čtvrtek 18. září 2008

Co to zvoní? Eh ... aha.

Amerika je zemí neomezených možností a fascinujících soudních procesů. Četl jsem o muži ze státu Nevada, kterého zažaloval svého zaměstnavatele. Důvod? Dostal výpověď kvůli vyzváněcímu tónu na svém mobilním telefonu.

Nebyl to obyčejný vyzváněcí tón. Dotyčný třicetiletý muž si nahrál zvuky, které doprovázely sexuální hrátky s jeho přítelkyní. Jako zvonění pak použil pasáž, kdy přítelkyně dosahuje vyvrcholení. „Když jsem to slyšeli poprvé, tak to byla legrace. Ale po týdnu jsme toho jekotu už měli plné zuby,“ citovaly noviny mužova kolegu, který s ním a společně s dalšími dvanácti dalšími lidmi sdílí velkou kancelář v softwarové firmě.

Kolegové muže požádali, aby zvonění změnil. On odmítl s tím, že nezvyklé vyzváněcí tóny používají ostatní, a jako příklad uvedl kolegu, jehož telefon se hlásí psím štěkotem. Kolegové argumentovali tím, že psí štěkání nikoho nepohoršuje. Napětí v kanceláři se stupňovalo. Kolegové ankonec sepsali petici, odevzdali ji vedení firmy a ta muže propustila.

A zde má počátek soudní spor. Muž tvrdí, že se stal obětí šikany a že jeho kolegové pouze žárlili na jeho sexuální výkonost. Advokáti postavili jeho žalobu na zajímavém tvrzení, že telefonní vyzvánění je součástí sebevyjádření každého jednotlivce a že na něj tedy platí dodatek americké ústavy o svobodě slova.

Spor možná ještě pokračuje. Informace o verdiktu jsem na Internetu každopádně nenašel. Ale zaujala mě jiná zpráva, rovněž z minulého týdne. Totiž že v Americe vznikla firma, která se bude specializovat na produkci a prodej zvuků pro auta na elektrický pohon. Prý to bude brzy stejný byznys jako právě vyzváněcí tóny pro telefony.

Důvod je zřejmý. Elektroauta se stávají módní a čím dál víc běžnou záležitostí. Na rozdíl od běžných aut mají však velmi tichý provoz. To je výhoda pro lidi uvnitř, ale riziko například pro chodce nebo cyklisty.

Zvuk benzínového nebo naftového motoru se proto bude dodávat elektroautům dodatečně. Ale jak správně předpookládají zakladatelé zmíněné nové firmy, určitě bude spousta lidí, kteří budou mít zájem o jiné, originální zvuky. Chápete? Fantazii se meze nekladou.

Jedno vím jistě. Nechtěl bych být soused toho chlapíka z Nevady.

(Psáno jako sloupek pro deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka