pondělí 21. prosince 2009

A už je to zase tady, ta štvanice na Santu

Je to kaskadér, který za Ježíška schytává naše předvánoční frusrtrace a stresy. Nebohého starce, kterému jeho nejznámější podobu dala reklama na jistou sladkou limonádu, si spojujeme se vším špatným, co vánoce přinášejí. Ano, řeč je o Santa Clausovi.

Všechno je jeho vina, počínaje tlačenicemi v obchodech a konče penězi vydanými za dárky. Reklamní textaři, ti odvážní básníci moderního věku, dokonce Santu v pátek večer slavnostně upálili. Nic proti tomu, je to ostatně v křesťanské tradici.
Několik let také v Česku existuje očanské sdružení Zachraňte Ježíška, které Santa Clause nazývá "červeným tlouštíkem", obklopeným "vykulenými soby". Přes pět tisíc lidí podepsalo petici, ve které společnost vyzývají, aby nepodléhala "laciné amerikanizaci" vánoc.

Organizátoři odevzdali petiční archy na pražském úřadu vlády. A protože převlek za novorozeně je náročná věc, vydávali se Ježíškovi příznivci za sněhuláky. Pozornost médií byla o něco méně než na demonstraci před několika týdny, kde proti nošení kožichů protestovaly nahé aktivistky. Ale i tak nakonec reportérů dorazilo dost.
Není jasné, proč protestanti žádali sluchu právě premiéra. Ten invazi Santa Clasů asi těžko vyřeší, leda by poručil ministru vnitra, aby na všechny důchodce oblečené v červnobílém podal zatykač. A pak je tu ta komplikace, že současný premiér je Žid. A jak řekl jedněm novinám jeho syn, dárky u nich nosí jistý Mojžíšek. Neznáme ho, ale určitě je to další sabotér tradičních českých vánoc. Půjde bručet i se Santou.

Ježíška si rozvracet nedáme.

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka