středa 8. října 2008

Google nabízí: nastupte do stroje času!

Napsal jsem dotyčný výraz do vyhledávacího řádku, kliknul na tlačítko „search“ … a ani ťuk. Zkontroloval jsem, jestli jsem třeba omylem neudělal překlep. Ne! Celou operaci jsem ještě jednou zopakoval, ale Google mi opět tvrdošíjně odpověděl, že „hledaný výraz nebyl nalezen v žádném dokumentu“. Navíc jsem si uvědomil, že ta drzá hláška je v angličtině. Copak už Google neumí přes dva roky česky? Karamba!

Nebudu vás dál napínat, byl by to poněkud laciný sloupkařský trik. Navíc jste možná stejný zážitek měli minulý týden sami. Google jako narozeninový dárek nabídl svým uživatelům internetovou exkurzi do roku 2001. Z té doby totiž pochází jeho poslední kompletní databáze tzv. indexovaných webových stránek. Google připravil speciální web, kde v této databázhi lze vyhledávat. Zní to nudně, ale ve skutečnosti je to fascinující stroj času. Píše se sice rok 2008, vy sedíte u pécéčka s mnohasetgigabytovým harddiskem a s Windows Vista (ano, to je ta horší zpráva) … a v tomhle narozeninovém vyhledávači můžete prohledávat Internet z roku 2001.

Softwaroví „roboti“ v žoldu tehdy ještě víceméně „začínající“ či „nadějně se rozvíjející“ společnosti měli prošmejdíno zhruba 1,3 miliard stránek. V roce 2001 se to zdálo jako ohromné číslo a stejně udivující byla rychlost, s jakou tuhle porci uměl Google prohledat. Ale byl to úplně jiný Internet! Co byl onen „dotyčný výraz“, o kterém píšu v prvním odstavci? Přece „youtube“, dnes slovo, které zná každé malé dítě. Ale v roce 2001 to byl pro Google neznámý slovní patvar. Na rozdíl od výrazů „iphone“ a „ipod“, které se už tehdy daly na webu najít. Bylo to hned několik produktů nabízených různými výrobci. Ovšem s firmou Apple a jejími dnes už ikonickými výrobky neměly ani zbla společného.

Tak by se dalo pokračovat donekonečna. Ovšem lepší je si to vyzkoušet. Každý správný egoman samozřejmě zadá své jméno, takže nebudu předstírat nevinnost. Miloš Čermák byl nalezen na 166 stránkách. To je řádově stejné jako třeba pánové Medveděv, Ažmadinehád nebo Šakašvilli. Mezi námi, nebyl to špatný svět. „Paris Hilton“ nebylo podle vševědoucího Googlu opravdu nic jiného než pařížský hotel. A hledání „Jiřího Paroubka“ poskytlo v roce 2001 přesně 297 výsledků. Dnes je to přes 530 tisíc a na můj vkus je to trochu moc.

Jaké výrazy se v roce 2001 nejvíc hledaly? Možná vám je povědomé slovo Napster, což byla služba umožňující poprvé ve velkém stahovat a sdílet bezplatně hudbu. Vydavatelské firmy přiváděla k šílenství, ony ji zase na oplátku přivedly k rozumu a tím pádem později na buben. Ale to až později, v roce 2000 byl „Napster“ absolutně nejhledanějším slovem. A abychom si zase nemalovali ten rok na růžovo, Paris Hiltonové sice ještě chodila někam na americké gymnázium, ale „Britney Spears“ už byla na Googlu druhým nehledanějším výrazem roku. Do první desátky se dostaly namátkou také CNN, Big Brother a Tour De France.

Letos počet indexovaných stránek překročil jeden trilión. Cesta od miliardy k triliónu trvala přesně osm let. Ale to nejúžasnější nemá zas tolik společného s počtem stránek jako jejich obsahem. Výlet zpět v čase ukazuje, jak moc se změnil nejen Internet, ale celý svět. Když zavřeme „archivní“ Google a otevřeme ten současný, máme před sebou jako na dlani dobře indexovaný svět plný nejistot. Pozvolný návrat ke studené válce a teď aktuálně globální finanční krize s dosud neznámými, ovšem možná ohromnými dopady na nás všechny. Cestu časem směrem do budoucnosti zatím Google neumí.

Zaplať pánbůh, chce se skoro říct.

Štítky: ,

Komentáře: 4:

Anonymous Anonymní řekl...

Mozna by bylo dobry poznamenat jestli trilion podle kratky nebo dlouhy sestavy, bo to je rozdil 2 radu. U nas mame milion, miliarda, bilion, biliarda, trilion, to je 10 na 18.
V americe maj milion, bilion, trilion, to je 10 na 12. Coz si asi myslel.

9. října 2008 v 15:15  
Anonymous Anonymní řekl...

Bylo zajímavé zadat "Bin Laden" .. v lednu 2001 se našly akorát tak rozhovory a eseje ...

9. října 2008 v 21:05  
Blogger Pavel Jaroš řekl...

Zajímavá věcička. A pokud si ty stránky chcete i prohlédnout tak vyzkoušejte opravdový stroj času: http://www.archive.org/web/web.php

10. října 2008 v 7:52  
Anonymous Anonymní řekl...

Budete se divit a šel jsem si to vyzkoušet. Hledal jsem delší čas jednoho grázla, co má už leta vymazáno s.r.o. z rejstříku, takže nevím nic. No a tenhle Google z roku 2001 mi to s.r.o. našel v souvislisti s nějakou pohledávkou. Tak mám název, IČO a sídlo, no není to sranda ?

11. října 2008 v 16:55  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka