pátek 7. prosince 2007

Tlustý kluk, kterého nenávidí hvězdy

Jmenuje se Perez Hilton a patří k největším internetovým celebritám. A nikoliv, v předešlé větě není překlep. Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová má s devětadvacetiletým blogerem kubánského původu společného pouze to, že mu její jméno posloužilo k vymyšlení přezdívky. Dnes jsou však oba zhruba stejně slavní. Minimálně na Internetu.

Skutečné jméno Pereze Hiltona zní Mario Armando Lavendeira. Žebříčky populárních i odborných časopisů ho obvykle řadí mezi nejvlivnější lidi zábavního průmyslu. Jeho kariéra přitom začala teprve před pár lety, kdy si založil webovou stránku, kam umísťoval fotografie a drby o celebritách.

Nikdy si nedělal moc velkou hlavu s originalitou. Svůj první web pojmenoval podle slavné rubriky bulvárního deníku New York Post (Page Six), a když na něj noviny podaly žalobu, tak název změnil na Perezhilton.com. Dnes se odhaduje, že stránka má sedm až devět miliónů návštěv denně.

Deník New York Times o něm letos v červenci napsal: „Stal se hollywoodským hráčem, kterého je těžké ignorovat. Ale je těžké přesně říct, jakou hru vlastně hraje.“ Začínal jako herec drobných rolí, psal pro různé časopisy pro homosexuály a jeden z nich dokonce krátce řídil. Koncem roku 2004 začal blogovat, protože o blogování hodně četl v novinách a zdálo se mu to velmi snadné.

A taky to snadné bylo! Už pár měsíců poté, v březnu 2005, nazval filmařský časopis The Insider jeho blog „nejnenáviděnější hollywoodskou webovou stránkou“. Lavandeira alias Perez Hilton přitom jen shromažďuje drby a fámy, obvykle posbírané na jiných webech. Přidává k nim své šťavnaté komentáře a okamžitě vše publikuje. Denně prý u počítače sedí až devatenáct hodin.

Jeho příběh se podobá kariéře jiného internetového reportéra Matta Drudge. Ten v devadesátých letech založil webovou stránku Drudge Report, kde se věnuje především politice. Nejvíc se proslavil v roce 1998, kdy „vyfoukl“ časopisu Newsweek informaci o tom, že tehdejší prezident Bill Clinton měl poměr se stážistkou Monikou Lewinskou. Zatímco reportéři s otištěním článku váhali a stále ověřovali fakta, Matt Drudge je publikoval na svém webu. Prestižní profesní časopis Columbia Journalism Report tuto událost později zařadil mezi „deset největších mediálních kauz dvacátého století“.

Lavendeira a Drudge mají společného mnohé: ani jeden z nich žurnalismus nestudoval, oba ignorují všechna profesionální i etická pravidla a tradiční média jimi opovrhují. Ale to nic nemění na tom, že si nemohou dovolit je ignorovat. Lavendeira se sice věnuje hlavně celebritám a showbyznysu, i on měl však už svůj „velký moment“, kdy se o něj zajímal i seriózní tisk. To bylo v srpnu 2007, kdy oznámil smrt kubánského vůdce Fidela Castra a pyšně tvrdil, že je prvním médiem, které tuto informaci přineslo. Jako o nepotvrzené zprávě o ní informovala celá řada světových deníků i televizí, pak se však ukázalo, že není pravdivá.

Matt Drudge se považuje za novináře a reportéra, Perez Hilton o sobě mluví jako o blogerovi. Hollywoodské celebrity ho nesnášejí, on je miluje. Lépe řečeno miluje absurdity a bizarnosti jejich světa. Zbožňuje například Britney Spearsovou, které údajně na svém blogu dosud věnoval nejvíc prostoru. Ale nikoho nešetří. Snad s výjimkou Paris Hiltonové, od které si nejen „vypůjčil“ jméno, ale považuje ji také za svou přítelkyni.

Lavendeira se čím dál častěji objevuje v televizi a rozhlase, má nabídky na vlastní pořad. Stal se také jakýmsi expertem na celebrity, takže ho vyhledávají novináři z bulvárního tisku z celého světa a dávají mu prostor ve svých článcích. Že má všechny své informace téměř výhradně jen z Internetu? To nikomu nevadí.

Celkem slušná kariéra pro „tlustého kluka“, který většinu dětství prožil v posteli při sledování televizních seriálů. Tak to aspoň letos v říjnu popsal časopis Rolling Stone. Lavendeira vyrostl na Floridě v rodině kubánských emigrantů. Rodičům prý jeho posedlost televizí nijak nevadila. Otec mu dokonce do postele v jeho pokoji nosil jídlo, aby nemusel vstávat od televize. Možná právě tady – v pohodlí a daleko od spolužáků, kteří si z něj dělali legraci, že je tlustý a že je homosexuál – začala jeho celoživotní posedlost celebritami.

Kde to skončí? Těžko říct. Údajně chce svou „one-man-show“ proměnit v prosperující firmu. Pro začátek rodinnou, a nabídl místo sestře a matce. Zároveň však na jeho dveře klepe čím dál víc právníků.

Mnoho lidí se s ním soudí. Vedle samotných hollywoodských hvězd jsou to agentury, které prodávají snímky papparazziů. Těm vadí, že je publikuje na svých stránkách, aniž za ně platí nebo aspoň zveřejní zdroj. Tak to dělají mnozí blogeři, většina z nich je však příliš malými rybami. Lavendeira provokuje nejen svými články, ale také příjmy. Podle konzervativních odhadů vydělává na reklamě ročně minimálně 250 tisíc dolarů.

Kdo říkal, že blogování nic nevynáší?

Štítky: , ,

Komentáře: 1:

Anonymous Anonymní řekl...

Perezhilton.com je mozna nejslavnejsi web o celebritach, ale zdaleka ne nejlepsi. Daleko zabavnejsi (a drsnejsi) je podle mne wwtdd.com, kde maji ale v posledni dobe potize z updaty. A pokud chcete opravdu hodne dobry britsky music/celebrity blog, ktery je ve sve zlobe jeste daleko drsnejsi nez Perez, ale navic asi o tri rady chytrejsi (byt zdaleka ne tak slavny), doporucuji xrrf.blogspot.com

10. prosince 2007 v 18:35  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka