pátek 14. prosince 2007

Jak to bylo s Wozem (o knížce)

Mnoho slavných technologických firem založily dvojice. Některé si udržely rovnoprávné postavení (jako třeba Hewlett a Packard, případně Page a Brin v Googlu), jiné se rozpadly. Kdo si dnes pamatuje, že Bill Gates založil Microsoft společně s Paulem Allenem? Podobně Steve Wozniak byl zase „tím druhým Stevem“ v počátečních letech firmy Apple.

„Tím prvním“ byl samozřejmě Steve Jobs, který dnes firmu opět řídí a řadí se k nejcharizmatičtějším manažerům. A je nepochybně geniálním obchodníkem. Telefon iPhone se dostane do učebnic marketingu jako výrobek, který se stal hitem ještě dřív, než ho kdokoliv uviděl. V tom je Steve Jobs mistrem nad mistry.

Ale mozkem a autorem prvních počítačů byl Steve Wozniak. Sestrojil počítač Apple I, který oba mladíci (Jobs o čtyři roky mladší než Wozniak) vyrobili ve stokusové sérii (kde jinde než v garáži?) a prodali za cenu 666,66 dolarů za kus. V dubnu 1976 založili společnost Appple Computer. Steve Wozniak kvůli tomu opustil místo inženýra ve firmě Hewlett-Packard. „Nechtěl jsem měnit svět, ale dělat dobré počítače,“ řekl později.

V únoru 1981 Wozniak havaroval se svým malým letadlem a vyšetřování prokázalo, že se tak stalo nejenže jeho zaviněním, ale že k řízení stroje ani neměl patřičné oprávnění. Po nehodě trpěl Wozniak ztrátou paměti, která se mu jen pomalu (a někdy i za komických okolností) vracela.

Například prý chodil do práce i o víkendu, zatímco jindy si uprostřed týdne naopak myslel, že je neděle. K uzdravení prý přispělo mimo jiné i to, že hrál hodiny a hodiny počítačové hry.

Po nehodě své angažmá ve firmě Apple zmenšil a pod cizím jménem dokončil vysokou školu. V té době byl už multimilionářem, kterým se stal po vstupu firma na burzu v roce 1980. Stálým zaměstnancem přestal být v únoru 1987.

Nedlouho poté z firmy Apple odešel i Steve Jobs, ten se však do pozice šéfa znovu vrátil v roce 1997. Wozniak je i nadále akcionářem a s Applem spolupracuje. Udržuje přátelské styky i se Stevem Jobsem. Když letos v červnu přišel do obchodů telefon iPhone, byl Steve Wozniak jedním z těch, kteří na něj před prodejnami stáli fronty.

V září 2006 napsal splečně s Ginou Smithovou knížku iWoz, která má v originále podtitul: „Od počítačového pošuka ke kultovní ikoně, aneb jak jsem vynalezl osobní počítač, spoluzaložil Apple a výborně se při tom bavil“. Přesně o tom ta knížka je – a mimo jiné v ní lze nalézt i historku, jak telefonoval v sedmdesátých letech do Vatikánu, představil se jako Henry Kissinger a trval na tom, že prezident Nixon musí mluvit s papežem. Knížka iWoz vychází právě v češtině, a to v nakladatelství Pragma.

Štítky:

Komentáře: 5:

Anonymous Anonymní řekl...

Ja len - chcem Vás pozdraviť, pán Čermák...
gabina weissová

16. prosince 2007 v 1:04  
Blogger catt řekl...

Četl jste ji? Je to kniha pro skalní fanoušky, novinářsky a překladatelsky nezvládnutá. Většina čtenářů nepostižených Macem ji po pár stranách odložila.

17. prosince 2007 v 12:05  
Blogger Jan Vaněk jr. řekl...

Tohle je typický článek o knize, jaké vznikají bez čtení.

17. prosince 2007 v 13:03  
Blogger Miloš Čermák řekl...

Jsem rád, že to za mě vyřešil pan Vaněk, jen mě u znalce jazyka jeho formátu překvapuje to gramatické vyšinutí (typický článek ... které). Pane Vaňku! Pište soustředěněji, na své neomylnosti přece máte postavenu pověst. Jinak co se týče knihy, koupil jsem si ji před rokem na Amazonu a český překlad skutečně neznám. Kniha se mi líbila, ale asi nejsem nepostižený - mé postižení se netýká Maca, ale obecně tohoto typu knih. Wozův příběh mě nadchl a bavil.

17. prosince 2007 v 15:52  
Blogger Jan Vaněk jr. řekl...

Mám-li kde takovou pověst, jen dobře, když o ni přijdu. A běda, i má znalost jazyka je poměrně nesoustavná.

Každopádně s vámi nesouhlasím: podle mého jde o obecnou vlastnost, nikoli konkrétní určení výběrem. Také neříkáme *"Karel Kyncl byl novinář, kteří už se dnes nerodí." (Možná je o tom pojednáno ve velké akademické Mluvnici češtiny, ale tu nemám po ruce.) Ale má věta je poněkud neobratná - "které" se dá vztahovat i na knihu; a i s ohledem na vaši reakci jsem ochoten k úpravě:

Tohle je typický článek o knize, který napsal Miloš Čermák.

10. ledna 2008 v 18:30  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka