pondělí 8. prosince 2008

Jaké noviny jsou nejlepší?

Pokud se to řeší na redakční poradě, tak samozřejmě ty, které "vyrobila" dotyčná redakce. Zažil jsem stovky porad a vždycky to tak bylo. Dehonestace konkurence je rituálním začátkem každé porady, po které následuje rituální harakiri (dehonestace vlastního titulu, ovšem už nahlížená z perspektivy, že i tak jsme nejlepší) a hned pak vášnivá debata o marginálii. Vybere se nejkurióznější článek z vlastních či konkurenčních novin a o něm se vášnivě debatuje. Zhruba do chvíle, než si někdo všimne, že už uteklo hodně času. Potom se během několika minut naplánuje obsah zítřejších novin a vedení redakce se spokojeně rozchází.

Takový průběh mají porady vždy, byl jsem překvapen, když jsem to na vlastní kůži zařil i v jedněch novinách v Americe. Zkusili jsme dnes na hodině Odvětvového zpravodajství se studenty jednu část, a to hodnocení novin. Měli jsme to o to těžší, že žádné noviny nebyly "naše" a tedy automaticky nejlepší. O pořáadí rozhodlo hlasování. Vyhrály Hospodářské noviny těsně před Lidovými novinami, následovala Mladá fronta Dnes a s velkým odstupem Právo. Celkem zajímavé postřehy na Médiáři.

Štítky:

Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

Škoda. Ani pan Čermák nerozlišuje mezi "jaký" a "který". Na otázku "jaké noviny" se dá odpovědět: plechové, bledě růžové, vodní, loňské, nafukovací nebo bohaté na zinek. Pokud chtěl zjistit název novin, pak se by se měl ptát "Které noviny...?" Potěšít ho ale může, že tuhle chybu nedělá sám.

9. prosince 2008 v 12:14  
Anonymous Anonymní řekl...

Pane Cermaku, nemzu nez bezvyhradne souhlasit. Naprosto presne to kopiruje muj medialni apetit. Uzasna shoda.

10. prosince 2008 v 0:51  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka