úterý 25. listopadu 2008

Na nás nemají!

Že prý počítače překonají v inteligenci nás lidi nejpozději do třiceti let. Také jste to slyšeli? Pche! Ne že bych svému počítači nepřál svěžího ducha. A rozhodně si nemyslím, že by byl nějaký zaostalý pitomec. Ale na nás lidi nemají.

Pokusy tu jsou. Jistá společnost sídlící v Seattlu představila novou aplikaci pro módní telefon iPhone. Jmenuje se Last Call neboli „poslední hovor“. Podle reklamy činí z vašeho telefonu toho nejspolehlivějšího společníka pro divoký večer.

Funguje jednoduše. Do aplikace zadáváte množství a druh alkoholu, který během večera pijete. Například: velké pivo, malé pivo, dvě deci vína, panák whisky. Telefon samozřejmě zná váš věk, pohlaví i hmotnost, takže umí spočítat, kdy lidově řečeno „máte dost“. V tom případě vás upozorní předem zvoleným signálem (může to být něžné zavibrování, ale i protivné ženské zaječení).

Pokud signál ignorujete, telefon se o vás i tak postará. Sám přivolá taxíka. A pokud náhodou něco provedete (například dáte neodbytnému taxikáři pěstí do nosu), doporučí vám dobrého advokáta. Aplikaci totiž vytvořila firma, která se specializuje na právní poradenství.

První zkušenosti s telefony vybavenými touto aplikací jsou však rozpačité. „Buzerují vás kvůli každé skleničcce, v nejlepším chtějí jít domů a nakonec vytáhnou seznam právníků. Děkuji, nechci. Tuhle věc už jednu mám a říká se jí manželka,“ napsal jeden z blogerů.

Pro umělou inteligenci je to devastující vysvědčení.

(Psáno jako sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky: ,

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Zdá se, že snazší, než naprogramovat umělou inteligenci, je naprogramovat umělou ženskou inteligenci.

26. listopadu 2008 v 9:47  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka