sobota 22. září 2007

Poslední přednáška. Doslova

Co by vědec nebo univerzitní učitel řekl posluchačům, kdyby měl přednést svou "poslední přednášku"? Míněno doslova, tedy poslední před smrtí? Mluvil by o tom, na čem teď zrovna pracuje a co nejspíš nestihne dokončit, anebo by spíš bilancoval svůj život? Byla by to přednáška víc odborná, anebo osobní? Zajímavé otázky. A proč si to nezkusit "nanečisto"? Na amerických univerzitách se v poslední době stalo módou, že žádají významné řečníky právě o takové hypotetické "poslední přednášky". Je to dobrý trik, jak získat z přednášejícího maximum a zároveň vzbudit zájem posluchačů.

Deník Wall Street Journal referuje o jedné takové přednášce, kterou na Univerzitě Carnegie Mellon přednesl tamní profesor Randy Pausch, specialista na počítače a programování. Šestačtyřicetiletý vědec se dočkal bouřlivého aplausu zhruba čtyřsethlavého auditoria ještě předtím, než vůbec začal. "Nechte mě, ať si to zasloužím," reagoval s úsměvem na potlesk. Jeho přednáška byla totiž něčím výjimečná. Je velmi pravděpodobné, že je opravdu jeho poslední. Trpí rakovinou slinivky a lékaři mu dávají jen pár měsíců života. Pausch posluchačům ukázal snímky z počítačového tomografu, které ukazují zhruba deset nádorů na jeho játrech. Ale pak všem ukázal, že výhodou jeho onemocnění je to, že je i tak blízko před smrtí ve výborné formě. "Pravděpodobně v lepší formě než většina z vás," řekl a udělal na pódiu několik kliků. "Jestli chce někdo plakat nebo mě litovat, ať jde na pódium a udělá to, co já. Pak budu litovat spíš já jeho," řekl.

Randy Pausch věnoval přednášku svým třem dětem ve věku pět, dva a jeden rok. Proto ji nechal natočit na video, aby si ji děti mohly pustit, až tomu budou rozumět. V přednášce mluvil ostatně také o výchově. Jak ho rodiče nechali kreslit a psát po zdech svého pokoje. Pausch požádal posluchače, aby své děti nechali dělat totéž, i když tím možná "sníží cenu nemovitosti". Ukázal fotografie svého někdejšího dětského pokoje. Čmáranice na zdech tam jeho rodiče nechali dodnes. Pausch mluvil také o své matce, jak byla velmi hrdá, když získal titul Ph.D. Říkala svým známým: "Můj syn je doktor, i když ne ten, který pomáhá jiným lidem."

Deník Wall Street Journal uveřejnil o Pauchově přednášce rovněž krátké video. Je to dobrá "hollywoodská" práce, kterou ocení každý, kdo si rád zabrečí. (Záznam celé přednášky zveřejnil server ABC News).

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka