pátek 25. července 2008

Re: poplatky

Reakce OSA na můj komentář ohledně poplatků.


Se zájmem jsme si přečetli Váš článek s názvem „Autorský poplatek je nesmysl“ v dnešním vydání E15 a rádi bychom osvětlili mýty, které ve Vašem textu uvádíte. Chápeme Vaše rozhořčení, které ale z velké části pramení z nedostatku informací.

Autorský poplatek neboli „preventivní pokutu“ v podobě tzv. náhradních odměn platí výrobci a dovozci již od roku 1991 z nenahraných nosičů a od roku 2000 z přístrojů sloužících k rozmnožování. Vyhláška ministerstva kultury přinesla v roce 2006 pouze několik změn, např. konkretizaci typů nenahraných nosičů a změnu způsobu určování náhradních odměn u nosičů z procentní sazby na paušální odměny.

Výběrem náhradních odměn je kromě OSA dále pověřen i kolektivní správce Intergram, který tyto náhradní odměny rozděluje mezi výkonné umělce (herce a zpěváky) a výrobce zvukových záznamů. OSA vybírá náhradní odměny pro všechny autory (tzn. skladatele, textaře, nakladatele, výtvarníky, režiséry, kameramany, mistry zvuku atd.). Příslušný podíl z vybrané celkové částky je povinen posílat ostatním kolektivním správcům - DILIA, OOA-S, kteří je pak rozdělí mezi své autory podle svých vnitřních pravidel.

Základní princip tohoto systému, který s jistými odchylkami funguje téměř po celém světě, spočívá v tom, že náš autorský zákon (č.121/2000 Sb.) ve svém § 30 dovoluje rozmnožování autorských děl pro osobní potřebu. To v praxi znamená, že každý si může pro vlastní potřebu např. okopírovat CD. Jako kompenzaci za tuto legální možnost rozmnožování a kopírování autorských děl, které se v dnešní době stává opravdu masovou záležitostí, stanovil zákon právě systém náhradních odměn. Nejde tedy o preventivní pokutu nebo pokutu za kopírování, ale o kompenzaci za zákonem dovolenou činnost. Jedním ze základních principů autorského práva je zásada, že se právo autora nevyčerpá jednorázově, jako například při prodeji brýlí nebo automobilu či jiného hmotného zboží. Z tohoto důvodu autorovi náleží odměna za každý druh užití jeho děl.

Systém náhradních odměn vidíme jako jediný spravedlivý. Není možné kontrolovat každý nosič nebo přístroj nebo požadovat po kupujících tohoto zboží, aby hlásili, resp. prokazovali jaký obsah si kopírují na zakoupené nosiče.

Na nově připravované vyhlášce, která by měla vejít v účinnost od 1.1.2009, se OSA velmi aktivně podílel a spolu s dovozci a výrobci, kteří jsou povinni k platbě náhradních odměn, a ministerstvem kultury vedl velmi korektní, seriozní a konstruktivní jednání. Výsledkem je podoba vyhlášky, která naprosto reflektuje technologický vývoj a stále rostoucí kapacity paměťových médií (došlo k razantnímu snížení těchto odměn), což OSA vnímá jako dobrý základ pro budoucí úspěšnou spolupráci s dotčenými partnery.

Závěrem je nutno podotknout, že ke snížení náhradních odměn došlo i navzdory tomu, že výše sazeb je jedna z nejnižších v celé Evropě. Průměrná autorská odměna v Evropě za jedno nepřepisovatelné CD činí 3,90Kč, zatímco v ČR je to pouze 40 haléřů.

Štítky: ,

Komentáře: 3:

Anonymous Anonymní řekl...

... oh my goodness!

Jestli jsem si myslel, ze pro OSA pracuji chamtivi a pologramotni lide, tak dnes me presvedcili o tom, ze tam tito lide snad neumi ani cist!

Muze si ten autor znovu precist Miluv spot jeste jednou? - Zvlaste by bylo dobre, kdyby zacal titulkem a nevynechal ve sve pozornosti napr. tohle "proč někomu platit autorský poplatek za dílo, které jste vytvořili sami?" a nebo i konecnou vetu: "Ty poplatky by se měly zrušit"

Drazi OSAci, me je skutecne fuk, ze se nekde plati 3,90 a u nas nejakych par haleru! Tady jde o princip! Tady jde o to, ze jsou lide skutecne trestani za neco, co nezpusobili, co jim nebylo prokazano... atd.

Zcela jiste chapu lobby velkych filmovych, hudbenich a medialnich monster... ano je jiste, ze se megakorporace snazi udrzet zlatou zilu, sec to jde, ale pokud tady nekdo jako Mila rekne, ze je to opravdu nesystemove a ze jde o princip, tak byt Vami radeji mlcim. Protoze to co jste poslali za odpoved je politicky pamflet, ktery vubec neresi onen problem.

My, jez platime dane, jez si kupuje legalni CD, DVD, nechapeme proc mame platit dalsi vypalne. Na to proste nenajdete zadny padny argument a take se ve vasem komentari zadny arugment neobjevil - protoze proste neexistuje.

Sdeleni: "Systém náhradních odměn vidíme jako jediný spravedlivý" me opravdu zvedlo, ze zidle! Spravedlivy pro koho? Je spravedlivy i pro nas - normalne platici spotrebitele???

"Nejde tedy o preventivní pokutu nebo pokutu za kopírování, ale o kompenzaci za zákonem dovolenou činnost" - zakon tuto dovolenou cinnost naopak podporuje, ostatne dokazte ze to neni preventivni pokuta? Padl v clanku argument? Tvrdite neco, co ani nedovete podlozit a schovavate se za zakony, ktery stoji pouze na lobby korporaci ci "umelcu".

"Z tohoto důvodu autorovi náleží odměna za každý druh užití jeho děl." a pak s usmevem uvedete, ze to lze jen tezko prokazovat. Presto onem autorum prerozdelujete penize za to, ze ja si chci vytisknout ci vypalit sve vlastni fotografie!

Tezko se mi proste nachazi slova... Az budete chtit priste hajit stavajici zakon, nebo s chloubou psat, ze pripravujete jiny, ktery podporuje presumci viny, zkuste napsat neco jineho. Takhe docilite pouze jednoho - nelegalni kopie se budou vesele sirit dal a namichnete tim dalsi a dalsi spotrebitele!

25. července 2008 v 12:41  
Blogger EntiCZ řekl...

Na zaklade "OSA principu" by napr. kazdy legalni majitel zbrane mel preventivne zaplatit pokutu do fondu odskodneho pro obeti trestnych cinu pachanych strelnymi zbranemi, dostat podmineny trest, nebo si rovnou odsedet par tydnu...

25. července 2008 v 20:50  
Anonymous Anonymní řekl...

Pozoruhodná mi přijde rovněž formulace

OSA vybírá náhradní odměny pro všechny autory (tzn. skladatele, textaře, nakladatele, výtvarníky, režiséry, kameramany, mistry zvuku atd.).

OSA samozřejmě peníze rozděluje jen mezi ty autory atd., kteří jsou v ní registrovaní / které zastupuje ve výkonu autorských práv. Plus samozřejmě si z vybrané částky něco také ukousne sama.

12. srpna 2008 v 17:26  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka