středa 11. února 2009

Pěkně sprosté cvrdlikání

Jak známo, "to twitter" znamená anglicky cvrdlikat (někdo píše "cvrlikat", ale mně se to s "d" líbí víc), takže známá služba dostala jméno právě takto. Ale i cvrdlikat se dá pěkně sprostě. Dokazuje to vtipná a zcela zbytečná aplikace, postavená na Twitteru a pojmenovaná Cursebird neboli "klející pták". Jde o online monitoring všech tweetů, ve kterých se objeví některé z předdefinovaných slov.

Koho zajímá statistika, ten nechť je uklidněn informací, že nejpoužívanější anglické nadávky jsou - nikoliv překvapivě - "fuck", "shit" a "bitch". Pokrývají 95 procent všech tweetů, ve kterých se nějaké sprosté slovo objeví. Cursebird umí také "oznámkovat" vybraného uživatele, podle toho, jak často sprostá slova používá. Protože však vychází pouze z anglických nadávek, nepřikládejte případné nálepce "nudný slušňák" valnou důležitost.

Někdo by mohl něco podobného naprogramovat v češtině. Celkem jednoduše lze ovšem už nyní monitorovat neslušná slova jednotlivě - a je to překvapivě zábavné, byť trochu absurdní čtení. Divili byste se, v jakých souvislostech a významových odstínech lze použít třeba tkové "hovno". Vlastně co byste se divili, mrkněte se sami.

Štítky: , ,

Komentáře: 3:

Anonymous Anonymní řekl...

Dvě užitečná zjištění:
1. fráze "kokot" překvapivě koreluje s výskytem fráze "Radek Hulán"
2. mají tam nějaký diakritický bug, takže s hledáním "píča" se neobtěžujte...

11. února 2009 v 21:41  
Blogger Tomik řekl...

Ale zase se člověk dozví spousty zajímavých věcí. Např. http://www.elaldio.eu/87 . Asi si zase začnu kupovat abíčko.

12. února 2009 v 11:29  
Anonymous Anonymní řekl...

Trochu bych se bál, že podíl výskytu těch tří nadávek trochu odporuje klasickým poučkám o frekvenci výskytu slov, který už nějakou dobu podléhá "long tailu". Takže tipuju, že služba ve skutečnosti nesleduje dostatečný počet sprostých slov... ;-)

12. února 2009 v 12:49  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka