pátek 31. července 2009

Jednou tolik

Co je víc? Když chcete něčeho "jednou tolik", nebo "dvakrát tolik"? A kolik toho vlastně dostanete? Když jsem tuhle otázku dostal od kamaráda Máry na snídani v rakouském penzionu, vypadalo to na běžné plkání v kocovinovém útlumu. Ale místo toho jsem získal další odpověď na to, k čemu je vlastně Facebook.

Když limonáda stojí pět korun a pivo jednou tolik, všichni pochopíme, že stojí deset korun. Tedy dvakrát tolik. Svízelné to může být u přídavků. Když si dáme čtyři meruňkové knedlíky a požádáme kuchařku o ještě jednou tolik, může nám přidat čtyři, ale také osm knedlíků. Záleží na tom, zda budeme s kuchařkou naladěni na stejnou jazykovou vlnu. Anebo na tom, kolik má ještě knedlíků v hrnci.

Jak to souvisí s Facebookem? Jednoduše. Pokud máte dostatečné množství inteligentních virtuálních přátel, můžete Facebook používat jako vševědnu. Nebo takový chytřejší Google, vybavený lidskou posádkou. Prostě položíte dotaz a čekáte na odpověď. Přesně to jsem udělal.
Odezva byla překvapující. Během pár hodin přišlo z Facebooku a Twitteru přes padesát odpovědí. Některé až vědecky důsledné. "Při jednou tolik vlastně myslíme x = y + y*1, ačkoliv čistě matenmaticky říkáme jen x = y*1. Dvakrát tolik obnáší x = y*2", napsal například Jan Korbel.

Definitivní jasno pak vnesl do debaty Přemysl Hrubý, který dokonce získal vyjádření Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český. Podle ní znamenají oba výrazy opravdu totéž, protože jazyk není matematika. "Správně můžete použít ´jednou tolik´ i ´dvakrát tolik´, pouze v odborných textech, které dbají o explicitnost vyjádření, je vhodnější užívat jednoznačné ´dvakrát tolik´."

No vida. A pak že ty Facebooky, Twittery a vůbec všechny internety k ničemu nejsou. Bez nich bychom s tímhle oříškem strávili nejmíň jednou tolik času. A možná i dvakrát.

(Notebook pro Reflex).

Štítky: ,

Komentáře: 1:

Anonymous LLook řekl...

Zrovna internetová poradna ÚJČ vznikla dáávno před twitterama, facebookama a její předchůdkyně dokonce i před internetama...

31. července 2009 v 16:44  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka