pátek 24. října 2008

13 x 21 ... a rychle!

Google je ředitelství Internetu. Mám důkaz. Před rokem a půl jsem na tomto místě napsal sloupek, který začínal oslovením "Vážené ředitelství Internetu!". Byl poníženou suplikou zoufalého člověka, který pozdě v noci svému šéfovi napsal, že je hňup ... ovšem do rána si to tak nějak rozmyslel.

Jistěže to byla smyšlená příhoda (přece bych si něco takového nemohl o žádném šéfredaktorovi na světě myslet!), ale s racionálním jádrem. A tím byla žádost, aby každý den mezi desátou večer a šestou ráno bylo přerušeno doručování elektronické pošty. Důvod je zřejmý, mnozí z nás … ehm … nejsou v tuto noční hodinu ve stoprocentní intelektuální formě.

A už je to tady! Minulý týden média nadšeně informovala o službě, kterou si lze zprovoznit v poštovní schránce googlovského účtu Gmail a která znemožní právě noční odesílání emailů. Sice jen z pátku na sobotu a ze soboty na neděli, ale to jsou právě nejrizikovější dny.

Roztomilý nástroj vytvořil programátor Jon Perlow, který o tom na blogu Googlu napsal: "Někdy pošlu dopis, který jsem poslat neměl. Jako třeba když jsem jedné dívce poslal esemesku, že jsem do ní zamilovaný. Nebo když jsem pozdě v noci zamailoval své bývalé dívce, že bychom se zase měli dát dohromady." Kdo by to neznal?

Možná se ptáte, co dělat, když jste perfektně při smyslech a potřebujete zrovna v dotyčnou dobu poslat důležitý mail. Osobně tuhle vysepkulovanou výhradu neberu, protože dle mého názoru je každý slušný člověk po desáté večer buď v posteli, anebo pod vlivem alkoholu. Ale Jon Perlow myslí i na ty zoufalce, kteří třeba - jakkoliv se to nám obyčejným smrtelníkům může zdát neuvěřitelné - po nocích pracují.

Pro ně nabízí jednoduchou alkoholovou zkoušku. Nikoliv, nemusíte dýchat do zdířky pro USB konektor (a pokud se pro to přece rozhodnete, pak vězte, že další testování je zbytečné), nýbrž počítat. Na obrazovce se totiž objeví okno s pěti aritmetickými příklady. Máte minutu na to, abyste je spočítali. Když se to nepodaří, na mailování zapomeňte. Jak jednoduché a geniální!

Mám jen jednu malou výhradu, a tou je značná jednoduchost zadávaných příkladů. Jsem celkem dobrý počtář, takže v promptním vynásobením dvouciferných čísel mně nezabrání ani dvě promile alkoholu v krvi. Prosil bych něco o trochu těžšího, případně nějakou geometrii, protože na tu jsem byl vždy spíše blbý. Nerad bych, abych kvůli příliš lehké aritmetice zrušil nedělní oběd u kamaráda a tchýni poslal tip na nově objevenou pornostránku.

Napadla mě však ještě jiná věc. Totiž že takové malé otestování duchapřítomnosti by se mohlo nebo dokonce mělo využívat i jindy. Jsou přece ještě mnohem důležitější věci, v jejichž konání by opilcům a především pitomcům mělo být zabráněno. Třeba takové volby. Všeobecné volební právo? Ne, jsem proti, přece nedává smysl, aby vzdělaný a inteligentní volič měl hlas se stejnou vahou jako omezený idiot.

Hezky bych do všech volebních místnost dal ke vchodu počítač s krátkým testíkem. Nic přehnaně těžkého. Nějaký ten příkládek a pár otázek na všeobecný rozhled. Nikdo nechce, aby volili jen Einsteini, ale je jaksi ve veřejném zájmu, aby k volbám nechodili úplní magoři. Nedosáhneš potřebný počet bodů? Je nám líto, dneska se to obejde bez tebe. Můžeš jít rovnou hospody a začít tam nadávat. Stejně bys tam i tak skončil.

Ať mi nikdo neříká, že by volební výsledky vypadaly tak, jak vypadaly!

Štítky: ,

Komentáře: 4:

Blogger Zázvorek řekl...

To s těmi volbami se mi líbí, snad by mi to jednou za čas taky vyšlo a pustili by mě k urně :)

24. října 2008 v 12:47  
Anonymous Anonymní řekl...

Je sobota 2:55 ráno a přesto si myslím, že mám schopnost napsat smysluplný komentář. Ovšem zkráceně. Tlačítka bdělosti se již používají, aritmetické příklady nikoliv... 13x21 teďka z hlavy nedám. Takže jdu spát a zkusím to ráno. Něco na tom je :-)))

25. října 2008 v 2:55  
Anonymous Anonymní řekl...

Něco podobného mě už mockrát napadlo u internetových diskuzí. Vložení příspěvku by bylo podmíněno správnou odpovědí na náhodnou otázku složitosti cca "je východněji Moskva nebo Peking". Po špatné odpovědi si z dané IP adresy jeden den nevrznete. Myslím, že by tím kvalita a hlavně množství informací obsažené v příspěvcích výrazně vzrostla.

25. října 2008 v 15:01  
Blogger Robynson řekl...

To je dosti nesmyslný požadavek. Proč by měli být zvýhodněni lidé s dobrou pamětí? Moudrost může být obsažena i v člověku nepostiženým klasickým vzděláním. A naopak vím, že takový Václav Klaus či Stanislav Paroubek, neřkuli ten nešťastník Topolánek, by Vašimi testy prošli a přesto...

29. října 2008 v 7:50  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka