čtvrtek 11. prosince 2008

Google Zeitgeist: Leoš Mareš zklamal, zabodovala ošklivka Katka

Jaký byl v roce 2008 "duch doby"? Zasvěcenci asi tuší (anebo už i ví), že Google opět zveřejnil svůj Zeitgeist, tedy předhled nejvyhledávanějších slov, jmen či výrobků - a z něj vyplývajících trendů. Letos poprvé ovšem Google poskytl data také pro Českou republiku, po boku dalších zhruba třiceti vybraných zemí.

A tak víme, že nejvyhledávanějším termínem bylo v roce 2008 "mp3" před klíčovými slovy "hry" a "youtube". Vedle obecných termínů se v první destce objevila také dvě města, a to Praha a Brno (na 6., respektive 7. místě). Z celebrit šla s duchem doby překvapivě nejvíc "Ewa Farna", před "Nohavicou" a "Danielem Landou". Zklamal "Leoš Mareš" (až osmé místo, vzhledem k noci strávené s prostitutkou dle deníku Blesk měl na víc!), zato hned dvakrát je v seznamu "ošklivka Katka". Jednou jako jméno seriálové postavy, podruhé jako její protagonistka Kateřina Janečková.

Mezi sporty dle očekávání vyhrál fotbal, a to před nikoliv překvapivým hokejem, zato překvapivým golfem. Co se týče termínů s přívlastkem "český", zabodovala veřejnoprávní ČT, a to před českým pravopisem, respektive jeho pravidly) a českou hymnou. Až na čtvrtém místě pak skončila Česká republiku. Skokanem roku byly v Česku "filmy online", před hitovým telefonem "iPhone" a hitovou webovou stránkou "Facebook". Globálně to v téhle kategorii "zelenáčů" vyhrála aljašská guvernérka Sarah Palinová. Aspoň něco letos vyhrála.

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Velmi to vypovídá o tom, jaká je společnost a co jí zjímá, na co se ten střední proud nejvíce soustředí a až na vyjímky je to jen samý konzum. Škoda ...

17. prosince 2008 v 11:27  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka