pondělí 29. září 2008

Posílat nácky do vězení je nešťastné. Je lepší jimi pohrdat a ignorovat je

Demokracie je bezmocná vůči svým škůdcům. Je to jedna z jejich největších krás i slabin. Totiž že dává svobodu slova všem, a to včetně hlupáků a lotrů. Bojujeme za jejich právo hlásat nesmysly, lži a urážky. Byť z historie víme, že je to pro demokracii škodlivé a nebezpečné. Ale pokud nechceme slevit ze svých principů, nemůžeme s tím nic dělat.

Rozhodnutí soudu poslat neonacisty Erika Sedláčka a Libora Budíka do vězení je mimořádně nešťastné. Ano, české právo zakazuje popírat existenci holokaustu, ale měl by to být paragraf mrtvý a nepoužívaný. Stejně jako paragrafy o pomluvě či propagaci komunismu a nacismu. Jsou to ty výjimečné příklady paragrafů, které v trestním zákoníku nejsou k užitku, nýbrž pouze na okrasu.

Ocitly se tam z historických důvodů, kdy zákonodárci – v daném čase i souvislostech – demonstrovali jejich přijetím své vlastní názory. Byly to názory slušných a rozumných lidí, ale to nic nemění na tom, že v zákonech nemají místo. Chápeme, jak je obtížné takové pargrafy rušit, protože i současní zákonodárci jsou v zásadě slušní a rozumní lidé. Ale vykonavatelé státní i soudní moci by měli projevit dost rozumu a nechat je planě ležet.

Není moc pravděpodobné, že oba náckové opravdu půjdou nepodmíněně do vězení. Asi je osvobodí některý ze soudů vyšší instance, nejspíše ten Nejvyšší. Ale i kdyby do vězení šli, stát na tom vydělá jen pramálo. Na rozdíl od náckovské smradlavé ideologie, která prostřednictvím svých „mučedníků“ získá lacinou reklamu a nové hloupé přívržence.

Tak se děje už teď. Tisk s udivením konstatuje, že autoři internetového časopisu byli poslání do vězení (byť zatím nepravomocně), avšak jejich texty lze stále číst na Internetu. Jsou totiž publikovány prostřednictvím serveru, který je fyzicky umístěn v americkém státu Georgia. V USA na rozdíl od většiny evropských zemí propagace nacismu ani jiných ideologií trestná není.

Amerika udělala s respektem ke svobodě dobrou zkušenost, ale pravda je i to, že na rozdíl od Evropy neudělala tak špatnou zkušenost s nebezpečnými ideologiemi. Částečně se to mění po teroristických útocích v roce 2001, kdy najednou mnohým začíná vadit radikální islamismus. Amerika však pokušení zakazovat ideologie zatím vzdoruje.

Česká média citovala policisty, kteří se zřetelnou lístostí v hlase říkali, že na americké internetové servery „nedosáhnou“. Splašky dvou popletených mladých mužů tak zájemci mohou číst dál. A ti zároveň mají reklamu, o které se jim ani nesnilo! To je důsledek onoho neprozřetelného soudního rozhodnutí. Vsadím se, že pár dní po jeho vyřčení navštívilo dotyčné webové stránky víc lidí než za celou dobu předtím. A teď si představme, co se bude dít, pokud oba popletení mladí muži opravdu nastoupí nepodmíněné tresty.

Když začneme zakazovat nějaké názory, jako bychom jím tím přiznávali relevanci a důležitost. Je mnohem lepší je ignorovat. I s rizikem, že se mohou šířit jako rakovina a demokracii ohrozit. Jistě, můžeme s protivnými názory bojovat silou. Ale jen tím ukážeme svou vlastní slabost.

Štítky: ,

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Když jsme začali zakazovat nějaké názory (minulý čas je v tomto případě příhodnější), tak jsme se především připravili o možnost tyto názory konfrontovat.

To je podle mě na cenzuře ze všeho nejnebezpečnější. Jak lze přesvědčit někoho, že se mýlí, pokud o své mýlce nesmí mluvit? Pak můžeme nanejvýš mluvit obecně a vyvracet domnělé (kvazi)argumenty, což je na prd.

30. září 2008 v 20:10  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka