středa 25. února 2009

Prďárna

Utratil jsem dolar za aplikaci do svého iPhonu. Obvykle to nedělám, protože je dost široká nabídka mezi aplikacemi zadarmo. Ale tohle byl jiný případ. Večer jsem to řekl ženě. „A k čemu ta věc je?“, zeptala se. To byla moje chvíle, kvůli které jsem dolar utratil. „Na prd,“ řekl jsem. „Úplně na prd.“

Možná už víte, kam mířím. Aplikace iFart neboli volně přeloženo iPrd či iPšouk byla letos několik týdnů vůbec nejúspěšnějším produktem v obchodě iTunes App Store. Prodalo se jí téměř čtyři sta tisíc kusů, což při ceně 99 centů znamená velmi slušný příjem. Co aplikace umí? Nespisovně řečeno "prdět", literárně opsáno pak "pouštět větry", případně "pouštět zlé duchy". Angličané v takovém případě používají frází "zatahat za prst", neboli "pull the finger".

Stručně řečeno je celý ten zázrak založen na tom, že na telefonu zmáčknete tlačítko ... a ozve se známý zvuk. Vybírat můžete z několika desítek nahrávek, které onen zvuk nabízejí v různé délce, razanci i tónovém provedení. Aplikace může fungovat také jako originální alarm (spustí se vždy, když telefon detekuje pohyb), případně připraví ostatním překvápko s časově nastavenou prodlevou. Proč je tahle pitomost tak populární? Ptejte se těch, kteří se smějí, když se hlasitý pšouk ve společnosti ozve. A smějí se skoro všichni.

Nejde však jen o jednu úspěšnou aplikaci. V pšoukovém segmentu je na trhu tvrdý boj, v obchodě iTunes je prý kolem sedmdesáti konkurenčních produktů. A dokonce se povede soudní spor. Když jsem ve zprávách poprvé slyšel, že producent iFart čelí žalobě za porušení autorských práv, myslel jsem si, že někdo v jedné z nahrávek jaksi ... ehm ... poznal své dílo.

To by byla pikantní pře, která by do soudní síně jistě přilákala média z celého světa. Zvlášť prokazování autorství by bylo zajímavé. Ale není to tak! Spor se vede o zmíněnou frázi "pull the finger", kterou v reklamních materiálech používá výrobce iFart, ale zároveň se tak jmenuje konkurenční aplikace. Její výrobce žádá náhradu škody ve výši padesáti tisíc dolarů.

A pak že z prdu nejde udělat kuličku.

Štítky:

Komentáře: 4:

Anonymous Anonymní řekl...

Ve vyctu funkci nove verze me zaujalo toto: "ability to record your own farts"
:)

26. února 2009 v 11:11  
Anonymous Anonymní řekl...

je zvláštní, jak jsou lidé ochotní nejvíce peněz utratiit za naprosto nepotřebné věci. mám na mysli běžného "spotřebitele" v kontextu tohoto článku více než výstižný termín, zajímalo by mne, kolik procent z jedné výplaty utratí běžný "mainstream" člověk za blbinky, které mu k ničemu nejsou. To by byl možná zajímavý výzkum. Nicméně u novinářů to do jisté míry chápu. Novinář musí vědět co lidi zajímá a co je baví, pak jedině dokáže zasáhnout to cílovku, pro kterou píše. Jsme zvědavý, kdy se tento iPrd vytůní tak, že bude i ..."vonět"... :-)

27. února 2009 v 9:27  
Blogger MH řekl...

Kdybych si ten slavnej iPhone pořídil, což neudělám, byla by tohle první aplikace, kterou bych si fakt koupil ;-).

5. března 2009 v 13:56  
Blogger Martin Netolička řekl...

Vlastním G1 android kde farting=prdící aplikace je zcela zdarma bez jakéhokoliv opruzením by "friendly user" SW itunnes...

19. března 2009 v 20:04  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka