úterý 11. prosince 2007

Tetování pro slepce, jeden z "nápadů roku"

Nedělní magazín deníku New York Times věnoval už sedmý rok za sebou jedno prosincové číslo "nápadům roku". Jak se píše v úvodu, reportéři a redaktoři hledají "zajímavé, inspirující, překvapivé nebo dokonce ilegální myšlenky", které se mohou, ale taky nemusí ukázat jako významné a důležité.

Stejně jako každý rok se vedle seriózních trendů a konceptů objevuje řada nápadů vyloženě kuriózních a bláznivých, jako například biorakev (vyrobená z recyklovaného papíru a stoprocentně biologicky rozložitelná) či beton absorbující smog. Je mezi nimi i nápad čtyřiadvacetileté studentky Kláry Jirkové, která v létě přišla s "tetování pro slepce". Spočívá v implantování drobných kousků chirurgické oceli, z kterých se na kůži vytvoří trojrozměrný obrazec. Tímto způsobem lze vytvořit nápis v Braillově písmu, který pak slepci mohou hmatem přečíst.
Jirková tetování vymyslela v rámci studentského projektu na Berlínské univerzitě, podle New York Timers však není jasné, jestli ho už realizovala v praxi. Sama žádné tetování nemá, ale zájem prý projevilo několik jejích přátel. Nápad prý v každém případě zaznamenal ohlas v blogosféře. Český tisk to nezaznamenal, což je škoda. Třeba se teď mladá studentka a její tetování vrátí do našich médií "buzarem" zásluhou New York Times.

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka