pátek 29. května 2009

Házeli vajíčkem, teď se trochu stydí ... a mají šanci rozhodnout volby

Že to někdo organizuje? Ale samozřejmě. Když Jiří Paroubek, jeho spolustraníci i někteří politologové tvrdí, že vajíčková patálie vykazuje vysoký stupeň organizovanosti, mají pravdu. Aby člověk došel k takovému závěru, nemusí být nějaký extra odborník. Ale v žádném případě vajíčkiádu neorganizovala ODS.

Skoro se mi chce napsat: "Bohužel!" Nejsem příznivec pouličních scén, jakýkoliv větší dav ve mně vzbuzuje úzkost a z veřejných projevů emocí mám pocit trapnosti. Ne, určitě bych sám vejce neházel a ani se takového mítinku dobrovolně nezúčastnil. Ale nesdílím zodpovědný postoj většiny komentátorů i politiků, kteří tvrdí, že nás vajíčková aféra zavádí na scestí politického násilí a křiklounství.

Je to přesně naopak. Ano, dostat vajíčkem je nepříjemné a potupné, a rozumím negativním emocím i rozladění Jiřího Paroubka. Dokonce s ním v jistém smyslu sympatizuji. Ale on i ostatní se už umyli a žádné jiné reálné škody nezaznamenali. Měli by přestat hystericky kvílet a zkusit na dotyčných událostech najít pro sebe to dobré, případně výhodné.

Tvrdím, že vajíčkiáda bude pro českou společnost prospěšná a svým způsobem očistná. "Objevuje" totiž politiku pro generaci teeanegrů a dvacátníků, kteří se o ni až dosud víceméně nezajímali a v drtivé většině ani nechodili k volbám. Ale jestli zatuchlou a v patu uvízlou českou politiku může něco zachránit, pak jsou to oni. Představují možná až dva milióny potenciálních voličů. To je přesně ta síla, která rozhodne příští i další volby.

Jistě zdaleka ne všichni používají Internet, ale já jim říkám "facebooková generace". Facebook je takzvaná sociální síť, tedy internetová stránka, kde můžete komunikovat s ostatními, sdílet s nimi své názory, ale i další obsah (třeba fotografie nebo videa). A především, kde můžete diskutovat, případně přesvědčovat ostatní. Je to moderní obdoba tradičních míst, na kterých vždycky probíhal veřejný život - ať už to byly hospody, kavárny nebo náměstí. A právě především na Facebooku vzniklo ono "hnutí vajíčkového odporu". To je ten tajemný organizátor, o kterém všichni mluví.

Ne, neexistuje žádná ústřední postava nebo "mozek", který by celou operaci vymyslel a řídil. Vlastností sociálních sítí je, že se v nich překvapivé a chytlavé nápady šíří samovolně. Startovacím impulsem byla náhoda - prostě někdo na nějakém mítinku hodil vajíčko na Jiřího Paroubka a on na to zareagoval arogantním, nesympatickým způsobem.

Vznikla ne jedna, ale desítky skupin, které téma nějak "řešily". Některé jen vtipkováním, jiné vymýšlením prográmků "virtuálních vajec", která začali - rovněž virtuálně - po sobě házet. A část se domluvila, že bude na dalších mítincích v házení vejci po Paroubkovi pokračovat.

Šéf ČSSD je pověstný svou posedlostí veřejným míněním. Každý svůj postoj i tah si nechává "proměřovat" drahými výzkumy. Je tedy s podivem, že zcela pominul to, co se nabízí a co je pro moderní politiku dnes už esenciální. Totiž že se nezaměřil také na internetové sociální sítě, které jsou tím nejlepším a také nejpřesnějším barometrem nálad a postojů facebookové generace. Připomínám, že čítající ke dvěma miliónům voličů.

Kdyby to udělal nebo tím někoho pověřil, mohl se o pocitech a "agendě" vrhačů vajíček vše dozvědět dopředu. Mohl se na nepříjemné události lépe připravit, případně působené škody minimalizovat.

Facebooková generace není tupý dav, který se nechá manipuilovat. Srovnávání s fašistickými bojůvkami je sprosté, ale hlavně neinformované. Vrhačí vajíček a jejich sympatizanti jsou ve velké většině inteligentní, vzdělaní a přemýšlející mladí lidé. Na začátku byla recese a chuť vymezit se proti politickému stylu, který pro tuto generaci symbolizuje Jiří Paroubek. Ale pozor, on ho symbolizuje nejlépe, ovšem mohl to být i někdo z jeho politických soupeřů, třeba i Mirek Topolánek nebo Jiří Čunek.

Házení vajíček se stalo celonárodním happeningem, svými měřítky se však nepochybně vymklo představám všech zúčastněných. Převládajícím pocitem facebookové generace, původně oslněné a pobavené vajíčky rozprsklými na Jiřím Paroubkovi, je teď zhruba tohle: ano, možná jsme to tak trochu přehnali a asi bude dobré toho nechat. Pojďme říct svůj názor jinak. Třeba ve volbách.

To je podle mého hlubokého přesvědčení katarze vajíčkové války. Vsadím všechny letošní honoráře z Lidových novin na to, že účast lidí mezi osmnácti a pětatřiceti - tedy těch, kterých je dnes pouze na Facebooku kolem čtvrt miliónu - bude v přístích volbách výrazně vyšší než v předešlých. Většina z nich totiž ví, že házet vajíčky se nemá a že je to vlastně pitomost. A tak svou "občanskou povinnost" budou brát jako možná pokání, možná logické pokračování tohoto happeningu.

A to je šance pro politiky, nebo ne? Jenže oni to neslyší a melou si svou. Jiří Paroubek o tom, že vše zorganizovala ODS. Topolánek to obrací úplně a prohlašuje, že si vše zorganizovala sama ČSSD. Už se úplně pomátl? Chce být dalším terčem na řadě?

Ať se zeptá svého kandidáta do Evropského parlamentu Eduarda Kožušníka, který v sociálních sítích vede výbornou a efektivní kampaň. Teď mají velké i malé politické strany unikátní šanci. Buď se facebookové generaci otevřou a přizvou ji do politiky. Nebo ji defitivně ztratí.

(Psáno jako Úhel pohledu pro LN).

Štítky: ,

Komentáře: 11:

Blogger catt řekl...

Až na toho Kožušníka souhlasím. Jeho spamování je spoustě lidí protivné (a nereaguje na žádosti o odhlášení) a je to jenom jiný druh populisty.

29. května 2009 v 21:12  
Blogger Unknown řekl...

Výborně napsáno. Narazil jsem na to náhodou v Lidovkách a mám radost, že někdo píšící (i) do mainstreamu to cítí stejně jako já. Házení vajíček není kdo ví jak kulturní, ale fašistické taky ne.

30. května 2009 v 0:45  
Blogger Jenda řekl...

Měl bych dvě poznámky. Zaprvé i facebookovská generace se umí chovat jako tupý dav, v tom se podle mě mýlíte. Inteligence a vzdělání není přece zárukou toho, že neupadnu do davu. A to se právě podle mě s vajíčkiádou stalo.
Zadruhé, lepší než kampaň Kožušníka, mi na Facebooku přijde kampaň Strany zelených a jejich Mikroaplikací. Každopádně máte pravdu v tom, že kromě nic zatím potenciál Facebooku nikdo na naší politické scéně nerozpoznal.

30. května 2009 v 12:36  
Anonymous Daves řekl...

Vrhačí vajíček a jejich sympatizanti jsou ve velké většině inteligentní, vzdělaní a přemýšlející mladí lidé. // Nejsou, opravdu nejsou. Agentura reuters vydala článek, v němž jsou rozhovory s "házeči": "ČSSD se chtějí spojit s komunisty a rodiče nám říkají, že komunisté jsou špatní, tak házíme vajíčka!" řekl jeden z nich.
V jednom městě házel vajíčko kluk, který jako jediný v ročníku neodmaturoval. Neříkám, že to vypovídá moc, ale i tak. Podle dalších článků lidi, kteří vedli rozhovor s těmito "individuálními házeči" to vypadalo tak, že opravdu, jak říká Paroubek, nejsou schopni větší argumentace než je hod vajíčkem a sami neví o politické scéně skoro nic.

Nemůžu si pomoct, pro mě je házení vejcem naprosto ubohá věc, které se inteligentní, vzdělaný a přemýšlívý mladý člověk jednoduše nedopustí. Znám jich docela dost a nedokážu si představit jediného, který by vystoupil z davu a hodil po někom vejce. Ano, v Praze možná, ale jen kvůli "anonymitě davu".

31. května 2009 v 10:24  
Blogger Unknown řekl...

I inteligentnim lidem muze nekdy dojit trpelivost.

Mluviti stribro, mlceti zlato. Ale ten kdo mlci, sveho prava se vetsinou nikdy nedomuze. A s panem Paroubkem debata nepada v uvahu, to uz jsme videli v kauze CzechTek 2005, kdy nechal zmlatit stovky lidi jen proto, ze zase necemu nerozumel a mel pod palcem policii. Kterou ma ovsem az doted, na Andelu bylo hezky videt, jak se policie "v ramci bezne pochuzkove sluzby" snazi. Kdyby takhle bezne pochuzkovali normalne, tak mame nejbezpecnejsi stat na svete.

Ja k volbam jako vzdy pujdu, jen je mi trochu smutno z toho, ze si opet budu vybirat mezi vetsim a mensim zlem, trochu nam tu chybi nejaka nova strana pro ty, kterym uz modra nebo oranzova leze krkem.

31. května 2009 v 13:38  
Blogger Martin Bodlák řekl...

Davesi, házení vajíček možná je ubohé, ale mnohem ubožejší je Paroubkova agresivita, a také fakt, že Paroubek možná - pokud nedej bože vyhraje volby - bude chtít své hloupé a nesmyslné vize převádět do reality. Vzhledem k tomu je i to hození vajíčkem výsostně inteligentní čin :)

1. června 2009 v 13:06  
Anonymous Virtuální cestovatel řekl...

Já si myslím, že facebookové akce suplují nedostatečnou veřejnou diskusi. V Česku, na rozdíl od Anglie, nemáme žádné TALK RADIO, kde by se pouze hovořilo. Na jedné straně není poptávka po střetu argumentů a na druhé straně nejsou novináři, kteří by takové střety dokázali inteligentně vyprovokovat.

Kde není žádný Jeremy Paxman, který by Paroubka zesměšnil v přímém televizním přenosu, musí čas od času zaskočit nějaký Lukáš Botka :-)

Výsledkem by mělo být přinejmenším nové logo ČSSD:
http://zeme.bloguje.cz/img/cssdlogonove.jpg

1. června 2009 v 14:35  
Anonymous Anonymní řekl...

Podle mne lidí házejí (respektive házeli) vejce ze dvou důvodů - 1.) chtěli se zviditelnit a ukázat svoji sílu 2.)využili možnosti prakticky "legálně", a možná i bezstrestně udělat nějakou rebélii, a tak si usmysleli, že by nebylo špatné obětovat pár vejec na Paroubkovu košily.

PS. Málem bych zapomněl - výborný článek pana Čermáka.

3. června 2009 v 17:32  
Anonymous Anonymní řekl...

jinak Facebook byl samosebou katalyzátor akce...

3. června 2009 v 17:33  
Blogger Michael řekl...

včera jsem našel v MFD letáček ČSSD ve kterém jsou nafocení oranžoví mučedníci. Uvidíme po volbách, komu vajíčková akce prospěla...

4. června 2009 v 15:21  
Anonymous Anonymní řekl...

Každého zbabělého anonymního pitomce s vajíčky bych postavil před nadělaného dvoumetrového ukrajice, aby si hodil. Vsadím boty, že by chcípáček rozpačitě šoupal nohama a na požádání si to plato vajec snaživě rozbil o hlavu sám.

4. července 2009 v 14:14  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka