pondělí 3. března 2008

Mediální pohádky o Mašínech

Média selhala v tom, jak referovala o Topolánkově medaili pro bratry Mašínovy, lépe řečeno o diskusi, která tuto událost provázela. Dilema „vrazi, nebo hrdinové“ je v české společnosti hluboce zakořeněné, ale falešné. Mimo jiné je právě důsledkem opatrnického a objektivistického přístupu médií, která činnost bratrů Mašínů a dalších prezentují jako stále nevyjasněnou a ne zcela poznanou část historie. Opak je pravdou. O těchto událostech máme dostatečné množství jasných a přesvědčivých informací. Navíc od nich uplynulo dost času, abychom se na ně mohli dívat bez rozčílení či dalších emocí.

Ano, je pravda, že v české společnosti neexistuje ohledně činů bratrů Mašinů konsensus. Je to téma polarizující, což znamená, že většina lidí volí mezi dvěma silnými názory a nehledá žádný další, který by byl kompromisní nebo méně vyhraněný. To zřejmě vede média k tomu, aby tenhle rozpor respektovala. Jenže to je právě špatně. Pomozme si možná kulhajícím, ale srozumitelným srovnáním. Kdyby si dost velký počet lidí ve společnosti myslel, že Země je středem vesmíru, referovala by média o jejich sporech s ostatními jako o střetu dvou rovnocenných „pravd“? Anebo by měla povinnost připomínat, že jeden z názorů je nevědecký a tedy vyvrácený?

Tak nějak se to má s čiností bratrů Mašínů, byť historie je samozřejmě disciplína společenská a tedy méně jednoznačná. Pěstování mýtů typu „zavražděný pošťák“ nebo naopak „neohrožení hrdinové“ je scestné a nezdravé. Často se nyní diskutuje o tom, jaká je vlastně úloha médií a novinářů v době, kdy jsou prakticky všechny informace dostupné a jsme jimi zahlceni. Je to jednoduché: úkolem novinářů je tyto informace zpracovávat a svým čtenářům nebo divákům nabízet co nejpravdivější verzi reality.

Příběh Mašínů lze zjednodušeně a srozumitelně převyprávět, a to s respektem k historickým souvislostem a okolnostem. Právě to mělo být na titulních stranách deníků nebo v hlavních televizních zprávách, když premiér Topolánek hlavní aktéry ocenil. Česká média se o to však ani nepokusila. Místo toho se vydala na cestu zdánlivě vyvážené a objektivní reflexe „ze dvou stran“. Ale když proti faktům postavíte propagandu, není to vyváženost, ale mediální faul.

Navíc i to málo, co média o kauze řekla, bylo nepřesné. Internetové Britské listy správně upozornily na to, že ve zpravodajství většiny deníků i veřejnoprávní televize byly skutky Mašínů prezentovány tak, jakoby šlo o jednorázovou, z kontextu vytrženou divokou eskapádu („probili se na Západ a zabili šest lidí“). Ve skutečnosti šlo o několik let trvající činnost, která vycházela z konkrétní situace (včetně rodinných vztahů), měla svůj vývoj a teprve pak dramatické vyústění.

O kauze Mašínů existují knihy, dokumentární filmy i odborné práce. Novináři píšící o nově rozprouděné diskusi se však v drtivě většině asi jejich nastudováním nezdržovali. Místo toho se spokojili s objektivistickým naservírováním mýtů.

Udělení medaile Mašínům je od Topolánka odvážný politický čin. Lze na něj mít souhlasný i odsuzující názor, ale ten by měl stát na pevné půdě historické reality. Premiér má pravdu v tom, že i kdyby jeho ocenění mělo jen nastartovat novou a hlavně věcnou diskusi, pak splní účel. Musí to být však jiná diskuse, než které v posledních dnech dala prostor média.

Štítky:

Komentáře: 11:

Anonymous Anonymní řekl...

"Kdyby si dost velký počet lidí ve společnosti myslel, že Země je středem vesmíru, referovala by média o jejich sporech s ostatními jako o střetu dvou rovnocenných „pravd“?"

Ehm? A co se asi cim dal vic v Americe deje v souvislosti s "Inteligentnim designem"?

3. března 2008 v 10:19  
Blogger hrichyzurnalistiky řekl...

V neděli večer ve Střepinách na TV NOVA to bylo vcelku rozumně prezentováno v rámci historické souvislosti - pochopitelně neopomněli patřičtně zesměšnit současné komunisty a připomenout, že je to stále stejná sebranka :)

3. března 2008 v 10:30  
Anonymous Anonymní řekl...

To by mě zajímalo, co za okolnosti podle vás omlouvají to zlostné zabíjení lidí kolem těchto bratří. Samozřejmě, zabití hordy anonymních lidí může být pro velkou část davu hrdinstvím, když se to dobře podá. Ale zajímalo by mě, jak by jste psala kdyby se to týkalo přímo vaší rodiny. Tak to vidím, že Bratři Mašínové zabíjeli jen a pouze pro svůj prospěch, desítky let od jejich "akce" neměla pro tuto společnost žádného významu, konec konců dodnes nemá žádný význam. Co tito lidé pro tuto vlast/lid udělali kromě několika zbytečných vražd? To mi nikdo do teď neobjasnil.

3. března 2008 v 10:48  
Blogger Unknown řekl...

to MichalekII: O co si o tom tahle nejdřív něco prečíst? Co třeba pro začátek "Zatim dobrý" (http://www.ipetrov.cz/kniha.py/B244), to se čte úplně samo...

3. března 2008 v 12:59  
Anonymous Anonymní řekl...

Ani posouzení morální stránky věci nemusí být tak složité. V některých konkrétních případech jednali Mašínové tvrdě a krutě, ovšem viděno pozdější optikou. Z okolností a celkové situace ovšem tehdy mohli mít oprávněný dojem, že se nacházejí v podstatě ve válečné situaci a volili k tomu z jejich pohledu odpovídající prostředky. Mrtvého příslušníka VB nebo pokladníka nám může být líto. Byli obětí situace, kterou vytvořil vládnoucí systém. Stejně, jako jí byl o pát let dříve český strojvůdce vlaku, který vykolejili partyzání nebo slušný německý voják, který padl u Stalingradu.

3. března 2008 v 13:56  
Anonymous Anonymní řekl...

Phil řekl... >>
Vždyť to je demagogie nejhrubšího zrna, komu jako vyhlásili válku? českému státu a lidu? A ten stát se kterým jsou ve válečném stavu je vyznamenává?

3. března 2008 v 14:36  
Anonymous Anonymní řekl...

Boj proti komunismu je jedna věc a vraždění a útěk z vlasti je věc druhá. Konec konců za změnu režimu můžeme poděkovat jiným hrdinům, těm co tu zůstali s námi nevraždili nás, snášeli útlak režimu a nestříleli po všem co se hnulo při zbabělém útěku do zahraničí ...

3. března 2008 v 14:43  
Blogger Root řekl...

Já se na to dívám asi jinak.Odboj i se zbraní v ruce je legální.Ale vražda je jenom vražda!Někoho svázat a pak mu podříznout hrdlo, to nemá s odbojem nic společného to je totální nenávist.Touto nenávistí se projevuje né odboj ale zvrácenost.Neustálé zveličování jejich odboje a přehlížení vraždění dává tušit kam tato společnost míří a jaký je její cíl.- Né demokracie ale nenávist,všude vidět nepřítele,neustále připomínat jak se to má dělat.Bohužel předseda ODS se postavil za vrahy.To se budeme v naší zemi též vraždit,když bude mít někdo jiný názor?

3. března 2008 v 15:13  
Anonymous Anonymní řekl...

V době, kdy Mašínové "vraždili", byl celý systém zvrácený, takže těžko je obviňovat...

3. března 2008 v 17:07  
Anonymous Anonymní řekl...

To: Root
To je právě přesně to, o čem píše autor článku - média se celé kauzy chopila buď schválně nebo prostě z neznalosti bez uvedení historicky doložených faktů. Fotografie svázaného člověka s prořezaným hrdlem byla bezesporu z velké části naaranžována a přibarvena komunistickou protizápadní propagandou. S autorem článku souhlasím v tom, že z pohledu znalosti historie média zklamala, ovšem nesdílím jeho názor o potřebě jednoznačného náhledu této kauzy. Zkrátka k porovnání s pořekadlem "když se kácí les, tak lítaj třísky" bych se asi nepřiklonil, ale ohavné zabijáky lačnící po bolševické krvi spoutaných soudruhů bych z Mašínů rozhodně také nedělal. Zkrátka přečtěte si o tom co nejvíce materiálů (pokud možno z důvěryhodných zdrojů) a udělejte si svůj vlastní obrázek!

3. března 2008 v 17:15  
Anonymous Anonymní řekl...

Jen bych chtěl podotknout že nyní je tento případ jen souboj ideologíí a obhajování násilné vraždy, loupeže atd. Tady někdo píše, že fotky byly jistě zinscenované SNB aby to vypadalo víc brutálně......to je samozřejmě blbost. Když někdo podřeže svázaného člověka,tak není třeba nic inscenovat-brutalita z tohoto skutku jen čiší.
Chtěl bych jen podotknout (což snad každý rozumný člověk ví) , že kniha psaná podle vyprávění některého z mladých mašínů, čí jejich spolupachatelů, nebo dokonce psaná dcerou J. Mašína má stejnou "hodnotu" jako dobové záznamy snb nebo politické články v komunistickém tisku.

18. března 2008 v 3:27  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka