středa 8. října 2008

Teroristou snadno a rychle

Letím dnes večer do Paříže. Ještě nevím, co si na třídenní cestu zabalím. Určitě nějaké ponožky, košile a trenýrky. Rozhodně to však nebudou tři počítače a sedm telefonů. Právě to měl u sebe – společně s bezpočtem dalších elektronických zařízení včetně čtečky magnetických karet – slavný bývalý hacker Kevin Mitnick

Celníci ho kvůli tomu minulý týden zatkli na letišti v Atlantě a čtyři hodiny ho vyslýchali. A to ani zpočátku nevěděli, že do svých sítí chytili takovou celebritu. Mitnick byl jedním z nejslavnějších hackerů na počátku devadesátých let a také jedním z prvních, kdo kvůli tomu musel do vězení.

Tentokrát Mitnick neudělal nic nezákonného a po výslechu na letišti ho zase pustili. Do protokolu uvedl, že dotyčné nářadíčko potřeboval pro svou přednášku v Bogotě. Od té doby, co si odseděl několik let ve vězení a následně se polepšil, totiž Mitnick pracuje jako bezpečnostní expert.

Pamatuju se, že jsem s ním před pěti lety dělal rozhovor při jeho návštěvě Prahy. Bylo to těsně poté, co vypšel soudem stanovený tříletý příkaz, že se nesmí ani přiblížit k počítači. „Když jsem na záchodě zjistil, že pisoáry mají elektronicky ovládané splachování, hned jsem znervózněl, že se za mnou objeví agenti FBI a zatknou mě,“ řekl

Jak naznačuje obsah jeho cestovního zavazadla, obavy i ostych z moderních technologií už překonal. Fascinuje mě však jiná věc: totiž že k zatčení a problémy s úřady může vést jen to, že vlastníte několik počítačů a telefonů. I to je výsledek naší slavné války proti terorismu! Mrtvola v kufru dnes policisty nechá chladnými. Běda však, když bude mít na zápěstí dvoje digitálky.

(Sloupek pro středeční vydání deníku Sme).

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka