pondělí 24. září 2007

Kdo je nejvlivnější?

Příští skvělé noviny se nebudou jmenovat New York Times ani Washington Post a budou vycházet na Internetu. Myslí si to Seymour Hersh, jeden z nejznámějších investigativních reportérů a také nejvlivnějších amerických novinářů vůbec. Svou první Pulitzerovu cenu získal už v roce 1970 za reportáž o masakru, kterého se ve Vietnamu dopustili američtí vojáci. V posledních letech se Hersch proslavil zejména články o skandálech v americké věznici Abu Ghraib v Iráku, které napsal pro časopis New Yorker.

V rozhovoru zveřejněném v časopise Jewish Journal Hersch mluví také o online žurnalistice. Mimo jiné říká: "Pracuju pro New Yorker od roku 1993. Když jsem v té době psal o nějaké velké kauze, tak se každý ze všech sil snažil, aby o tom agentury jako Associated Press nebo UPI a deník New York Times napsaly aspoň zmínku. Dnes je to jedno. Vůbec na tom nesejde, protože když napíšu nějaký článek, budou ho na Internetu číst druhý den stovky tisíc lidí. Ne-li víc. Jakmile je to online, čtenáři nás sami zaplaví."

V rozhovoru s Herschem je mimo jiné zmíněno i jméno reportéra Matta Drudge, který od poloviny devadesátých let vydává kontroverzní webovou stránku Drudgereport.com. Ta jako první zveřejnila detaily o poměru bývalého prezidenta Clintona se stážistkou Monikou Lewinskou. Zároveň však publikuje neověřené fámy, spekulace i pomluvy. Stránku Drudgereport.com čtou statisíce lidí denně včetně mnohých celebrit i politiků. Časopis New York Magazine otisk tento měsíc Drudgův obsáhlý portrét, ve kterém o něm píše jako o "americkém nejvlivnějším novináři".

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka