čtvrtek 31. prosince 2009

Pro někoho "dekáda z pekla", "nulté" nebo "Velká nula". Račte si vybrat

Někdy v průběhu tohoto roku mně při kontrole na letišti v Ruzyni objevili v příruční tašce velkou lahvičku kolínské. Její objem přesahoval limit stanovený nějakým nařízením EU. Policistka za rentgenovým rámem mi ji měla zabavit, ale nakonec na mě jen přátelsky mrkla a lahvičku mi nechala. Vzhledem k tomu, že lahvička byla skoro plná, ušetřila mi odhadem dva tisíce korun.

Samozřejmě jsem ji velebil za projev "zdravého rozumu". Zároveň mě však ta zkušenost naplnila určitou nejistotou. K čemu jsou všechny ta nařízení a pravidla, když se z nich tak snadno činí výjimky? Neměl bych být spokojenější, kdyby mě policistka kolínskou nemilosrdně zabavila? Případně mě přitom ještě výstračně šťouchla pendrekem do žeber? A brblání pohrozila potrestat zatčením, protože i na to se zcela jistě vztahuje nějaká regulace nebo paragraf?

Myslím, že tahle má zkušenost celkem dobře shrnuje dilema, v kterém většina "euroameričanů" (neznáte tenhle výraz? i ten je produktem právě končícího desetiletí) žije od podzimu 2001. Zouvání bot, odevzdávání voňavek a pojídání kuřete plastikovým přiborem - tyhle všechny atributry moderního cestování - považujeme za zbytečné a ponižující. Ale zároveň chceme cestovat bezpečně a bez rizika. Když se stane nějaký incident, podobný tomu na Štědrý den letošního roku, jsme právě rozčíleni a pobouřeni. Co dělaly bezpečnostní složky? Kde byly tajné služby? Jak je možné, že životy poctivých a slušných lidí byly v ohrožení?

Odpověď na tyto otázky neexistuje. A bez ohledu na to, zda byly vyřčeny nahlas, nebo jsme si je jen mysleli, budeme za ně spravedlivě potrestáni. Jak? Pokud budeme cestovat do USA právě teď, můžeme si být jisti, že na letišti absolvujeme ještě mnohem víc ponižující a nepříjemnou proceduru než dosud. Že si možná během letu nebudeme moci ani pustit hudební přehrávač nebo notebook. A že poslední hodinu strávíme připoutáni v sedadle, s prázdným klínem i rukama. Není vyloučeno ani to, že po nás letušky a tajní maršálové budou vyžadovat i úsměv. Kdo se netváří spokojeně, bude preventivně spoután a po přístání předán příslušným orgánům.

Ona to není legrace. Nová bezpečnostní pravidla jen potvrzují starý bonmot, že se vždycky připravujeme jen na ty války, které už byly. Není moc pravděpodobné, že se nějakým teroristům někdy v budoucnu podaří přepadnout piloty v kokpitu a nabourat do mrakodrapů. A zrovna tak se nemusíme bát, že si teď tisíce muslimských pasažérů bude vyrábět bomby stejným způsobem, jako to udělali synové bohatých nigerijských bankéřů na konci roku 2009. Ale je téměř jisté, že se dočkáme zase nějakého nového, a nepochybně překvapivého typu teroristického útoku. A že po něm se zase odpovídajícím způsobem sníží náš civilizační komfort.

Je symptomatické, že právě takhle končí desetiletí, pro které ani nemáme jméno (nultá léta? to zní přece hrozně). Časopis Time o něm ve velkém článku v prosinci napsal, že bylo "dekádou z pekla". A komentátor Paul Krugman ho zase v deníku New York Times toto pondělí nazval "Velkou nulou". Napsal: "Bylo to desetiletí, ve kterém se neodehrálo nic dobrého a ve kterém se žádné z optimistických věcí, ve které jsme věřili, neukázaly být pravdivé."

Z naší perspektivy se to může zdát zbytečně kňouravé. My v Česku i jinde ve východní Evropě jsme prožili určitě lepší desetiletí, než byla většina těch ve dvacátém století. Chce se protestovat, na co si vlastně západní svět stěžuje. Ani v prvním desetiletí jsme neprožili žádnou velkou válku ani katastrofu. Vše, čeho se bojíme, se zdá být vzdálené a navíc lehce zpochybnitelné, počínaje již zmíněnou hrozbou terorismu a konče hypotézou globálního oteplování. Jenže to je právě na dnešní době zrádné. Ohrožují nás příšerná rizika, v která však ani pořádně nevěříme.

Nenechme se mýlit, tohle končící desetiletí opravdu bylo hrozné. Nemá na pomyslném účtě desetimilióny mrtvých, ale něco mnohem horšího. Totiž rozpad hodnot světa, který existoval a byl pro nás zdrojem naděje v té hrozné druhé polovině století dvacátého. Ekonomická krize nepřinesla konec kapitalismu, ale konec důvěry v něj. Všimněme si, že všichni ti "slavní" teroristé první dekády - počínaje těmi ze září 2001 a konče neúspěšnými vánočními atentátníky roku 2009 - nebyli žádnými temnými abasadory islámského světa. Byli bez výjimky lidmi, kteří získali vzdělání, postavení a také nenávist ve světě západním. Atentátník Abdul Mutaláb měl nejlepší britské školy a bydlel v luxusním bytě v centru města. Neučinilo to z něj lepšího člověka, než kdyby vyrůstal v chudé čtvrti v Nigérii nebo kdekoliv jinde v rozvojovém světě. Naopak, učinilo to z něj člověka bez víry a naděje. A teď myslíme "naději" a "víru" v tom smyslu, jak ji chápeme my.

Výhledy do budoucna se různí. Optimisté soudí, že se za pár měsíců ostražitost na letištích otupí a že se bezpečnostní opatření vrátí na tu úroveň, jak ji známe dnes. Tedy na úroveň civilizovaného světa. A pesimisté soudí, že za pár let už žádný takový svět nebude existovat.

Vítejte v druhé dekádě.

(Komentář pro e15).

Štítky:

Komentáře: 5:

Blogger Martin řekl...

Ty tzv. "bezpečnostní" kontroly na letištích jsou neúčinné a bezpečnost cestujících nijak zásadně nezvyšují. Zvyšují však pocit bezpečí a tím zajišťují množství cestujících. Jedná se tedy spíše o "zabezpečení" příjmů leteckého průmyslu a Cover Your Ass principu (když se něco stane, máte výmluvu, že jste se snažili), nikoliv o bezpečí cestujících. Smiřte se s tím, že žádná bezpečnostní opatření nebudou nikdy nijak výrazně účinná proti lidem, kteří chtějí zabíjet a jsou ochotni pro to zemřít.

http://www.slate.com/id/2239935/

4. ledna 2010 v 14:08  
Anonymous apin řekl...

Bezpečnostní kontroly nemají za cíl zvyšovat bezpečnost, ale jistý pocit uspokojení některých lidí a omezovat lidská práva a když se při té příležitosti podaří vyprovokovat další válka, tak to je přesně podle plánu... Kde byli bezpečnostní složky a agenti CIA? Byli na blízku, vždyť ten tzv. terroristický útok je jejich práce, stejně jako všechny ostatní...

5. ledna 2010 v 10:56  
Blogger Martin řekl...

Dřív nebo později dojde k nějakému teroristickému činu v přecpaných letištních halách (řádově více obětí), kterým současné kontroly prakticky nijak nebrání, protože jejich cílem je spíše ochrana letadel a bussinessu než samotných cestujících. Velmi se divím, že k tomu ještě nedošlo.

Naštěstí teroristů je relativně málo a jejich inteligence/schopnosti nebývají na velké výši. Nemá smysl panikařit, mnohem pravděpodobněji budete zabiti bleskem nebo divokým prasetem.

5. ledna 2010 v 11:38  
Blogger Michal Novy řekl...

Jestli se nepletu, tak desetiletí bude končit až 31.12.2010. Tisíciletí také končilo 31.12.2000. Tehdy ale byl větší už o rok dřív, 31.12.1999, a to všechno kvůli Y2K syndromu. Ale rozhodně to nebyl konec tisíciletí... Pletu se?

6. ledna 2010 v 23:21  
Anonymous Anonymní řekl...

Dobrý večer, profil plný toho co jste dělal, děláte atd. ten by vydal na to že by jste mohl poznat jak vypadá policista(ka) a to že rámy na letištích nejsou rentgenové. Tak že zase jedna milná informace pro lidi od NOVINÁŘE..... . Noviny opět nelžou, co ?

6. března 2010 v 21:24  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka