pondělí 2. února 2009

Noviny v počítači? Panebože, takové novoty

"Představte si, že sedíte u své ranní kávy a zapnete si domácí počítač, abyste si ... přečetli čerstvé noviny! Ve skutečnosti to není tak přitažené za vlasy, jak to zní. Oba sanfranciské deníky investují spousty peněz, aby se pokusily právě takovou službu spustit. A jak zjistil náš vědecký reportér Steve Newman, jeden člověk už tento nový systém používá!"

Těmito slovy uvedla hlasatelka jedné americké televize reportáž o experimentech s elektronickým vydáváním novin. Je z roku 1981, kdy některé americké deníky investovaly peníze i energii do tzv. videotexových či online služeb. Ty umožňovaly připojit první osobní počítače prostřednictvím telefonních linek k velkým počítačům, z kterých bylo možné stahovat data, a to včetně obsahu novin.

Reportáž končí záběrem na prodavače novin, který podle hlasatelky "hned tak o práci nepřijde". Stažení celého obsahu deníku totiž v roce 1981 trvalo dvě hodiny, přičemž za hodinu připojení si tehdy poskytovatelé služeb účtovali pět dolarů. Líbí se mi ta laskavá ironie, kterou je celá reportáž podaná. Ano, hlasatelka měla pravdu, kameloti ani reportéři se hned tak o práci bát nemuseli. Trvalo to přesně osmadvacet let.

Štítky: ,

Komentáře: 3:

Blogger Standa řekl...

Ustavičným konstatováním zániku novin tomuto jevu sám napomáháte. :)

Jednou pojmenovaný jev se náhle sám hlásí o slovo, a dere se do popředí, i kdyby do té doby neexistoval. Viz S. Huntington a jeho vize o konfliktu civilizací z počátku 90.let. Houby vizionář, on to sám částečně způsobil.

Stejně tak konec printových novin - zatím je v nedohlednu, ale váš nemálo čtený blog to intenzivně přivolává. :) Chraň bůh, abych to nějak hodnotil.

2. února 2009 v 12:49  
Anonymous Anonymní řekl...

A proč to rovnou nerozšířit ještě dál: zánik novin (nejen tištěných).

Proč bych měl číst denně desítky článků, když se ke mně zprávy stejně dostanou, ať chci nebo nechci...

2. února 2009 v 14:32  
Anonymous Anonymní řekl...

Eduard Nud. Já říkám: nač se trápit proto, že internet je rozsáhlý? Mne zajímá jen to, co mám v počítači. Co si stáhnu nebo prohlédnu. I kdybych používal pouze program rozhlasu, jízdní řád MHD a stránku místního sportovního oddílu, využívám internet. Prosím. I mně by to připadalo strašně málo, ale rozhodně nedělám nic, co by se muselo dělat pravidelně.

30. května 2009 v 18:59  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka