čtvrtek 5. února 2009

Kresba Obamy byla ikonou loňské kampaně, dnes se kvůli ní výtvarník a agentura AP hádají o peníze


Je to asi nejslavnější obrázek Baracka Obamy, který se stal ikonou loňské předvolební kampaně i oslav po Obamově zvolení. Kresba Sheparda Faireyho byla na plakátech, samolepkách i billboardech. Objevila se dokonce na obálce časopisu Time, a to v čísle, které Obamu vyhlásilo mužem roku. Kopie podepsané Faireym se na aukčním serveru eBay prodávaly za tisíce dolarů.

Autor nikdy nepopíral, že obrázek vznikl jen úpravou fotografie, pořízené původně fotografkou Manny Garciovou pro agenturu AP v dubnu 2006. Zmíněná fotografka už pro AP dávno nepracuje, autorská práva však stále patří agentuře. A ta se teď ozvala. Chce jednak přiznání autoŕských práv, ale také finanční kompenzaci.

Fairey prý původně nevěděl, že fotografie je z archívu AP. Snímek našel prostřednictvím vyhledávače Google. Jeho právníci zároveň tvrdí, že fotografii umělecky zpracoval a přetvořil, takže výsledné dílo autorská práva neporušuje. Jinými slovy že "pop-artově" upravený fotografie s nápisem "Hope" je už svébytným autorským dílem.

Samotný Obamův štáb Faireyho kresbu nikdy oficiálně nepoužil, objevovala se pouze na materiálech vyrobených voliči a fanoušky. Sám Fairy tvrdí, že žádné peníze na svém díle nevydělal. Všechny podle svých slov v rozhovoru s rozhlasovou stanicí NPR investoval do další výroby plakátů, případně je věnoval na kampaň.

Osmadvacetiletý Fairy je výtvarník a ilustrátor, žije v Los Angeles. Muzeum současného umění v Bostonu ho označuje za nejznámějšího a nejvlivnějšího "pouličního umělce". Začínal jako autor vzorů či kreseb pro trička a skateboardy. často cituje či parafrázuje (někdo říká, že kopíruje) cizí díla. Jeho práce jsou však dnes mimo jiné ve washingtonské galerii Smithsonian, v Muzeu moderního umění (MOMA) v New Yorku i v Muzeu Victorie a Alberta v Londýně.

Pokud se obě strany nedohoudnou, bude muset o autorství i případném finančním vyrovnání rozhodnout soud.

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka