čtvrtek 31. ledna 2008

Jako (švýcarské) hodinky

Bude to možná nejlepší webová aplikace, kterou v roce 2008 uvidíte. Což píšu s vědomím, že je teprve konec ledna a nikdo z nás nemá nejmenší tušení, čím nás tvůrci internetových stránek v následujících jedenácti měsících překvapí. Ale budou mít velmi těžké trumfnout interaktivní mapu švýcarských vlaků.

Na adrese swisstrains.ch je v testovacím provozu aplikace, která umožňuje sledovat na mapě všechny vlaky švýcarských drah SBB. Lze nastavit libovolné zvětšení a vybrat si kteroukoliv lokalitu. Poloha vlaků neodpovídá realitě, ale jízdnímu řádu – jak ovšem píší autoři, švýcarské vlaky jezdí skoro vždy přesně na čas, takže je to vlastně jedno. V dohledné době by systém měl být každopádně zdokonalen tak, aby poloha vlaků opravdu odpovídala realitě. Už od února budou zohledňována zpoždění podle oficiálních informací společnosti SBB.

S tou zmíněná aplikace nemá nic společného, nic to však nemění na tom, že je nepochybně užitečným a také zábavným dílem. Vyhledávat můžete buď podle čísla vlaku, nebo kterékoliv stanice na trati. A to nejlepší nakonec: když na červenou tečku představují vlak kliknete, otevře se vám okno se seznam stanic a podrobným jízdním řádem. A také tlačítkem „Follow“. Když kliknete na něj, změní se fádní mapa v satelitní snímek a vy budete vlak provázet nádhernou švýcarskou krajinou.

Je to dobrý tip na relaxaci: taková tři hodiny trvající jízda z německy uměřeného (a bankami zaplněného) Curychu na severu až do rozmařilého lázeňského Lugana na jihu je pozoruhodný zážitek. Budete si připadat, jako byste tu cestu absolvovali doopravdy. Nezapomeňte si předtím v obchodě koupit nějakou švýcarskou čokoládu.

Štítky: ,

Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

Humorné je v tom případě srovnání s aplikací, kterou vyvinuli na Karlově univerzitě: http://kam.mff.cuni.cz/~babilon/zpmapa

Ta se občas více žlutí a červená.

31. ledna 2008 v 11:15  
Blogger witeg řekl...

No je to hezke, ale troufam si tvrdit ze nejlepsi to rozhodne nebude, dokonce bych rekl ze nic extra. Vzdyt je to normalni mashup Google Maps a ty hybyjici se vlacky uz zname z Babitronu...
To ale nic nemeni na tom, ze nas IDOS by se mel inspirovat

31. ledna 2008 v 12:40  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka