pondělí 1. října 2007

Nejslavnější zloděj laptopu na světě?

Dobrý pes se k vám vrátí, i když vám ho někdo ukradne a i kdyby měl jít přes půl světa. Tak jsme to aspoň viděli už v mnoha dojemných filmech. S dobrými notebooky je to podobné. Sice se nevrátí, ale můžou vám aspoň poslat fotografii zloděje.

Na počátku jednoho takového příběhu byla krádež ve firmě Workspace v kanadském Vancouveru. Zloději odsud v noci z 18. na 19. září odnesli pět laptopů. Podařilo se je nafilmovat jednou z bezpečnostních kamer, ale obrázky nebyly natolik kvalitní, aby pachatele bylo možné identifikovat. Firma přesto záběry zveřejnila na Interentu. Policie oznámila, že se jí nepodařilo zajistit žádné stopy, a to ani otisky prstů, a že vloupání je pravděpodobně prací organizované zločinecké skupiny. Takové výsledky vyšetřování potěší!
Všechny laptopy byly moderní a plně vybavené, značky Apple iMac. Jednalo se o modely s vestavěnou webovou kamerou. To jistě zlodějům udělalo radost. Ale co je potěšilo méně, byl fakt, že v jednom z počítačů byl nainstalován program, který pořízené snímky automaticky publikuje na webové stránce Flickr.com. A tak když se o pár dní později ve firemním albu zřízeném na tomto webu objevila fotografie potetovaného muže, nikdo neváhal ani vteřinu, že se jedná právě o zloděje.
Během krátké doby se tato fotka stala internetovým hitem. Za tři dny ji vidělo čtvrt miliónu lidí, a to prakticky na všech kontinentech. Samozřejmě nebylo stoprocentně jisté, že muž na fotografii je zloděj (mohl si notebook legálně koupit například v zastavárně nebo bazaru), ale webovou komunitu to každopádně naplnilo radostným rozechvěním. Muž se pochopitelně stal terčem mnoha žertů i parodií.
Jak píše místní deník Vancouver Sun, v úterý 24. září se na policejní stanici v kanadské Victorii muž z fotografii sám přihlásil. Potvrdil, že ukradený počítač vlastní, ale prohlásil, že nevěděl, že je kradený. Koupil ho od známého, který ho prý zase koupil od někoho jiného. Ať už policie učiní s jeho povedenou historkou cokoliv, je to krásný příběh s happyendem.
Zloději nechť si do svých notýsků zapíšou následující radu: Ať ukradnou cokoliv, musí se v první řadě přesvědčit, že ta věc není připojená k Internetu.

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka