pondělí 11. května 2009

Blogováním se živí víc lidí než programováním? Něco tu nehraje

Je blogování novou lukrativní profesí, která se vynořuje z temných vod takzvané globální krize? V deníku Wall Street Journal to ve svém sloupku napsal Mark Penn, šéf velké reklamní agentury a autor bestselleru Mikrotrendy (o relativně málo početných, ale vlivných skupinách ve společnosti). Podle něj je dnes psaní na web hlavním zdrojem příjmů pro skoro půl miliónu blogerů. Je to jen o málo méně, než je v Americe právníků, a více než například hasičů nebo počítačových programátorů.

Na rozdíl od těchto povolání však blogování nevyžaduje žádné velké znalosti ani schopnosti. Blogerům stačí "mít názor" nebo si "něco myslet", no a pak to několika kliknutími publikovat. Penn poznamenává, že blogování mění Ameriku na "nejnázorovitější" zemi světa a blogy jsou jejím "pátým stavem", to podle toho, že média bývají nazývána "čtvrtým stavem".

Růst počtu blogerů je v protikladu s úbytkem novinářů. V posledních několika letech snižují zpravodajská média zaměstnanecké stavy až o desítky procent. Zachrání blogování žurnslismus? To těžko. Blogerům chybí vzdělání, redakční zázemí a smysl pro základní profesní standardy. Ale především, blogeři v drtivé většině nepřinášeji zpravodajství, nýbrž ho pouze komentují a analyzují. Nevíme, jestli blogy krizi klasických médií zhoršují, takže je máme považovat za parazity, anebo spíše žijí ve vzájemné symbióze. Ale pokud bude tato krize pokračovat, doplatí na to také blogy. Protože jim "vyschne" zdroj informací.

Pennův článek vyvolal poměrně bouřlivou (a očekávanou) reakci v blogosféře. Většina blogerů publikovaná čísla rozporuje a považuje za přehnaná. Zdroje se neshodují ani na tom, kolik lidí dnes v Americe pravidelně bloguje - něco mezi 10 a 22 milióny. Aby blog mohl vydělat ročně aspoň 75 tisíc dolarů z reklamy, musí mít návštěvnost přes 100 tisíc unikátních návštěvníků měsičně. Každopádně se však pohled na blogování mění: z podivné záliby či téměř úchylky se stává běžná profese.

V Česku bychom asi počet těch, kterým blogování vydělá aspoň průměrný český plat, spočítali na prstech ruky. To je ten problém malého trhu. Platí pro něj, co napsal výtvarník Lore Sjorberg: "Tvořit vlastní blog je zhruba stejně těžké jako tvořit svou moč. A je zhruba stejně pravděpodobné, že najdete někoho, koho to bude zajímat." Dodejme: a kdo vám za to zaplatí.

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka