pátek 30. ledna 2009

Paroubek sází na krizi. Pomůže mu vyhrát příští volby

Předsednictví EU jakoby české vládě vdechlo vyšší smysl. Ne snad, že by čeští politici něco opravdu důležitého dělali nebo o něčem rozhodovali. Ale svou pouhou formální účastí získávají aspoň opticky na důležitosti. Že to tak je, dokazují bezdůvodně stoupající preference ODS i osobní rating Mirka Topolánka.

Ať už vládní politici rostou jen zdánlivě nebo doopravdy, v každém případě přitom o to víc vyniká malost české politiky. Dobrým příkladem je tahanice kolem výroku Davida Ratha o Hitlerovi a jeho řešení hospodářské krize. Ten pronesl v novinovém rozhovoru a opanoval tím domácí scénu.

Je zřejmé, že Rath není žádným obdivovatelem nacismu. Ano, je arogantním a možná i nebezpečným politickým grázlíkem. A všemi mastmi mazaným. Není jisté, jestli jeho hitlerovská reminiscence byla jen uřeknutím, anebo spíš kalkulem, jak vládní politiky stáhnout z evropských výšin do českého rochniště. Ale to se podařilo.

Jenže v české společnosti dnes není poptávka po vzájemném urážení, poštěkávání a naschválech. Mediálně zajímavé je to chvilku a občas, ale my to už sledujeme déle než půl volebního období. Setrvávající obliba prezidentského majestátu či teď preferencemi oceněná úcta voličů k předsednictví ukazují, že v Česku je naopak poptávka po důstojném a klidném vládnutí. Jsme švejkovský národ, ale zároveň se v nás mísí německá úcta k autoritě a slovanská příchylnost k pevné ruce.

Paroubek má rád dvě věci: průzkumy veřejného mínění a vyhrané bitvy. Taková byla jeho taktika v případě zdravotnických poplatků, jejichž debakl vedl až k mocnému volebnímu vítězství. Teď je novým koněm ekonomická krize. Není třeba žádného veleducha, abychom viděli, že bude mimořádně tvrdá a strastiplná. Právě proto se dnes Paroubek zabetonovává v pozici kritika vládních kroků.

Je to laciné a populistické, protože každý ví, že kvalita života skoro každého z nás se v příštích měsících zhorší. Ani ta nejgeniálnější vláda s tím nic neudělá. Jistě lze diskutovat o tom, jakými kroky a dílčími opatřeními potíže lidí zmírnit. Ale paktovat se dopředu s krizí v zájmu budoucího volebního vítězství je nestoudné.

Slyšeli jsme, že od pondělí začne přednáškové turné sociálně-demokratických expertů. "Naše preference klesají. ODS se dostává nepřiměřené pozornosti," vysvětlil s až dojemně pitomou otevřeností důvody kampaně Jaroslav Tvrdík. Ano, ten Tvrdík, kterého když Grossova parta vystřelila z politiky do byznysu, tak málem přivedl na mizinu aerolinie. A to prosím bylo v dobách ekonomického růstu.

Předsednictví a krize jsou v zásadě dva vnější vlivy. Jeden táhne preference voličů nahoru a druhý naopak dolů. Na předsednictví nelze nic extra pokazit a krizi zase není v českých silách vyřešit. Bylo by moudré a férové, kdyby se opozice a koalice v obojím spojily. Že to nedokážou, je smutný důkaz jejich omezenosti.

Štítky:

Komentáře: 3:

Anonymous Anonymní řekl...

Skoda ze tenhle komentar nema jeste nalepku "lidovky" nebo aspon "E15", takhle to nema takovej dopad :)

31. ledna 2009 v 19:19  
Blogger Honza řekl...

Ehm, výborný článek. Doufám, že vyjde i tiskem v nějakých novinách, aby si ho přečetlo víc lidí (ačkoli vlastně neznám návštěvnost tohohle blogu) :).

2. února 2009 v 11:50  
Blogger Honza řekl...

sakra, omlouvám se za to url, to tam nemělo být :-)

2. února 2009 v 11:53  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka