem nošení mobilů. Zkrátka je to nejrealističtější řešení.

10. září 2008 v 16:20  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka