pátek 2. ledna 2009

Rok 2008 je pryč. Jaký byl? Byl to "rok Twitteru"

Kdyby to byl katastrofický film, jmenoval by se „Záznam č. 157“. Ale o předvánoční nehodě dopravního letadla na letišti v Denveru nejspíš žádný film nevznikne, protože v rámci možností dopadla dobře. Boeing při startu z blíže neuvedených důvodů sjel z dráhy, havaroval a začal hořet. Ale nikdo nezemřel a všichni pasažéři vyvázli bez větších zranění.

Požár letadla bez obětí na životech je málo na film, ale dost na celosvětovou zprávu tiskových agentur. Ty ji vyťukaly pár desítek minut po incidentu. To už u letadla byli hasiči a evakuovali do bezpečí pasažéry. Také toho, který těsně po nehodě publikoval na mikroblogovací službě Twitter krátkou zprávu se zněním: „Holy fucking shit I wasbjust in a plane crash.“ Překlep uprostřed věty mu snad vzhledem k okolnostem lze prominout.

Napsat, že se „svět“ dozvěděl o nehodě z Twitteru, by asi bylo přeháněním. Pasažér Mike Wilson alias „2drinksbehind“ měl jako twitterovský začátečník v době nehody jen pár desítek čtenářů. Většinou asi kamarády a kolegy. Nepsal na Twitter dlouho, dotyčná zpráva měla pořadové číslo 157.

Ale na rozdíl od profesionálních novinářů dokázal popsat průběh incidentu i to, co následovalo. Včetně toho, že společnost Continental nebyla schopná zajistit otřeseným pasažérům ani nápoje. Pak mu došla v telefonu baterka, takže v blogování pokračoval zase až po návratu domů.

Během čtyřiadvaceti hodin se stal twitterovskou celebritou. Počet čtenářů jeho mikroblogu přibýval po stovkách, ozvala se také profesionální média. Wilsonovy záznamy se však čtou lépe než jakýkoliv článek. Dozvídáme se o jeho pocitech, když druhý den letěl domů náhradním spojem (seděl samozřejmě co nejblíže únikovému východu) a také když poskytoval své vůbec první interview v životě pro televizi Fox News.

Je tohle budoucnost médií? V prolnutí soukromé a veřejné komunikace ve spleti sociálních sítí? Mohli jsme to loni pozorovat hned několikrát, třeba při listopadových teroristických útzocích v Bombaji. Svět se na Twitteru zrcadlil ve své důležitosti i banalitách. Když se Mike Wilson vypořádával se svým traumatickým zážitkem, napsal jsem já na Twitter o tom, že se v mém autě probudila ze zimního spánku beruška.

Byl to pozoruhodný rok Twitteru.

(Psáno jako sloupek pro deník Sme).

Štítky: ,

Komentáře: 2:

Blogger jahoda. řekl...

no chudák beruška...
btw kalendář mi visí doma a je FAKT pěknej

4. ledna 2009 v 2:14  
Blogger Martin Hassman řekl...

Na Twittercounteru je růst followerů dotyčné osoby pěkně vidět. Bude zajímavé sledovat, zda se mu udrží, nebo za pár týdnů zmizí.

4. ledna 2009 v 16:53  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka