čtvrtek 7. února 2008

Veřejná volba prezidenta je špatná. Ale jiná možnost už není

A co čekali? Řeč je o politicích ODS, kteří se zlobí, že jejich kolegové z parlamentu chtějí volit prezidenta veřejně. Ano, samozřejmě je to neřípadné, protože to takzvané zákonodárce degraduje na poslušné součástky stranických aparátů, případně komické účinkující pimprlového divadla.

Ale nebyli to politici ODS nebo jejich podržtaškové, kteří už týdny dopředu pouštěli do médií, že je vše "domluvené"? Že Václav Klaus má své prezidenství na dalších pět let jisté? Takže na místě je otázka: Co čekali?

Nelze si v této situaci nevzpomenout na podobná jednání o podpoře Topolánkovy vlády před více než rokem. Tehdy lidé kolem premiéra ohromovali novináře v kuloárech předpověďmi, jak ODS vypeče ČSSD tím, že s ní bude naoko jednat, ale pak "nakoupí" pár přeběhlíků. Při jednom z takových výroků dokonce redaktor MF Dnes tajně nahrál premiérova poradce Dalíka. A přesně tak se stalo. Nebyl to věru okamžik, na který by česká politika či ODS měly být pyšné.

Tentokrát ještě do hry vstoupil nový borec v podobné váhové kategorii, a to někdejší Zemanův poradce Miroslav Šlouf. Toho zase bezpečnostní kamera natočila, jak se schází z prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem.

Zveřejnění těchto záběru bylo stejně neetické jako zveřejnění tajně pořízené nahrávky Dalíkových výroků, které nebyly určeny k publikaci. Ale nic to nemění na tom, že to ukazuje, kdo o znovuzvolení Václava Klause usiluje a jaké k tomu používá metody.

Už je to celé nedůstojné a trapné, takže se Mirek Topolánek nemusí bát, že změna tajné volby na veřejnou to nějak výrazně posune. Když kancléř má tu nestydatost tvrdit, že se sešli proto, aby mu Šlouf popřál k narozeninám, a sám Šlouf zase říká, že Klausovi v ČSSD shání hlasy. Pokud tedy nějaké poslance této strany "náhodou potká". Chápali bychom, že se volba prezidenta bude v kuloárech domlouvat. Ale to si z nás, zatraceně, ještě musí dělat legraci?

A do toho ještě Vlastimil Tlustý, kterému můžete říct, že mu smrdí nohy nebo že krade v cukrárně, ale stejně ho neurazíte tak, jako když naznačíte, že by nemusel volit Václava Klause. A tak dopředu oznámil, že svou tajnou volbu "zdokumentuje", aby měl důkazy o tom, že proti náboženství jménem Václav Klaus tajně nezhřešil. "Všichni, kdo mě znají, dobře vědí, že jsem vždycky volil, volím a budu volit Václava Klause," řekl v úterním rozhovoru s Frekvencí 1. Amen, chce se dodat za něj.

Výhoda tajné volby není luxusem pro volitele, ale praktickým opatřením, které má zabránit tomu, aby měla hlava státu rozsortované poslance a senátory na ty "svoje" a "cizí". Tenhle způsob volby však vyžaduje aspoň minimální politickou kultutu. Neáme ji. Nechť se tedy volí veřejně.

Štítky:

Komentáře: 3:

Anonymous Anonymní řekl...

Podle platných zákonů nelze volit veřejně ze dvou kandidátů.

7. února 2008 v 12:12  
Anonymous Anonymní řekl...

Mily Milosi, jsem Vase velka fanda a miluji Hany :) Presto prosim nezamenovat s za z ve vete "Toho zase bezpečnostní kamera natočila, jak se schází z prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem." Zdravim, Elena

9. února 2008 v 18:49  
Blogger Miloš Čermák řekl...

Jejda, to je hloupe. Nez jsem zacal psat blog, vydaval jsem se za cestinarskeho gourmeta. Ale pote, co mi nekolikrat nevysla dokonce ani shoda podmetu s prisudkem, se drzim zpatky. To rychle psani do okenka blogovaciho systemu ma sve nevyhody. Predbiha mozek ... tak prominte.

10. února 2008 v 21:55  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka