úterý 26. srpna 2008

Nova dostala pokutu. České televizi to samé prošlo.

Takzvaná "velká rada" (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) udělila pokutu TV Nova, a to za zproavodajský šot odvysílaný letos 15. ledna. Reportáž o zpřísnění trestu pro Syřana, který kvůli nevěře zabil svou českou přítelkyni, údajně "obsahovala prvky xenofobie a islamofobie a tím mohla vést k nenávisti vůči určité skupině obyvatel, čímž došlo k porušení povinnosti dodržovat ve zpravodajský chpořadech zásadu objektivity a vyváženosti" (viz zápis, věc 73). Výše pokuty je 100 tisíc korun.

Volala mi redaktorka z Brněnského deníku, jestli bych se k tomu vyjádřil. Nejsem v žádném případě expert na islámské právo, zmíněnou reportáž jsem si však ze zájmu našel v archívu. Jediné, co by mohlo obsahovat ůdajné "prvky islamofobie", je následující vyjádření redaktora Tomáše Petržely:

"Už dříve přitom Svačinkové před svědky vyhrožoval, že jí ukáže, jak se v Sýrii trestají neposlušné ženy. V této souvislosti byl dnes u soudu několikrát zmíněn islámský zákon šaríja, který umožňuje neposlušnou manželku krutě trestat. Soudce ale zdůraznil, že u nás jsou podobné praktiky naprosto nepřípustné a v tomto případě se jedná o brutální vraždu."

Nejsem si jist, zda toto konstatování nějak může vyvolávat nenávist nebo narušovat objektivitu. V tomto duchu se o právu šaríja píše běžně ve většině médií. Ale zarazila mě jiná věc. V hlavní zpravodajské relaci veřejnoprávní České televize (rubrika Události v regionech) zaznělo prakticky identické tvrzení, a to z úst redaktorky Hedviky Dědkové.

"Janu Svačinkovou starší bodl Muhammad Fahed patnáctkrát do hrudi a břicha a poté ji ještě rituálně čtyřikrát podřízl krk. Odvolával se přitom na islámský zákon šaríja, podle kterého má muž, kterého žena poníží, právo ji beztrestně usmrtit. Žena se s problémovým partnerem přitom chtěla pouze rozejít."

To nikomu nevadilo ani nevadí, Českou televizi přitom kromě "velké rady" hlídá ještě její vlastní Rada ČT. Máme na komerční televizi přísnější nároky než na soukromou? Divné.

Štítky:

Komentáře: 2:

Blogger JH řekl...

Na komerční televizi přísnější nároky než na soukromou? A není to totéž?

27. srpna 2008 v 9:30  
Anonymous Anonymní řekl...

Komerční a soukromá je totéž!

30. srpna 2008 v 0:46  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka