úterý 26. února 2008

Zakážeme pít na ulici alkohol ... a pak taky mluvit hrubě a plivat na chodník

Vadí vám pohled na špinavého bezdomovce, který si na lavičce uprostřed města otevře láhev krabicového vína, aby půlku jejího obsahu hltavě vypil a druhou polovinou se polil? Pak zatleskejte ústeckým radním, kteří jako první v republice napsali vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na veřejných místech a která je zároveň právně v pořádku.

Minulý týden tato norma "prošla" ministerstvem vnitra a brzyji pravděpodobně přijmou zastupitelé i v mnoha dalších městech. Někteří to zkusí v nejbližších dnech. Neznamená to, že v těchto městech už bezdomovce neuvidíme. Mnozí se opijí a polijí někde v ústraní, a pak vyrazí na náměstí nebo hlavní třídy žebrat peníze na další pití. Ale jiní tam už nedojdou, takže jich ve městech aspoň opticky ubude.

Po pravdě řečeno to není žádná velká výhra.

Je to další z mnoha případů, kdy se nějaký problém neřeší přímo, ale oklikou. Je snad problémem samotné pití alkoholu? Kdepak, to je přece v naší civilizaci společensky přijatelné. Pohled na ně nikoho neobtěžuje (na rozdíl třeba od kouření) a není na něm ani nic obscénního (na rozdíl od vykonávání potřeby na veřejnosti). Zaklínáme se mravním zdravím dětí (prý by se nemělo pít aspoň v blízkosti škol), ale většina z nich přece vidí, jak alkohol konzumují doma jejich rodiče. A někteří se přitom občas opijí i víc než bezdomovci.

Jsou tedy problémem opilci v ulicích? Ti ano, protože často dělají nepořádek a hluk, ale toho se zákazem pití na veřejnosti nezbavíme. Není rozdíl mezi tím, když někdo vypije deset piv v parku nebo v hospodě. Ti z hospody dělají v ulicích obvykle větší binec, aby se vyřádili, než jim doma zatne tipec manželka.

Ne, jediným cílem zmíněného zákona je vytlačit z reprezentativních center obcí nehezky vyhlížíjící a někdy i obtěžující individua. Jistě je ostuda, když se takoví lidé například v Praze scházejí Na Příkopech nebo na Národní třídě, tedy v ulicích s nejdražšími obchody, restauracemi či sídly prosperujících firem. Ale je svým způsobem komické, když s nimi chceme "bojovat" takto složitě.

Kolik jich je? Na zmíněných místech v Praze maximálně pár desítek. Kdo v těch místech chodí často, zná skoro všechny osobně, a to včetně jejich psů. A kolik lidí zaměstná přijetí zmíněné vyhlášky? Spousty úředníků ji budou psát, zastupitelé pak složitě projednávat, dost možná ji schválí, nebo neschválí nějaký soud, a pokud vše dobře dopadne, bude ji složitě a s problémy uplatňovat armáda strážníků. To vše s nejistou vyhlídkou na to, že místo třiceti bezdomovců jich před bývalým obchodním domem Máj bude patnáct. Taky se tomu říká drbání se levou rukou za pravým uchem.

Další papírování a hodiny úřednického času zabere povolávání výjimek pro vánoční trhy, posvícení a jiné podobné události, které se bez pití na veřejnosti neobejdou a které přece "slušní lidé" mají tak rádi. Jistěže to půjde, ujišťují nás dnes zastánci zmíněné ústecké vyhlášky. Jistěže ano. Jde to tak v mnoha evropských městech a skoro ve všech státech USA, kde je dokonce zakázáno pouhé nošení otevřené láhve s alkoholem. Když ovšem takové vyhlášky a zákony existují jinde, neznamená to, že jsou dobré.

Navíc není jisté, že i když se zmíněné vyhlášky podaří schválit, že budou v praxi fungovat. Aby totiž zákony fungovaly, musí se dodržovat a hlavně vymáhat. Když si v Americe ve špatném městě otevřete plechovku s pivem a uvidí vás policista, můžete si být jisti, že buď zaplatíte velkou pokutu, anebo strávíte noc ve vězení. Když totéž uděláte v Singapuru (ale ono stačí, když na chodník vyplivnete žvýkačku, nebo zapomenete spláchnout na veřejných záchodcích), budete ve vězení několik týdnů. Bude to podobně důsledné i v českých městech?

Už dnes mají strážníci spousty důvodů, proč bezdomovcům znepříjemnit život. Znečišťují veřejná prostranství, jejich psi běhají bez náhubků i obojků, a tak dále. Na to už vyhlášky i zákony existují. Ale sledujte někdy městské strážníky: když vidí skupinku bezdomovců, raději přejdou na druhý chodník. Tam si pak vyhoní triko na babce prodávající deset svazečků sněženek. Pravděpodobným důsledkem podobných vyhlášek tedy bude buzerace těch, proti kterým vůbec nebyly myšleny. Tedy v zásadě spořádaných lidí s respektem k policii. Na ně si totiž hrdinové v uniformách troufnou.

Ve sloupku v těchto novinách bylo napsáno, že by veřejný prostor měl být místem, kde mají lidé nejen svá práva, ale kde také dodržují pravidla slušného chování. Svatá pravda, chce se dodat, ovšem není to argument pro přijetí zmíněné vyhlášky. Pokud by byl, tak velmi nutně potřebujeme paragrafy nařizující galantnost k ženám, ohleduplnost k seniorům, slušnou mluvu a mytí nohou.

Ale možná i na to všechno dojde.

(psáno jako komentář pro LN).

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka