středa 3. prosince 2008

Ano, řekl jsem své ženě na Facebooku

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Ještě v pátek vypadala má virtuální existence na Facebooku jako nekonečný flám. S lehkým srdcem jsem odklikal pozvánky na víkendové mejdany a napsal pár vtipných hlášek několika kámošům.

Prohlédl jsem si nové fotky (nejlepší jsou ty z večírků od kámošů, jejichž rodiče odjeli pryč) a zkouknul půlku hiphopového videa. Ne že by mě tenhle druh muziky nějak zvlášť bral, ale když se pohybujete mezi mladými lidmi, musíte s nimi držet krok. Marná sláva!

V sobotu ráno jsem našel v mailboxu informaci, že moje žena si mě zařadila mezi přátele. "Pokud se máte stát přáteli, musíte potvrdit, že Sentu znáte."

Stát se přáteli po sedmnácti letech manželství? Před pár lety by to nevěstilo nic dobrého. Naštěstí žijeme v internetové éře, a tak to znamená jediné. Moje žena objevila Facebook.

Vy už určitě taky. Takže víte, že Facebook je takzvaná sociální síť. Založíte si zde založíte stránku, které se říká "profil". Dáte sem informace o sobě, které průběžně můžete doplňovat. Nejvíc frčí fotografie. Celkově jich je dnes na Facebooku už přes deset miliard, což je víc než na kterémkoliv webovém fotoalbu.

Na Facebooku se dá také třeba publikovat video nebo i blogovat, takže tenhle zhruba čtyři roky starý "vynález" pohodlně nahradí všechny ostatní internetové pomůcky k masturbaci ega. Blogování je staromódní přežitel. Kdo chce být "in", používá Facebook. Tak honem tam, než přijde něco dalšího.

Asi tím nejzajímavějším je na Facebooku možnost být v kontaktu s ostatními. Můžete pátrat po starých známých, spolužácích nebo bývalích kolezích. Znovuobjevovat je. Navazovat nové známosti a udržovat je. Konec konců, s tímto účelem Facebook v roce 2004 vznikl. Aby spolu absolventi amerického Harvadu a později i dalších univerzit neztratili kontakt. Od roku 2006 je pak Facebook pro všechny.

Trik Facebooku je v tom, že abyste mohli profil dalšího člověka vidět (a to je to, co vás zajímá, protože když jste kolegu pět let neviděli, tak se rovnou chcete podívat na fotky, jestli má stále tu hezkou ženu nebo jestli zestárl víc než vy), musíte se stát "přáteli". O mnoharozměrnosti tohoto termínu už bylo napsáno spousty slov. Stejně jako o tom, že Facebook odstartoval "sbírání přátel", které mnohé přitahuje a jiné naopak odpuzuje.

Osobně s tím nemám problém. Vytvořil jsem si jednoduchý profil zhruba před rokem a od té doby jsem v takovém facebookovém volnoběhu. Lépe řečeno jsem dlouho byl. Pro navazování "přátelství" jsem si stanovil jednoduchou politiku, která spočívá v tom, že prakticky nikoho neodmítám. Jsem ze staré školy a to slovo pro mě stále hodně znamená. No a pak mi samozřejmě dělá dobře, že je o mě zájem.

Před dvěma třemi měsíci se v českém Internetu něco pohnulo. Jako by se otevřela stavidla. Přicmrndávání potenciálních přátel se změnilo v plynulý přísun dvou až tří denně. O Facebooku se začalo mluvit a psát i v médiích. Donutilo mě to, abych začal brát své virtuální existování vážně. „Prolinkoval“ jsem svůj profil se svými dalšími aktivitami, například fotkami na Flickru či videoklipy na YouTube. Dokonce jsem vytvořil fanouškovskou stránku Haně (té s modrými vlasy) i Haně (té s většími prsy).

Facebook je od června 2008 v češtině, většinu textů přeložili v první polovině roku sami uživatelé. Těžko říct, kolik lidí v Česku ho používá, ale například skupina nazvaná „Kolik je Čechů na Facebooku?“ má přes třináct tisíc členů. A jejich počet roste den ode dne.

Zjevné je to, že Facebook přitahuje především takzvanou webovou generaci. To jsou lidé narození v druhé polovině osmdesátých let a později, kteří brali rozum už v době, kdy web existoval. Někdy se jim také říká „digitální domorodci“. Na rozdíl od nás starců (míněno pozdních třicátníků a starších) berou technologie jako něco přirozeného a normálního.

Nezkoumal jsem průměrný věk svých virtuálních přátel, ale určitě bude pod třicet. Ty starší než já bych spočítal na prstech jedné ruky. Je to příjemné! Jdete na úřad odevzdat přiznání k DPH, ale než se v kanceláři zvednete od počítače, přečtete si prosbu, abyste jednomu ze svých přátel drželi palce při písemce z matiky. A když se pak o tři dny později dozvíte, že dopadla dobře (rotuměj na čtyřku a líp), samou radostí úplně zapomenete na ty prachy zaplacené berňáku. Prostě si připadáte, jako byste se najednou ocitli v komiksu Hana a Hana.

No a pak se v něm najednou objeví také vaše manželka. Najednou máte pocit nepřístojnosti. Ne že bych dělal něco špatného. Jen se ten virtuální svět přiblížil tomu reálnému. Oba mají něco do sebe. Nebojím se problémů. Někde jsem četl, že angličtí právníci už používají termín „facebookový rozvod“. Manželé jsou zvyklí sdílet roky stejné lože i stůl, ale stejný Facebook je pro ně příliš. Vzájemně si kontrolují své přátele, žárlivě střeýí každý svůj virtuální krok. Nic takového mně a mé ženě nehrozí.

Facebook nám dokonce zařídil cosi jako druhou svatbu. Po sedmnácti letech! Asi deset minut poté, co jsem kliknutím stvrdil své virtuální přátelství se svou ženou, přišel další mail. „S.Č. tvrdí, že jste manželé. Potřebujeme, abyste potvrdil, že to tak je.“ S téměř slavnostním pocitem jsem tak učinil.

Na mé stránce se v zápětí objevilo srdíčko a informace o změně statutu. „Miloš Čermák je teď ženatý!“ A vlastně to nebylo zas tak zavádějící, protože virtuálně jsme opravdu stvrdili náš sňatek až teď. Vzápětí mi přišel mail od jednoho z mých o pětadvacet let mladších přátel. Stálo v něm: „Kua, sem nevěděl, že ses voženil. Dobrý. Tak zdar, sílu a hodně štěstí, voe!“
Díky.

Štítky: , ,

Komentáře: 15:

Blogger akb řekl...

Miloši, tvůj text mě uvrhl do deprese. Vždyť jsem ještě o sedm (!) let starší než ty! Začal jsem se stydět, jako když v plavkách odejdeš z plovárny a nasedneš do tramvaje... ten pocit nepatřičného kontextu. Mám chuť zrušit účet na Facebooku. Jo, a myslím to vážně. - zdraví Petr K.

3. prosince 2008 v 23:24  
Blogger Miloš Čermák řekl...

Petře, to nedělej, moje žena si tvůj profil oblíbila a byla by moc smutná. Říkala, že to máš "zmáknutý", což je termín, který se asi naučila od některého ze svých mladších přátel. A navíc, uvrhnout do deprese člověka, který je permanentně v depresivní fázi, není žádný velký úspěch. Ani pro člověka, který je naopak stále v té manické :)

3. prosince 2008 v 23:52  
Blogger KubaU řekl...

Co má věk společného s Facebookem? Neblázněte.

No, taky jsem se zarazil a zamyslel, když jsem si přečetl, že jako nečlen "tzv. webové generace" na FB vlastně nepatřím...

Ale nechci přijít o kontakty na všechny přátele tam. Je to úžasná věc.

3. prosince 2008 v 23:57  
Anonymous Anonymní řekl...

jak ja Ti rozumim...

hlavne tem prvnim odstacum, ano byl to "nekonecny flam" a kybeneticka hospoda...

dokud na Facebook neprisla moje snoubenka :o)

Ostatne pan Murphy musel mit velkou radost, kdyz si moje mila precetla tento status: "Jsem v zasedace s prekrasnou zenou. Jsme sami a misto toho, abychom spolu flirtovali, sedime potichu a tukame do notebooku... hodne spatny!"

... a pak mudruj clovece :o)

4. prosince 2008 v 0:35  
Blogger KubaU řekl...

Lepší, když si to přečte sama - než když jí to přepošle (a patříčně přibarví) někdo jiný.

Ostatně co je status jiného, než výkřik do světa, podobně jako tweet?

Chce to najít nějaký rozumný balanc mezi otevřeností a paranoiou, mezi reálným a virtuálním světem.

Co mě osobně přijde zajímavé je, že sedím u PC, teoreticky se chovám "asociálně", a přitom poznávám víc nových lidí a dozvídám se o nich víc věcí, než by bylo "v reálu" možné.

Něco je velmi špatně, nebo naopak velmi dobře :)

4. prosince 2008 v 0:42  
Blogger Kampaně a volby řekl...

Bude zajímavé, kolik nových přátel požádá o přátelství díky tomuto článku :) a protože nechci zůstat pozadu, hned jsem udělal klik a o přátelství požádal..

4. prosince 2008 v 0:55  
Anonymous Anonymní řekl...

Miloši a Petře, diky Petrovu příspěvku na Facebooku jsem se dozvěděl o Milošově příspěvku na jeho blogu, který popisuje mé pocity z Facebooku, který nás vlastně všechny spojuje :)
Díky kluci
Karel Taschner

4. prosince 2008 v 1:17  
Anonymous Anonymní řekl...

Uf, trochu jsem se bála, že když si založím účet na Facebooku, budu někde v přihrádce "starší než 35" osamocena, spolu s několika desítkami (možná tisíci) podobně postižených starochů.
Vidím, že asi ne. Tak to možná taky zkusím :)
A propos, Miloši, můžu si Vás pak přidat do přátel? ;)

4. prosince 2008 v 8:10  
Blogger Jan Vaněk jr. řekl...

Pro pořádek: Někteří víme i to, že abyste mohli něčí profil vidět, stačí, když nastavil širší přístupová práva, což dělá zhruba polovina lidí.

4. prosince 2008 v 10:11  
Anonymous Anonymní řekl...

Obávám se Miloši, že už nyní máte jednu devítiprstou ruku. Neb Facebooková skupina "Ne méně než čtyřicítka" už dosáhla tohoto čísla :o).

6. prosince 2008 v 17:39  
Anonymous Anonymní řekl...

ja jsem facebooku nejak neprisla na chut, protoze kdyz jsem chtela odouhlasit, ze si me lide mohou zaradit jako pritelkyni, chtel po me FB moje udaje. to me strasne vytocilo. ted jsem se, jako spravna exhibicionistka, ze zvedavosti divala, jestli se pod mym jmenem nekdo na FB nachazi a nasla jsem sebe!! ti 3 lide, ktere jsem odklikla, ale nepustilo me to dal, se proste seradili do zastupu mych pratel a ted uz jen pod mym jmenem cekaji, az se zaregistruji!

drzost.

jinak vim, ze to slychate neustale, ale ja jsem vase /milose/ stala a verna obdivovatelka a fanynka. jste naprosto uzasny!!! paja-ostrovanka

15. ledna 2009 v 7:52  
Anonymous Anonymní řekl...

diky za tenhle clanek.. dnes sem si tam ten profil konecne zrusil ;)

17. února 2009 v 0:52  
Anonymous Anonymní řekl...

As a French fashion house founded in 1854, LV has improved greatly and acquired countless lovers across the world. Recent years, there established many online Louis Vuitton Sale, aiming at making people¡¯s shopping more convenient. You don¡¯t need to go out of your house and wander about to find the LV Bags you like. Additionally, special discounts of the goods such as Louis Vuitton Purses are offered everyday. Hurry up!
................................................................................
[url=http://www.llouisvuittonoutlet.org]Louis Vuitton Outlet[/url] [url=http://www.llouisvuittonoutlet.org]Louis Vuitton Outlet Online[/url]

21. srpna 2011 v 0:01  
Anonymous Anonymní řekl...

Its my elementary in good time always to post on this forum,well-founded wannat reap some friends here.if its not allowed to advise on this food,gladden erase this thread.Nice to meet you!

---------------------------------------------------------------
[url=http://www.sexybags.info/rssrock.html]My designer handabgs[/url]

29. listopadu 2012 v 3:54  
Anonymous Anonymní řekl...

Hello. Facebook takes a [url=http://www.onlineslots.gd]online casinos[/url] wager side with on 888 casino traffic: Facebook is expanding its efforts to launch real-money gaming to millions of British users after announcing a train with the online gambling proprietorship 888 Holdings.And Bye.

27. ledna 2013 v 18:47  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka