úterý 16. února 2010

Nové heslo českého parlamentu: nezasedat a chránit

Čeští poslanci věvsili v pátek na sněmovnu „Přijdeme hned“. Za poslední dva týdny se neshodli na ničem kromě přestávek na oběd, a tak pro jistotu probíhající řádnou i všechny mimořádné schůze ukončili. Možná se už nesejdou až do voleb. Podle některých politiků tak bude sněmovna lidem víc užitečná, než kdyby zasedala.

Nedá se to vyloučit. Nic nedělají ani senátoři, kteří naposledy zasedali v prosinci. Sejít se měli v lednu, ale to schůzi zrušili, protože neměli co projednávat. Poslanci jim totiž nedodali žádné zákony! Lednovou schůzi proto přeložili na březen. Jenže ta nejspíš bude také zrušena, protože poslanci opět žádné zákony neschválili. A hned tak neschválí. Tomu se říká vzorná spolupráce dvou parlamentních komor.

Možná to je něco na způsob výpalného, které známe z gangsterských filmů. V nich také platí majitelé restaurací za "ochranu", ale ve skutečnosti za to, že jim jejich podniky nevypálí sami jejich ochránci. Poslanci nás chtějí chránit tím, že nebudou zasedat, a tudíž ani schvalovat blbé zákony. Slovy mafiánské literatury je to ona pověstná nabídka, co se "nedá odmítnout".

Jen se bojím, aby se toho nechytili také lidé dalších profesí. Řidiči metra přestanou sloužit směny, aby náhodou s cestujícími nenabourali, a učitelé nebudou učit žáky, aby je nenaučili nic špatně. Třeba bychom mohli na celý stát pověsit cedulku "Přijdeme hned". Počkat do voleb ... a pak se uvidí. Nejspíš stejně dopadnou tak, že tam tu cedulku necháme.

V této souvislosti začínám lépe rozumět tiskové zprávě, kterou vydala v pátek společnost Nokia. Podle ní patří Česko mezi země, kde si lidé v poměru na počet obyvatel stáhli v posledních týdnech z Internetu nejvíc satelitních navigací. Mám takový pocit, že kdo je v Česku jen trochu chytrý, bude brzy někam cestovat.

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka