neděle 14. září 2008

Nechci volit údržbáře státu. V mantinelech, které stanovili jiní, můžeme vegetovat i bez nich

Čeští politici jsou "údržbáři státu". Ztratili ambici přicházet s nějakými koncepty nebo idejemi. Ale je důsledkem téhle rezignace a nemohoucnosti "kauza Morava", jak říká Václav Klaus? Neřekl bych. Z historie víme, že mocenské boje, špína a intriky provázejí i velké politické události a osobnosti. Současné české figurky k nim mají daleko.

Je to spíše trochu jinak. Připitomnělé práskačství bývalého poslance či předstírané cachtání "rebela ODS" s prostitutkou ve vířivce vyniká tím, jak je zbytečné. Kdyby aspoň o něco šlo! Jde snad v nejsilnější vládní straně o střet názorů a koncepcí? Ale kdepak, motorem mocenského boje je jen a pouze kvičení zklamaného čuníka odstrčeného od korýtka.

Vybudovat si a udržet politický vliv není nic pro slabé povahy. Zkušenosti nás učí, že politika není ani v demokratických zemích s tradicí čistou hrou. Je-li ale na konci téhle hry nějaká vize, dá se aspoň říct ono pragmatické, že "účel světí prostředky". V české politice je účel stejně nicotný jako prostředky. Vlastně obojí představuje jen pobyt ve funkcích.

Mnozí se dnes upínají k podzimním volbám jako k nějaké katarzi, která poměry změní. To je ale naivní. Nejen proto, že volby budou krajské a senátní, takže pokud skončí výpraskem vládní koalice, tak stejně jen symbolickým. Ale i kdyby následovaly předčasné volby do sněmovny, nevzejde z nich nic jiného než další údržbářská koalice.

V tom je jádro dnešní mizérie. Že neexistují témata, pro která by stálo za to vzít politiku zase vážně. Už mnohokrát jsme se přesvědčili, že politici a strany své sliby neplní, protože mají alibi v nestabilních a mnohobarevných koalicích. Chybí jim odvaha, styl i výsledky. Řečeno zcela na rovinu, kdyby to vše měli, voliči by jim možná mnohé odpustili, a to včetně nějaké té zákulisní intriky. Ale není nic víc denervujícího než nemravnost kombinovaná s nemohoucností.

ODS nabídla voličům vizi malého státu a motivujícího daňového systému, po dvou letech vládnutí z něj však neprosadila nic. Dá se předpokládat, že kdyby místo ní byla v koalici ČSSD, budou její výsledky plus mínus stejné. Výhrady jsou spíše osobního typu. Část vzdělaných voličů v produktivním věku nemá zkrátka žaludek na to, aby volila lidi jako Paroubek, Rath, Hašek nebo Sobotka. Ale teď vidí, že styl těch přijatelnějších není o mnoho lepší.

Některá témata se dnes zdají být rozdělující, ale ve skutečnosti nejsou. Například americký radar. Byla to ČSSD, která o radaru jednání začala, a je to ODS, která ho dokončila. A podle všeho to bude ČSSD, za jejíž vlády začne na našem území fungovat. Ani milión mítinků a siláckých předvolebních mítinků na tom nic nezmění. To mohou jen vnější okolnosti: když si to rozmyslí Amerika, anebo prosadí svou Rusko.

Tak je to i s mnoha jinými tématy, nejen těmi, které se týkají zahraniční politiky. Jsme v mantinelech, které jsou dané naší geografickou polohou, členstvím v EU i NATO a také přijetím společné evropské měny, ke kterému dřív nebo později dojde. Náš kurz je na mnoho let dopředu daný, změnit ho může jen nečekaná a vážná změna mezinárodních poměrů. Není divu, že čím dál více lidem připadá, že vlastní politiku máme jen na ozdobu, případně pro ostudu. Je to uklidňující, ale zároveň demotivující.

Uvědomil jsem si to, když jsem v novinách četl o zdrcující kritice, kterou podnikatel Radim Jančura počastoval ministra dopravy Řebíčka, zároveň také vlivného člena ODS a přítele premiéra. Prý se schází s mafiány a pracuje na tom, aby Jančurovi zabránil provozovat vlakovou dopravu a konkurovat tak Českým drahám. Je to paranoia, kterou bohatí lidé občas trpívají? Možná. Ale protože se ta silná slova objevují před podzimními volbami, spekuluje se i o tom, že Jančura chce ODS poškodit.

Ale proč by to dělal? Pro ODS by měl být naopak tím, komu Američané říkají „poster boy“, neboli plakátovým příkladem. Vybudoval z ničeho úspěšné firmy, je příznivcem liberalizace, jeho podnikání je průhledné a sympatické. Je chodícím důkazem toho, že ideologie ODS funguje. Komfotní a levná cesta jeho autobusy například do Brna vydá za tisíc proslovů o volném trhu a prospěšnosti konkurence.

Jančura není také spojen s žádnou stranou. Jeho firma vyhrála před pár týdny shodou okolností prestižní veřejnou zakázku na provozování oficiálních autobusů v době českého předsednictví EU. Tu zakázku dostal od téhle vlády. A teď těsně před volbami kritizuje jejího proponenta. Zbláznil se? Proč to dělá? Nejspíš protože si opravdu myslí, že ho ten člověk ohrožuje.

V jednom z dřívějších rozhovorů Jančura řekl, že mu je celkem blízký program ODS, ale že k volbám nechodí. Protože si myslí, že to nemá cenu. Když jsem to četl, zdálo se mi to pošetilé. Úspěšný podnikatel by měl mít dost rozumu, aby se svůj úspěch i své konkrétní investice snažil ochránit aspoň silou svého jednoho hlasu. Ale v posledních dvou letech začínám mít stále intezivnější dojem, že lhostejnost je možná na místě.

Můžeme se s tím smířit a doufat v prozíravost mantinelů, které nám nastavil někdo jiný. Ale můžeme se také pokusit vrátit politice její etos a smysl. Je zjevné, že jedinou šancí je změna volebního systému. Ten současný už příliš dlouho produkuje jen málo úspěšné a nesympatické údržbáře.

(Psáno jako komentář pro LN).

Štítky: ,

Komentáře: 5:

Anonymous Anonymní řekl...

A člověk by přitom skoro řekl, že Tlustý je jeden z posledních v ODS, kdo hájí liberalismus proti topolánkovsko-langerovsko-nečasovskému socialismu. Ale ono je jednodušší říct, že jde jenom o kvičení čuníka odstrčeného od korejtka, že jo? :-/

Pane Čermáku, dnes to bylo slabší.

15. září 2008 v 0:11  
Anonymous Anonymní řekl...

Tahle frustrace už pomalu leze i na mě. Doufám, že do příštích parlamentních voleb bude kandidovat Balbínka...

15. září 2008 v 19:15  
Anonymous Anonymní řekl...

Výstižné - politické strany jsou dávno zaměnitelné (proto nás už vůbec nepžekvapuje poslanecká turistika), politici dlouhodobě nepřicházejí s žádnými ideemi, žádnou vizí. Jako by si nechávali psát svá programová prohlášení posledními referenty svých ministerstev. Co de týče Tlustého, šokovalo mě. že taková kravina, jako je vyráchání se ve vířivce, mělo nějakým způsobem kompromitovat protivníka. To už ani nejsou schopni nalézt něco inteligentního nebo zosnovat promyšlenou intriku? Co ale politici snad s výjimkou ministra zahraničí předvádějí několik let, je naprostá soustředěnost na marginální nepodstatnosti, které nazvou problémy. Pak se ale na druhou stranu zakryjí věci, které by měly být slyšet hlasitě. Zajímalo by mě pane Čermáku, jaký je Váš postoj ke spojené aktivitě pánu Lnagra a Lišky, v jejímž důsledku by ve školách měla běžet našim dětem místo vzdělávání reklama v dvojnásobné koncentraci než nám poskytují komerční televize.

Toto považuji za naprostou nehoráznost a selhání obou ministů i jejich stran. Obě se zaštiťují vzděláním a namísto toho chtějí vytvořit z dětí bezduchou konzumní masu.

O vycházející hvězdě teleshopingu jsem musel napsat článek na svůj blog, nicméně byl bch velmi rád, kdyby toto téma někdo velmi ostře otevřel.

Děkuji

http://prisoner.bloguje.cz/722965-ahoj-ahoj-ahoj-ja-jsem-ivan-langer-vase-nova-hvezda-teleshopingu.php

16. září 2008 v 15:43  
Anonymous Anonymní řekl...

[color=#58a][url=http://kunstkamera.grusla.com]grundik+slava[/url]: one additional tune about...[/color]

11. prosince 2009 v 11:24  
Anonymous Anonymní řekl...

[URL=http://www.radikal.ru][IMG]http://i064.radikal.ru/1001/8b/0f61bce16f42.jpg[/IMG][/URL]

Исполнитель: Melodium
Альбом: Cerebro Spin
Год выхода: 2008
Жанр: Electronic Experimental
Кол-во треков:11
Формат|Качество: FLAC
Продолжительность: 50.42
Размер:266 Mb


Tреклист:
1. Choanal Imperforation (6:33)
2. Eustachian Tube (5:52)
3. Not Yet 1 (1:56)
4. Kissing Disease (4:17)
5. Meniere's Vertigo (5:45)
6. Not Yet 2 (2:07)
7. Social Phobia (7:14)
8. Vocal Cord Polypus (5:54)
9. Not Yet 3 (1:36)
10. Panic Disorder (3:54)
11. Scoliosis + Astigmatism (5:31)


Скачать
http://rapidshare.com/files/334301395/melodium_-_2008_-_cerebro_spin.part1.rar.html
http://rapidshare.com/files/334324976/melodium_-_2008_-_cerebro_spin.part2.rar.html
http://rapidshare.com/files/334342115/melodium_-_2008_-_cerebro_spin.part3.rar.html

27. ledna 2010 v 2:27  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka