pondělí 6. října 2008

"Pravdoláskař" Kocáb jde do Senátu. Nedojde tam, protože za sebou nemá stranu

Je škoda, že se Jan Švejnar nestal českým prezidentem. Například proto, že jeho aktuální komentáře ke globální ekonomické krizi jsou zasvěcené a ctí realitu. Na rozdíl od komentářů Václava Klause, které jsou plné jeho obvyklého intelektuálního exhibicionismu a arogance. A je dvojnásobná škoda, že vše nasvědčuje tomu, že neúspěšná kandidatura Jana Švejnara zůstane v české politice jen izolovanou epizodou.

Americký profesor ekomomie byl kandidátem „bratrstva pravdy a lásky“, jinak řečeno vlivné neformální skupiny, která se zformovala kolem bývalého prezidenta Václava Havla. Je jedno, co si o jejích názorech a ideálech myslíme, ale každopádně je to politický proud, který má v české politice místo. Švejnar ukázal, že je tento potenciál možné proměnit v konkrétní politickou mašinérii, která má své sídlo, zaměstnance i program. Bohužel to vše po neúspěšné prezidentské volbě zmizelo stejně rychle, jak se objevilo.

Švejnarův razantní vstup na politickou scénu byl příslibem toho, že by se „pravda a láska“ konečně zformovala v regulérní politickou stranu. Později jsme slyšeli, že se Jan Švejnar raději rozhodl založit politický „think tank“, tedy instituci, která by daným politickým názorům poskytovala aspoň odborné zázemí. Ale ani na to nedošlo. Pravda a láska zůstává neformálním uskupením lidí, jejichž skutečný vliv a význam můžeme jen tušit. Projevuje se v politice i v byznysu, ale nemá žádnou institucializovanou podobu. Ke vlastní škodě zůstává stále oním pejorativním „bratrstvem“.

Typickým příkladem je kandidatura Michaela Kocába na senátora. „Radil jsem se s rodiči i s Vaškem“, vysvětlil v médiích známý hudebník důvod, proč se rozhodl ucházet o hlasy voličů. Je přitom zřejmé, že hlavní roli v jeho rozhodnutí vrátit se do politiky hrál právě bývalý prezident Havel. Svého přítele však „navlékl“ do dresu Zelených, tedy strany, která se sama potýká s velkými vnitřními problémy. Je to jen náhražka a z nouze ctnost. Když chce Václav Havel ovlivňovat politiku, bylo by férovější, kdyby založil nebo aspoň inicioval vznik nové politické strany.

Je smutné číst novinovou reportáž o tom, jak je jedna z nejvýznamnějších osobností postkomunistické transformace vyslána Zelenými na pivní potlachy s voliči. Nesedí to Kocábovi ani těm, kteří na takové akce přijdou (podle článku v sobotních Lidových novinách to byli tři lidé). Když říká, že ho nezajímají problémy prvního pražského obvodu, ale že jeho ambicí je „vymést Lenina z moskevského mauzolea“, působí to hloupě. Stejně jako všechny ostatní Kocábovy „zelené mimikry“. Jak rozumět tomu, že ho „obtěžují“ dotazy lidí na zdravotnictví v Praze 1 („To přece nemůžu vědět a jako senátor to neovlivním!“), zatímco v jiném rozhovoru tvrdí, že jeden z jeho hlavních cílů je v centru města podpořit budování cyklostezek? To snad jako senátor ovlivní?

Se Zelenými Kocába pojí jen Havlova podpora a sympatický pragmatik Bursík. Nic jiného společného nemají. Tady nemluvíme o lásce k přírodě a třídění odpadků, nýbrž o konkrétních politických cílech a programu. Když senátorský kandidát dostane v internetovém rozhovoru se čtenáři Lidových novin od člena Zelených otázku: „Jak jste se kdy podílel na naší práci a co jste kdy pro Stranu zelených udělal?“, irituje ho to natolik, že odpoví velkými písmeny: „NO COMMENT!“

Aby bylo jasno, nemám pochyb o tom, že Michael Kocáb je dobrý kandidát. Je to člověk z typicky senátorského materiálu. Má zásluhy (pomohl od nás odsunout ruskou armádu), přirozenou autoritu a je prokazatelně úspěšný mimo politiku. Má také morální integritu. Sice se zapletl do nepěkné kauzy kolem jednoho investičního fondu, ale sám nic nezákonného neudělal a peníze, které vydělal, věnoval všechny na bohulibé účely.

Kocába bych rád v Senátu viděl, byť jeho názory a pohled na svět z velké části nesdílím. Ale řekl bych, že právě pro takové lidi byla druhá parlamentní komora vymyšlena. Bohužel se do ní Kocáb asi nedostane. Podle týden starého průzkumu STEM vedou v sympatiích voličů v tomto okrsku výrazně kandidáti ODS a ČSSD. Pokud to tak zůstane, bude druhé kolo referendem o společenské náladě a o vysoké politice. Nikoliv výběrem nejlepšího kandidáta.

Měl by to být dostatečný důvod, aby „pravdoláskaři“ založili konečně nějakou stranu. Dala by lidem jako Kocáb oporu a zázemí. Jejich motivace a názory by učinila přesvědčivější a srozumitelnější. Havlova podpora Kocábovi je dobrá, ale pro většinu voličů příliš éterická a neuchopitelná. Kdyby měla podobu instituce s jasným programem, bylo by to něco jiného.

Mimochodem, líbí se mi, jak se Michael Kocáb k nálepce „pravdoláskař“ hlásí. A skoro mě mrazí, když říká, že například v Kremlu teď zrovna nějaký „pravdoláskař“ chybí. Má totiž pravdu. Zvlášť v téhle domě, kdy náhle a překvapivě končí éra cynického blahobytu, a vstupujeme do období nejistoty, orámovaného novou možnou studenou válkou či západní finanční krizí. Je to doba, kdy se znovu jasněji rýsuje dobro a zlo. A kdy „pravdoláskaře“ najednou potřebujeme i my, kterým za jiných okolností připadají poněkud legrační.

(Psáno jako Úhel pohledu pro LN).

Štítky:

Komentáře: 8:

Anonymous Anonymní řekl...

Tak ten první odstavec je dost psychedelický. Označit gumákovy názory za zasvěcené...

6. října 2008 v 22:55  
Blogger Unknown řekl...

Pane Čermáku,
Váš článek se mi líbí. Politická realita dlouhodobě nepřála vzniku strany o které píšete, nicméně SZ v mnoha ohledech naplňuje tyto představy. To byl důvod, proč jsem nakonec vyslyšel a rozhodl se. Možná jsem neměl o svých motivech mluvit, ale já co nevím, nepovím a nehodlám už to na stará kolena měnit. Takovou, třebas i naivní transparentnost si pěstuji úmyslně ve společnosti, která se mi jeví velmi neprůhledná. Proto jsem také vystaven nepřesným, nechápavým a často i záměrně zkreslujícím interpretacím ze strany médií. Ta se pak přenáší i na čtenáře. To, že mne v úvodu článku kritizujete přijímám s vděčností, protože je to kritika konstruktivní a poučná. Ale vycházíte z informací novináře, který se tam dostavil a slyšel jen to, co slyšet chtěl. Z kontextu se dá vytrhnout naprosto vše. Manipulace s textem je primitivní a účinná procedura, ale je s podivem, když na to zkušený novinář skočí. Typickým případem je tato věta z Vašeho článku: „Když říká, že ho nezajímají problémy prvního pražského obvodu, ale že jeho ambicí je „vymést Lenina z moskevského mauzolea“, působí to hloupě“.

To si opravdu myslíte, že bych takovou hovadinu řekl? Vyprávěl jsem, že se mne jeden lékař zeptal, jaký mám názor na zdravotnickou problematiku na Praze 1 a já, že jsem nedokázal odpovědět, protože nejsem v této oblasti odborníkem. Jsem schopen mluvit o Julínkově reformě, ale ne o konkrétních zdravotnických problémech městských částí. V žádném případě jsem ale neřekl, že mne to nezajímá.

Na jiném místě rozhovoru jsem mluvil o dnešním Rusku. Konstatoval jsem, že se dodnes nedokázalo rozejít se svoji minulostí a dokladoval to příkladem: co bychom řekli tomu, kdyby v Berlíně byl na náměstí v úctě vystaven Hitler, v Bukurešti Čaučesku a v Phnompenhu Pol Pot? To by přeci bylo na zvracení. Řekl jsem druhou část Vaší věty, ale pokud to spojíte, nebo opíšete spojení z jiného článku, tak jak jste to spojil, dopouštíte se hrubého zkreslení.

Pak stačí dodat, že to působí stejně hloupě jako mé „zelené mimikry“ a obraz vola je na světě. Proč mimikry? Copak na lásku a ochranitelský vztah k přírodě má patent jen jedno politické seskupení? Copak intenzivní zájem o ochranu přírody by neměl mít každý normální slušný člověk? Copak na této planetě disponujeme něčím důležitějším, než je příroda? Když jsem kandidoval v roce 1990 do FS ČSFR, o SZ jsem ještě neslyšel, ale v programu jsem měl celou řadu zelených bodů. 300 hodin (několik týdnů) jsem se mořil na půdě MZV vyjednáváním se sovětskou delegací, vedenou slavným vyjednavačem (SALT I), admirálem Grišinem, o náhradě ekologických škod způsobených Rudou armádou. Vyjednali jsme 5 mld a pak jsem ztratil přehled, protože jsem odešel z parlamentu, jak jsem slíbil. A copak ochrana naší státní suverenity s tímto tématem také nesouvisí. Co udělalo období vnucené socialistické ideologie s naší přírodou? Zdevastovalo ji nevídanou měrou.

A s těmi cyklostezkami Váš názor také nesdílím. Senátor těžko ovlivní jinak, než jedním hlasem zdravotnickou politiku, která je předmětem tvrdé politické řeže, ale zavedení kol na magnetickou kartu prosadit, při dobré konstelaci, může. Je to milá maličkost, která může získat podporu napříč politickým spektrem.

Poslední poznámka je k tomu „NO COMMENT!“. To byl jen banální přeťuk. Obsluhoval jsem chat z domova sám a bylo tam tlačítko, tuším, „odložit“, nebo tak nějak. Měl jsem už přes 160 otázek a musel jsem vybírat. Chtěl jsem tu otázku zatím přeskočit, počkat na obdobnou a pak teprve odpovědět. Zmáčknul jsem tlačítko a otázka zmizela. Zkontroloval jsem chat z pozice čtenáře a bylo mi jasno. Leč bylo pozdě a já pochopil, že jsem prohrál. Myslíte si, že bych na tak jednoduchou otázku nedokázal, nebo nechtěl odpovědět? Odpověď zní: pro SZ jsem udělal to, že jsem přijal její kandidaturu do Senátu. Politika je služba a ne prebenda. Rozhodl jsem se posloužit naší společnosti prostřednictvím SZ. To vám připadá málo?
Já vím, že ne. Byla to jen řečnická otázka.
Zdraví
Michael Kocáb

8. října 2008 v 1:39  
Blogger Unknown řekl...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

8. října 2008 v 1:41  
Blogger Robynson řekl...

Ano, to je vcelku klasická ukázka toho, jak nedostatek informací vykresluje náš vlastní životní prostor. Jak se ovšem postupem času dostává člověku moudrosti a rozhledu, náhle si začne uvědomovat, že jeho vlastní názory, jsou pleteny z velmi nestabilního materiálu, závislého na počtu hodin, ztrávených studiem daného problému. Chápu že v případě novináře to může být problém. Většinou se názory živí. Ale naštěstí je většina lidí jako stroj, který chrlí každý den čerstvý výtisk vnitřních memů a tak se dá živit bez jakýchkoli potíží jen tím, že ostatním vykládáme o tom, co si myslíme. Je to velmi odvážné ve smyslu odkrytí svého vnitřního já. A myslím že to lze ocenit.

8. října 2008 v 15:48  
Anonymous Anonymní řekl...

http://markonzo.edu http://www.netknowledgenow.com/members/Buy-Ultram-Without-Prescription.aspx http://www.netknowledgenow.com/members/Ventolin-inh.aspx footwork firelight http://www.netknowledgenow.com/members/Remeron-Side-Effects.aspx http://www.netknowledgenow.com/members/Hydrochlorothiazide-Oral.aspx dominion http://www.netknowledgenow.com/members/effexor-side-effects.aspx http://www.netknowledgenow.com/members/Cozaar-Side-Effects.aspx bottlesyes pheriwala http://clarinex.indieword.com/ http://www.netknowledgenow.com/members/Zestril-Side-Effects.aspx houston http://www.netknowledgenow.com/members/Bactrim-Side-Effects.aspx http://www.netknowledgenow.com/members/Propranolol-Side-Effects.aspx existent http://aviary.com/artists/Atenolol-oral http://www.netknowledgenow.com/members/Generic-Cialis.aspx http://www.netknowledgenow.com/members/Metformin-Side-Effects.aspx venezuela

6. března 2010 v 4:33  
Anonymous Anonymní řekl...

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#3295]buy cheap accutane[/url] - accutane online , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#16521 cheap accutane

2. února 2013 v 6:40  
Anonymous Anonymní řekl...

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#17765]accutane online[/url] - cheap accutane , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#16802 accutane online

2. února 2013 v 18:47  
Anonymous Anonymní řekl...

[url=http://buyonlinelasixone.com/#19060]cheap lasix[/url] - cheap generic lasix , http://buyonlinelasixone.com/#7664 lasix no prescription

4. února 2013 v 12:32  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka