úterý 27. dubna 2010

Časové znamení oznámí ... moment, není ten čas na iPhonu a iPadu nějaký zamrzlý?

Co vás napadne, když se řekne čas 9:42? Je to poněkud trapné (myslím vzhledem k mému věku), ale mně se jako první vybaví čas velké přestávky. Ta doba, kdy jsme buď pitomě pod dozorem učitelek kroužili na chodbě (dělá se tohle dodneška?), nebo hráli ve třídě ping-pong s učebnicemi (nejlepší byla fyzika pro osmý ročník, tenká a s dobrým povrchem). Co se vybaví vám? Pokud telefon iPhone, tak jste opravdu dobrým konzumentem reklamy. Čas 9:42 je totiž na všech reklamních fotografiích a produktových snímcích tohoto telefonu.

Dlouhou dobu to byla záhada. Proč zrovna tenhle čas? Co se stalo přesně v danou hodinu a minutu? Má to něco společného se Stevem Jobsem? Například že je to přesný čas jeho narození ... anebo krátce po půl desáté dostal jednou dopoledne před lety nápad založit firmu (s nějakým legračním názvem, třeba podle ovoce) a shodou okolností se podíval na své tehdy módní geekovské digitálky? Několik let se to fanoušci a později i novináři snažili zjistit. Časopis NetworkWorld dokonce s tímto dotazem kontaktoval tiskové oddělení Applu. Ale ukázalo se, že firemní mluvčí je podobně jako novináři v blažené nevědomosti. Slíbil, že se bližší informace pokusí zjistit ... ale už se neozval.

Až měl před několika týdny premiéru tablet iPad. O něm se mluví, jako o "přerostlém" iPhonu, případně přehrávači iPod Touch. Jeden rozdíl tu však je: fanoušci s překvapením zjistili, že ve firemních materiálech ukazují hodiny na iPadu 9:41. Tak to byla teprve záhada! Proč se oficiální "zamrzlý" čas o minutu posunul? To už pomalu nabírá parametry hororu Stephena Kinga. Ale nakonec pomohla náhoda. Bloger Jon Manning zahlédl v obchodě v kalifornském Palo Alto jednoho z firemních viceprezidentů. Konkrétně odpovědného za vývoj softwaru pro iPhone. Neváhal a zeptal se na záhadu s časem přímo jeho. Ne že by si od toho příliš sliboval. Ale víte co? Dostal odpověď.

Je to jednoduché. Když Apple dělá představení svých nových produktů, začíná taková událost obvykle v devět hodin dopoledne místního času. Prezentace má přesný scénář a je to tak, že zhruba po čtyřiceti minutách se na projekčním plátně poprvé objeví fotografie dotyčného produktu. "Chceme, aby čas na displeji přibližně odpovídal aktuálnímu času. A protože jsme zjistili, že jde o čtyřicet minut plus nějakou minutku, je všude na fotkách 9:42," vysvětlil blogerovi viceprezident. A proč je na iPadu 9:41? I pro to je prosté vysvětlení. "Zkušenost ukázala, že to je zhruba o minutu míň."

Tomu se říká posedlost detailem. Kdyby se výzkumu věnovala stejná energie jako marketingu, pak by dnes Apple místo nějakých placatých počítačů prodával stroje na cestování v čase.

(Notebook pro Reflex)

Štítky:

Komentáře: 8:

Anonymous Anonymní řekl...

Ty jo, to je husty (jak by rekla Hana).
Ale laskave nam Milosi vysvetlete, kde jste se 3 tydny flakal - z toho se jednim clankem nevykecate :))

27. dubna 2010 v 13:39  
Blogger Unknown řekl...

Omyl. Tím časem 9:41 chtěl Apple naznačit, že iPad je krokem zpět. :-D

28. dubna 2010 v 8:57  
Blogger Peta řekl...

S tím strojem na cestování času je hezký, ale má to jednu chybu. Pak by se jich moc neprodalo, a kdo ví, jestli by si vůbec vydělali na výzkum toho stroje. ;-)

29. dubna 2010 v 8:42  
Anonymous Anonymní řekl...

Hello there! I could have sworn I've been to your blog before but after looking at some of the articles I realized it's
new to me. Anyways, I'm certainly happy I stumbled upon it and I'll be book-marking it
and checking back often!
Feel free to visit my blog :: golden virginia

6. prosince 2012 v 23:47  
Anonymous Anonymní řekl...

Thank you a lot for sharing this with all folks you actually realize what you're speaking about! Bookmarked. Please additionally seek advice from my website =). We could have a hyperlink change contract between us
My homepage - captain black tobacco

7. prosince 2012 v 0:49  
Anonymous Anonymní řekl...

This is the perfect website for anyone who wishes to find out
about this topic. You understand so much its almost
tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
You definitely put a fresh spin on a topic which has been written about for years.
Excellent stuff, just wonderful!
My page > captain black

14. prosince 2012 v 19:25  
Anonymous Anonymní řekl...

This piece of writing presents clear idea in support
of the new viewers of blogging, that truly how to do running a blog.
Here is my blog post ; Amber leaf 12.5g

15. prosince 2012 v 5:21  
Anonymous Anonymní řekl...

Attractive portion of content. I just stumbled upon
your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts.
Any way I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access constantly fast.
Stop by my webpage ; skin treatment

22. prosince 2012 v 15:09  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka