pondělí 11. února 2008

Staňte se "mojo". Potřebujete jen mobil

Kromě klasických novinářů přinášeli zpravodajství z lednového Světového ekonomického fóra také tzv. mojos, neboli "mobilní novináři" (mobile journalists). Většinu z nich v rámci speciálního projektu vybavila telefony tisková agentura Reuters. Novináři - mimo jiné i známí blogeři Robert Scoble a Michael Arrington - mohli prostřednictvím mobilních telefonů vysílat své rozhovory živě (!) přímo na webu. Hodně lidí zajímalo, jaký typ a další technologie k tomu použili. Přesně to popsal přímo jeden z mobilních žurnalistů, expert na nová média Jeff Jarvis, ve svém sloupku v deníku Guardian.

Reuters vybavila své novináře telefony Nokia 82, dále bezdrátovou klávesnicí, jednoduchým stativem, sluneční baterií a kvalitním mikrofonem. Telefon navíc disponoval softwarem umožňujícím editování a publikování textu, fotografií i videoklipů na blogy. Jeff Jarvis píše, že na loňském Světovém fóru pořizoval rozhovory běžnou videokamerou, ale letos s telefonem to bylo příjemnější a praktičtější. "Je malý, nenápadný a nepůsobí nebezpečně," píše Jarvis.

Všímá si, že se lidé chovají méně strojeně a formálně, jako by si ani neuvědomovali, že mluví se skutečným novinářem. "Když jsem potkal Davida Camerona (šéfa konzervativců), vytáhl jsem telefon a zeptal se ho, jestli by mu nevadilo, kdybych si nahrál pár jeho slov k jeho vlastnímu internetovému videoprojektu Webcameron. Řekl jsem mu, že pracuji pro Reuters, ale podle mě to nemohl brát vážně. Vždyť jsem ho nahrával telefonem! Jak bych mohl být profesionál?"

Jarvis tvrdí, že by těmito telefony mohli být klidně vybaveni všichni reportéři (jeho sloupek se ostatně jmenuje: "Zapomeňte na těsnopis - novým nástrojem novináře je telefon s fotoaparátem"), protože ho lze používat i místo diktafonu či poznámkového bloku. Je však přece jen poměrně drahý (v českých obchodech ho pořídíte za necelých 15 tisíc korun), takže pro redakce s napjatějším rozpočtem má Jarvis jinou radu: digitálnín kamerku Flip Video, která umožní nahrát až řicet nebo šedesát minut videa a přes USB záznam přmo nahrát na YouTube (v českých obchodech jsem nenašel, ale na Amazonu je v nabídce za cca 90 nebo 115 dolarů).

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka