čtvrtek 8. ledna 2009

Česká televize "čistí" svůj archív, teď například vystřihla kritizované záběry prezidenta Klause

Česká televize si posypala hlavu popelem, slíbila potrestat své vlastní zaměstnance a ještě "udělala pořádek" ve vlastním archívu. Co udělala tak strašného? Dovolila si odvysílat pár vteřin záběrů Václava Klause, který máváním rukama a náznaky dřepů bojoval s nervozitou před natáčením novoročního prezidentského projevu.

Ať si veřejnoprávní televize udělá ze své vlastní důstojnosti třeba papírovou vlaštovku a hodí ji z Kavčích hor do Vltavy, to je celkem fuk. Ale zpětně upravený internetový archív přestává být archívem. Jistěže může médium dojít k tomu, že něco neučinilo správně. Ale chyby se nezmizíkují ani nevystřihují. Slušné modium to řeší tak, že pouze doplní omluvu či na chybu upozorní.

V éře blogů a internetového videa je to ostatně tak jako tak boj s větrnými mlýny, o čemž se lze snadno přesvědčit na YouTube.

Štítky: ,

Komentáře: 8:

Anonymous Anonymní řekl...

Jsem rád, že se tahle "politováníhodná" událost stala... Je pak zřejmé kdo je kdo a kdo je čím.
Nechci znevažovat naší hlavu státu ani ji nijak špinit, ač k oné osobě mám velice velké výhrady. Výhrady, které mi svým dalším a dalším jednáním jen potvrzuje.
Potvrzuje to, že onen člověk není schopný svojí vlastní sebereflexe, nedokáže se povznést nad sebe sama, nechápe své okolí, protože sám sebe pokládá za ojedinělou "osobnost", elitu a mozkovou kapacitu... což musí zřejmě "být" pravda, když to dotáhl až na prezidenta.
Být přímá volba... mojim prezidentem by určitě NEBYL.

8. ledna 2009 v 8:05  
Blogger Milan Pála řekl...

Už vidím film "Občan Klaus" :-)

8. ledna 2009 v 9:49  
Anonymous Anonymní řekl...

Událost dává jasnou informaci i o důvěryhodnosti daného media. Tohle chování je jak vystřižené z 1984. Jen je to v digitální době mnohem jednodušší. Šmik a informace jakoby nikdy ani neexistovala.

8. ledna 2009 v 9:50  
Anonymous Anonymní řekl...

SoTAmARTin: Být přímá volba prezidenta, tak tam teď sedí Vladimír Železný, Petr Novotný nebo někdo podobný ;)

8. ledna 2009 v 11:50  
Blogger Marek Prokop řekl...

Miloši, a jak by se to tedy mělo správně dělat?

Já vidím problém v tom, že "archiv" je takové hodně off-line slovo. Představuji si ho jako zaprášený regál někde ve sklepě, kam přijde pár lidí za rok a navíc je jim jasné, že to je minulost, která nemusí se současným zaměřením a úrovní média nijak souviset.

Jenže na webu je to něco jiného. Tam jde "archiv" od současného vysílání oddělit těžko. Za pár let některé pořady/články zhlédne/přečte víc lidí než při jejich prvním uvedení/vydání. Co má tedy dělat médium, které už nechce ve vysílání či vydávání určitého pořadu či článku pokračovat?

Nemám teď na mysli tento konkrétní případ. Hledám (už dlouho) obecné řešení.

8. ledna 2009 v 14:37  
Blogger catt řekl...

Stream se chlubil, jak u nich vystřižené záběry jsou. Ale zůstaly tam taky jenom chvíli...

8. ledna 2009 v 16:13  
Anonymous Anonymní řekl...

SoTAmARTin: Kde jsi přišel na to, že to stáhli na Klausův popud? Ze strany ČT to byl vážný prohřešek proti novinářské etice, na který mohl odpovědné osoby upozornit kdokoli...

Mazání archivu mi sympatické není, ale vyvození důsledků pro viníky ano.

8. ledna 2009 v 18:59  
Anonymous Anonymní řekl...

Dovolím si regovat na...

Hellish: Souhlasím, větší polovina národa nemá soudnost a vlastní rozum, včetně rozumného úsudku, nadhledu. Prezidentem téhle většiny v případě přímé volby prezidenta bude skutečně někdo podobný bavičům, komediantům, případně protagonistům nekonečných seriálů... Vždyť i sám prezident je takový. Když je pohoršen nad tím, že se kejklá, světě - KDYŽ se kejklá :D.

Chápu, že kdyby byl nahej ve vaně, anebo natočen teleobjektivem na pláži s letuškou... chápu to jako zásah do jeho soukromí, ale světe co je špatného na legračním kejklání, kromě toho že je to legrační? Že by měl náš prezident nějakou nadlidskou důstojnost a vážnost. Copa on není člověkem ?

LLook: Doslova jsem nikde nenapsal, že pokyn byl dán prezidentem. To je nesmysl. Jen ta přehnaná reakce a TREST za něco co je ničím, je určitě na popud někoho, komu se to nelíbilo. Jestli to byl sám pan president anebo někdo jiný je mi vlastně v celku jedno. Kdyby to byl někdo jiný, je v mých očích druhým Klausem. :DDD

9. ledna 2009 v 11:21  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka