pondělí 15. června 2009

Co Karel Sch. naučí českou politickou pakáž?

Písničkář Karel Kryl mně o něm do knížky Půlkacíř počátkem devadesátých let řekl, že "měl tu smůlu, že byl pozván, aby naučil jíst hradní pakáž vidličkou a nožem". Podobnou smůlu má Karel Schwarzenberg i teď. Byl přizván, aby českou politickou pakáž naučil v roce 2009 humoru, noblese a šarmu.

Pro mnohé překvapivé spojení s bývalým ministrem financí a bývalým lidovcem Miroslavem Kalouskem je "faktorem X", které novou stranu TOP 09 může odlišit od mnoha dalších pravostředých stran. Ty zatím vznikaly jen proto, aby mohly zase vzápětí zaniknout. Schwarzenberg má v české veřejnosti respekt (neplést s časopisem Respekt, který mnoho let dotoval ze svých knížecích peněz) a je oblíbený. Býval Havlovým kancléřem, je senátorem, sám o sobě mluví jako o lesníkovi.

Deník Lidové noviny uvítal duo Kalousek-Schwarzenberg titulkem, ve kterém toho prvního nazval "mozkem" a druhého "tváří" strany. Velmi nelichotivé, chce se říct! Uznal to v rozhlasovém rozhovoru i sám Schwarzenberg. Ale hned ukázal, proč je v českého politice o "level" výš než její ostatní aktéři. Neobvinil redaktory ze spiknutí, dokonce je nenazval ani pitomci ... ale titulku se zasmál a jen poznamenal, že si skromně myslí, že s Kalouskem "přemýšlejí oba".

Miroslav Kalousek je schopným politickým praktikem, možná nejschopnějším. Dokázal se vždy domluvit s každým, počínaje sociálními demokraty a konče ODS. Byl by se domluvil i s komunisty, ale to ho po volbách 2006 nakonec stálo křeslo. Rétorikou, schopnostmi, intelektem a schopnotí vypít bez následků jakékoliv množství alkoholu připomíná Miloše Zemana.

Ale možná je ještě chytřejší než on. Zeman místo vrcholu politické kariéry odjel objímat stromy. Kalousek se rozhodl obejmout rovnou majitele lesů.

(Sloupek pro slovenský deník Sme).

Štítky: ,

Komentáře: 3:

Blogger Martin Procházka řekl...

Ahoj Miloši,
rád čtu tvoje články. Uvítal bych implementaci RSS, kterou bych si přidal do Free RSS na Iphone.
Díky za zvážení
Martin

15. června 2009 v 23:19  
Blogger Martin Látal řekl...

rss tu je
http://extra.cz/blog/atom.xml

17. června 2009 v 2:11  
Blogger Martin Procházka řekl...

Martine,
díky moc!
Martin

18. června 2009 v 22:41  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka