čtvrtek 14. srpna 2008

Poznámky svátečního cyklisty

Česko je velmocí svátečních cyklistů. Silnice kolem Prahy i jinde jsou o víkendech přeplněné cyklisty, hospody a bufety zase obložené jízdními koly. Mnohé z nich jsou špičkové modely v ceně slušného ojetého vozu. Cyklisté jsou navlečeni do značkového oblečení a trumfují se počtem ujetých kilometrů.

Ale tohle okouzlení bicyklem začíná v pátek odpoledne a končí v neděli večer. Zpátky do města se vyznavači tohoto sportu vrací zase auty. Postavte se v neděli v pět odpoledne ke kterékoliv pražské výpadovce: každé druhé auto má na střeše nebo v kufru jízdní kola.

Kam se tihle všichni lidé ztratí přes týden? Sedí za volantem v nekonečných zácpách nebo se mačkají v hromadné dopravě. To je jeden z nejpozoruhodnějších paradoxů české současnosti: kolo není považováno za dopravní prostředek, nýbrž jakýsi nástroj rozptýlení a zábavy. Jízda na kole do práce je příjemnější, levnější a ve většině případů také rychlejší. Přesto ji téměř nikdo z nadšených víkendových cyklistů nepraktikuje. Neznámo proč.

Není to tak všude. V zemích jako Dánsko nebo Holandsko jezdí pravidelně do práce téměř padesát procent lidí. Ale stále populárnější způsob dopravy je to i v dalších zemích, například v Německu nebo Británii. A dokonce i ve Spojených státech.

Tam lidi do sedel postrkuje „neviditelná ruka“ trhu, tedy vysoká cena benzínu. Čteme, že ujetí jednoho kilemetru na kole vyžaduje průměrně 120 kJ energie. V přepočtu na klasické pohonné hmoty to je „spotřeba“ 0,4 litru benzínu na 100 kilometrů. To činí jízdu na kole nejefektivnějším způsobem dopravy. „Palivem“ ranní cesty do práce je přitom snídaně, kterou většina z nás sní tak jako tak.

Tím se dostáváme k dalším benefitům, kterým je nejen levnější a k přírodě ohleduplnější, ale také zdravější životní styl. Podle studie Washington University jsou za nárůst obezity v USA spoluodpovědné nízké ceny benzínu v osmdesátých letech. Vysoká cena ropy tak může být pro ekonomiku i běžné lidi celkem pozitivní, píše překvapivě v hlavním článku v jednom z posledních čísel americký časopis Businessweek.

Používání kola jako dopravního prostředku je jen kamínkem z mozaiky, která v důsledku může přinést nastartování technologického rozvoje a zvýšení produktivity. A také bude znamenat, že západní civilizace zmenší svou závislost a tedy i nepřímou finanční podporu podezřelým státům, které s ropou obvykle obchodují.

Proč změnu chování zatím nepozorujeme v Česku? A proč má nebývalá obliba cyklistiky zatím pouze onu zmíněnou, poněkud dekadentní "víkendovou" formu? Výše cen paliva zřejmě pro lidi používající auta k cestě do práce není ještě dostatečně bolestivá. Ale má to i jiné důvody, z nichž některé jsou skutečné a některé iluzorní.

K těm iluzorním patří to, že česká města a konkrétně Praha nejsou pro cyklisty vhodná. Není to tak, což vím z osobní zkušenosti. Jistě chybí cyklostezky a infrastruktura, ale není to kritické. Cesta po pražských ulicích není ani nebezpečná, jak mnozí tvrdí. Právě proto, že většina Čechů sama na kole jezdí, tak je i za volantem k cyklistům překvapivě ohleduplná.

Stát či spíše obce by měly pozměnit strategii. Cyklostezky se u nás staví jako dálnice. Stojí milióny a otvírají se s velkou pompou, ale pak se ukáže, že je to několikakilometrový úsek vedoucí odnikud nikam. Za stejné peníze by šly dělat méně viditelné, ale přínosnější opatření. Třeba kreslit na pražské vozovky pruhy, kde by se cyklisté cítili aspoň psychologicky lépe, nebo investovat do stojanů na kola v ulicích.

Ale netřeba spoléhat jen na stát. Stejné stojany mohou instalovat také majitelé obchodů či restaurací pro zákazníky a také firmy nebo instituce pro své zaměstnance. Když můžou myslet na kuřáky a stavět jim kuřárny, mohly by zrovna tak myslet na cyklisty. Ale nemyslí. Drtivá většina zaměstnanců nemá k dispozici sprchu ani prostor, kde kolo přes den bezpečně uložit.

Chybí i vzory. Máme řadu politiků, kteří jsou aktivnímio cyklisty, ale opět toho víkendového druhu. Třeba i ministra životního prostředí. Navléct se do dresu a nechat se vyfotografovat, na tom není nic moc ekologického. Naproti tomu konzervativní bouřlivák Boris Johnson, který byl letos zvolen londýnským starostou, jezdí na bicyklu po Londýně dlouhé roky. V obleku a s kravatou.

Nehledě na to, že všechny překážky - snad s výjimkou kopcovitého terénu, ale ten víkendovým jezdcům zjevně nevadí - lze odstranit. Cyklisté by mohli být ještě silnější a vlivnější lobby než pověstní myslivci. Jsou jich milióny a všichni svá kola milují. A stojí je spousty peněz. Většinou jde o členy střední třídy, o které obě nejsilnější strany aspoň verbálně tak moc usilují. Udělají pro ně, co jim na očích uvidí.

Potřebná infrastruktura se vytvoří snadno a rychle, vždyť kolem cyklistiky je profitující a trvale rostoucí byznys. Dnes se soustředí na ty, pro které je ježdění na kole zábavou. Ale stačí, aby nasedli do sedel i ve všední dny, a obchodníci se rychle přizpůsobí. Jistě se objeví i služby, které dojíždění do práce na kole učiní příjemnější a neproblémové.

Možná cyklisté čekají, až bude benzín stát sto korun za litr. Ale možná je zatím jen nenapadlo, že na kolech lze nejen kroužit po kopcích, ale také se dopravit z místa na místo. Dávám jim to ke zvážení.

(Psáno jako Úhel pohledu pro LN)

Štítky: ,

Komentáře: 8:

Anonymous Anonymní řekl...

Dobrý článek, jen s tou bezpečností cyklisty jste to poněkud podcenil - zkoušel jste jet někdy např. v Praze na kole? Vždyť to je příšerné, to je v podstatě nemožné... Menší města jsou na tom podstatně lépe, ale pražští řidiči jsou už i tam a tak se situace stále zhoršuje.
Čeští řidiči (z větší části hlupáci bez respektu jiného než sobě samému) pořád plně nechápou cyklisty jako přímého účastníka sylničního provozu, pořád na něj nahlížejí jako na škodnou - a dokud se toto nezlepší, není šance.
Což samozřejmě nijak nekoliduje s vyzněním vašeho článku :).

14. srpna 2008 v 18:21  
Anonymous Anonymní řekl...

Hlavni problem je ten, ze v Dansku ani Holandsku nemaji kopce. Neprijedou do prace zpoceni z vyslapu a mohou si do prace pohodlne, lazo plazo slapat i v obleku po rovince. Zkuste v Praze po ceste do prace vyslapnout kilometr dva do kopecka a hned poznate ten rozdil.
BTW, jezdim na kole v Praze, projel jsem se i po Holandsku a Dansku...

14. srpna 2008 v 21:52  
Anonymous Anonymní řekl...

Diky za clanek, s nebezpecnosti souhlasim, je potreba predevsim 100% koncentrace a predvidavost (stejne jako kdyz ridim auto). Davat vcas vedet zmeny smeru, komunikovat s ostatnimi stejne ohleduplne, jak to ocekavam od nich.

Videl jsem letos cyklopruhy ve Vidni, urcite by pro prazske radni a uredniky mely byt inspiraci (treba "cyklopruh" odnikud nikam na Stefanikove moste nebo v Chotkovych sadech opravdu neni to prave).

15. srpna 2008 v 8:20  
Anonymous Anonymní řekl...

Dovolil bych si hrubě nesouhlasit: jízda po Praze na kole bohužel stále je nebezpečná a nepříjemná. Právě proto, že chybí pruhy pro cyklisty, řidiči cyklisty často nerespektují atd. Sám jsem dřív na kole hodně jezdil a měl několik nehod typu vyrazím do křižovatky a narazím do debila, co projíždí, když už padla červená. Párkrát jsem jen tak tak neskončil pod autem, které mě zrovna předjíždělo zleva těsně před odbočením doprava…

Jízda na kole po Praze je každopádně dost nebezpečný adrenalinový sport a naprosto chápu že lidi, kteří chtějí v klidu někam dojet, na kolo ani nepomyslí.

15. srpna 2008 v 9:30  
Anonymous Anonymní řekl...

Jezdím do/z práce na kole denně, z Ďáblic do Holešovic, ale jenom proto, že mám vychytanou trasu podél Vltavy a Stromovkou, která se téměř vyhýbá automobilům, do normálního provozu bych si moc netroufnul. Zlatá Vídeň, tam to je asi tak 1000x lepší...

15. srpna 2008 v 12:39  
Blogger EntiCZ řekl...

Mých 35 kilometrů, které do práce dojíždím (vlakem) bych asi na kole pravidelně nezvládal. Přesto, že firma, ve které pracuji, instalovala stojan na kola a dvě zaměstnankyně jej využívají. Jenže ty bydlí od práce půl kilometru. Mně ještě napadl jeden důvod, proč nedojíždí více lidí do práce na kole. Bylo by to pro ně nedůstojné, prostě západní společnost je stále dál, tam může do práce na kole jezdit i top manažer a nikomu to divné nepřijde. V "urvikapitalismu", který vládne v Česku jsou stále jiné hodnoty...

15. srpna 2008 v 14:34  
Anonymous Anonymní řekl...

Já jezdím na kole do práce často, mám to totiž podél Vltavy. Povodí té naší řeky (tedy trasy A1 a A2) je k cyklistům hodně přátelské, ale dál od ní to bývá děs.

Kolo v Praze proto vnímám jako dopravní prostředek jenom na těch svých několik ozkoušených tras.

To o těch kopcích je také velká pravda. Byli jste někdy v Chocni? To je takové zaprděné městečko, které je celé v jedné velké rovině a všude jsou stojany a v nich kola, tam jezdí snad úplně každý...

17. srpna 2008 v 20:00  
Anonymous Anonymní řekl...

Žiju v Pardubicích a ty jsou k cyklistům docela příjemné. Aspoň teoreticky - stezky i trasy tu jsou, řidiči už se nějak naučili s námi žít.

Co je tady ale problém - stezky ve městě jsou určené pro sváeční jezdce, kteří se plouží 10km za hodinu. Těm nevadí, když musí každých 100 metrů přejiždět silnici, přibrzdit, rozhlídnout se jestli nejede auto...

Když po takové stezce jedu standardních 30-35 tak je to docela problém. Takže raěji jedu do zákazu vjezdu cyklistů, než abych jel po stezce :-(

25. srpna 2008 v 13:02  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka