úterý 21. října 2008

A na čí straně jste vy?

Jedete domů nočním autobusem. Před vámi na dvojsedačce sedí pár manželů středního věku. Ona pláče. Ptá se jí, proč řve.

Ty víš, říká ona. Nevím, odpovídá. Přece kvůli tý holce. Kvůli jaký holce? Kvůli tý holce, jak jsi ji balil. On zavrtí hlavou a vydá zvuk, který se podobá citoslovci „Chm“.

Bylo to fakt trapný, říká ona a zase se rozpláče. Nikoho jsem nebalil, odpoví on. Ne? A co byly ty blbý řeči, že má hezký voči a že je vtipná? Prosím tě, říká on. Přece byla celkem vtipná, dodává. Ona se rozpláče.

Jseš fakt otřesná, ta tvoje žárlivost mě zničí, říká on dotčeně. Nežárlila bych, kdybych neměla důvod, odpovídá ona. Atakdál.

Všichni tyhle příběhy známe. Každá mince má dvě strany, každý příběh může mít dvě interpretace. Která se víc blíží pravdě? Je ona beznadějná hysterka, anebo naopak on nepoučitelný sukničkář? Choval se nevhodně, když se bavil s tou mladou dívkou, anebo udělala ostudu jeho žena, když stropila scénu?

Na tom se ti dva těžko shodnou. Leda by se na názor zeptali ostatních.

V módě jsou dnes webové servery využívající „moudrost davů“. Aneb názor jednoho člověka neznamená nic, ale názor tisícihlavého davu může spor rozhodnout. na serveru Sidetaker.com si můžete přečíst příběhy, které njsou jako mince se dvěma stranami. vaším úkolem je vybart si jednu. Anebo můžete přidat svůj vlastní příběh.

Štítky:

Komentáře: 3:

Anonymous Anonymní řekl...

no na nazor davu by jsem se moc nespolehal dav = tupe stado

22. října 2008 v 13:06  
Anonymous Anonymní řekl...

Souhlasím s anonymem výše. Kolektivní yntelygence je podle mě mýtus. Něco jiného jsou odborné servery a něco jiného takovýhle popík. Když mi nefunguje kus programu, dá se na komunitu na netu spolehnout. Kdo mi UMÍ poradit, poradí. Kdo NEUMÍ, mlčí, jinak by se ztrapnil. Ale na manželství, politiku, počasí a ufouny má každý jiný názor a nikdo nám nezaručí, že nebude plný server blábolů. Kolektivních :p

22. října 2008 v 13:34  
Anonymous Anonymní řekl...

Podotýkám, že jsem elitář, ale sociologické studie prokázaly, že kolektivní inteligence může být velmi dobrý pomocník.

Pokud jde o takové ty běžné věci, jako například v článku zmíněný mezilidský rozpor, pak je interpretace názoru většiny problematická, protože každý se považuje za odborníka na posuzování okolní objektivní reality.

Ale pokud například jde o to, zda budou akcie XYZ růst nebo klesat, jestli nastřílí útočník ABC v této sezóně alespoň deset branek nebo jestli vyhlásí V. Klaus amnestii všem vrahům a násilníkům, tak se na "tupé stádo" dá perfektně spolehnout, to mi zase věřte.

24. října 2008 v 1:54  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka